Soru : Herkes Olum Anında Olum Acısı Duyacakmı ?
Cevap : Her insan olum anında olum acısı duyacaktır fakat bu acının hissedilmesi kişiden kişiye farklı olacaktır. Mesela olum acısını en az hissedecek olanların şehidler olduğu hadis-i şeriflerde buyrulmuştur.
Hadis-i şeriflerde salih amel işlemiş muminlerin olumlerinin kolay olacağı ve olum meleğinin onlara yumuşaklıkla muamele edeceği, bunun tersi bir yaşayışa sahip olanların ise olumlerinin şlddetli olacağı, olum meleğinin de hayatını kufur, isyan ve kotulukler peşinde koşarak gecirmiş olan bu insanlara sert muamele edecegi bildirilmiştir.
Bu bir genel kaide olup bunun istisnaları yaşanabilir. Nitekim Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimizin olum anı cetin olmuştur.
Olum acısının sebepleri hakkında Âlimlerimiz şu goruşleri ifade etmişlerdir.
1- Aynı hastalıklar gibi olum acısı da gunahlara kefaret olacaktır. Bu nedenle Allah Teala gunahlarını affetmek istediği mumin kullarının gunahlarına kefaret olması icin onların olum acısını şiddetli kılar.
2- Olum acısının şiddetli olması, manevi derecenin yukselmesine sebeptir.
3- Olum acısı, son bir imtihandır. Bu imtihanı da başarıyla veren mumin, ebedi saadete bir adım daha yaklaşır.
4- Dunya hayatını isyan ve kufurle geciren kimseler icin olum acısı, ebedi bir azabın başlangıcıdır.
Bir mumin olarak, olumu aklımızdan cıkarmayalım. Nasihat isteyene, olum yeter.
Olumden korkma, hazır olmamaktan kork.
Biz vazifemizi eksiksiz yapmaya gayret edelim. Elbette kolay değil olum anı. Ama varsın zor olsun. Nasıl ki dunya hayatında bir iş icin o kadar sıkıntıya katlanıyor, sonunda amacımıza ulaşınca o cektiğimiz tum sıkıntıları unutuyorsak, mumin de olum acısını cekerken kendisine gosterilen mevkiyi goreceği icin tum acısını unutacaktır.
Yarabbi, her daim rahmetine muhtacız…
kaynak:islamsitesi.net
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Herkes Olum Anında Olum Acısı Duyacak mı?