"Koyu bir Katolik eğitimi alan Suzy, Turkiye'de ilk yıllar Kiliselerde din eğitimi verdi. Daha sonra İslamiyet'i merak etti. Tam 23 yıl gerceği arayan Suzy sonunda kararını verdi.

Amerika’da tanıştığı bir Turk’le 1974 yılında Turkiye’ye gelen Suzy, aynı yıl evlenerek Usanmaz soyadını almış. Turkiye’de yaşadığı yıllarda 3 yıl boyunca ceşitli kiliselerde Hıristiyanlığı anlatarak din dersleri vermiş.

Rahibe okulunda eğitim alan Suzy, Turkiye’de yaşadığı yıllarda arkadaşlarının da vasıtasıyla İslam’ı araştırmış ve cok uzun bir araştırma donemi sonunda Musluman olmaya karar vermiş.

"KİLİSELERDE DERS VERDİ"

Genc yaşta Amerika’da tanıştığı doktora oğrencisi Ali Usanmaz’a gonlunu kaptıran Suzy, 1974 yılında Turkiye’ye gelir ve Ali Usanmaz’la evlenir. ABD’de bankacılık yapan Suzy, Turkiye’de de bu işine devam eder ve bankacılık sektorunden emekli olur. ABD’de Rahibe okulunda eğitim alan Suzy, Turkiye’ye geldiğinde buradaki Katolik okullarında ve Katolik kiliselerinde Hıristiyan oğrencilere din dersleri verir. 3-4 yıl kadar suren bu derslerden sonra Suzy, arkadaşlarının onerileriyle İslamiyet’i araştırmaya başlar.

"23 YIL HAK YOLU ARAŞTIRDI"

Koyu bir Katolik eğitimi alan Suzy’nin İslam’ı araştırması 23 yıl surer. Suzy Usanmaz konuyu şoyle anlatıyor, “Turkiye’ye geldikten sonra uzun yıllar İslamiyet’i araştırdım. Koyu bir Hıristiyanlık eğitimi almıştım. Yaptığım araştırmalarda Hıristiyanlığın ne kadar değiştiğini anladım. Cevremdeki insanlar bana kaynak onerdiler, yaşamlarıyla ornek oldular. Hıristiyan olduğum icin herhangi bir tepki gormedim. Karşılıklı konuşmalarla bilgi alışverişinde bulunduk. Araştırmam ilerledikce Hıristiyanlığın değiştiğini fark ettim. Bazı arkadaşlarım Musluman olmam icin beni ikna etmeye calıştı ama ben araştırdıktan sonra kendim tercih ettim. Bu konuda eşimin olumlu ya da olumsuz bir etkisi olmadı. Turkiye’ye 1974 yılında geldim, 1997 yılında Musluman oldum.”

"TURKİYE'DE İSLAM TAM YAŞANMIYOR"

Suzy Usanmaz, Turkiye’de insanların İslam’ı tam anlamıyla yaşayamadığına inanıyor. Usanmaz’ın bu konudaki en buyuk eleştirisi ise, Batı’ya iyi gorunmek icin Turklerin kendi kulturlerinden ve dinlerinden cok fazla taviz verdiği. Ozellikle Turkiye’nin Avrupa Birliği yolunda fazla taviz verildiğini duşunen Suzy Usanmaz, “Turkiye kendini AB’ye beğendirmeye calışırken, milli ve manevi değerlerinden cok fazla fedakarlık yapıyor. Urdun ve Suriye’den gelen heyetlerdeki başı acık hanımları modern diye tanıtıyorlar. Ama goz ardı ettikleri bir gercek var; Suriye ve Urdun’de başortulu hanımlar her işte calışabiliyor.”

"TURBAN SİYASİ BİR SORUN"

Turbanın siyasi bir sorun olduğunu vurgulayan Usanmaz, kamusal alan diye bir tanımlamaya da kesinlikle katılmıyor.

Musluman olmasının ailesi tarafından cok buyuk bir tepki gormediğini soyleyen Suzy, “Beni bu şekilde de kabul ettiler.” diyor.

Gunluk yaşamında başortusu takmadığını soyleyen Suzy, ibadetlerini yerine getirdiğini ve bunları yaparken gerekli şekilde ortunduğunu soyluyor. Kur’an kursuna giden Usanmaz, Kur’an-ı Kerim okuyabildiğini belirtiyor.

Suzy Usanmaz’ın vurguladığı bir başka konu ise, İslam’ın dunya uzerindeki yanlış imajına Muslumanların da kapılması. Teror orgutlerinin gercekleştirmiş olduğu eylemleri, Muslumanların kabullenmemesi gerektiğini soyleyen Suzy Usanmaz, “İslam yanlış tanıtılıyor, Muslumanlar dinlerinden soğuyor. Bir Yahudi ya da Hıristiyan dinine karşı yapılan bu tur yanlışlara tepki gosterir.” diyerek Muslumanların da tepki gostermesi gerektiğini vurguluyor.

Suzy Uslanmaz adını yasal prosedurler nedeniyle değiştirmemiş ama arkadaşları ona Suheyla diyorlarmış. Ayıca Suheyla Meryem mustear ismiyle de İslamiyet’le ilgili pek cok şiiri var Suzy’nin.