Ataturk Arboretumu, İstanbul’un huzur veren gizli bahcesi gibi ozel bir yer. Tamamıyla doğayla başbaşa kalıp yeşilin her tonunu gorebileceğiniz, kuş sesleri arasında huzuru hissedebileceğiniz tam bir canlı ağac muzesi adeta. Hep fotoğraflardan bildiğiniz arboretumu yaşamak, havasını icinize cekmek icin atlayın gidin. İster mis gibi bir bahar mevsimi olsun, ister yağmur, sis ve karlı bir kış dort mevsim gidilmesi gerekn bir guzellik burası. Ben bir nisan sonu gidip gordum.

Ataturk Arboretumu İstanbul Sarıyer’de, Kemerburgaz-Bahcekoy yolu uzerinde yer alıyor. İstanbul Universitesi Orman Fakultesi ve Orman Genel Mudurluğu’nun işbirliği ile Bahcekoy-Kilyos yolu uzerinde 1949’da kurulan Ataturk Arboretumu, bugun 296 hektarlık bir alan uzerinde dunyanın değişik koşelerinden gelen birbirinden farklı 2000 bitki ceşidine ev sahipliği yapıyor. Belgrad Ormanlarının hemen yanıbaşındaki bir enfes yere kitap okumak, romantik bir yuruyuş yapmak ve doğayı hissetmek icin gidin. Fotoğraf makinenizi yanınıza almayı unutmayın.


Arboretum Nedir?
Arboretumlar bilimsel araştırma ve gozlem amacıyla kokeni ve yaşları belli, her biri doğru ve dikkatli bir şekilde bir araya getirilmiş olan coğunluğu ağac ve diğer odunsu bitkilerin uygun secilmiş alanlarda yetiştirilip sergilendiği tabiat bolgesi olarak tanımlanıyor.

Latince kokenli bir kelime olan arboretum, “ağac” anlamına gelen arbor sozcuğu ile “belli bitkilerin yetiştirildiği alan” anlamındaki etum son ekinin birleşmesinden oluşuyor. Arboretum kavramı, ağaclar ve ağaccık veya calı gibi diğer odunsu bitkilerin yetiştirilmesine adanmış botanik bahcesi olarak kullanılıyor.

Ataturk Arboretumu hakkında bilgiler



İstanbul Sarıyer ilcesine bağlı Ataturk Arboretumu, eğitim amaclı, bilimsel bir yer ancak halka da acık bir bolge. Ağac ve odunsu bitkilerin sergilendiği geniş bir alan olan Ataturk Arboretumu’nun temelleri 1949’da İstanbul Universitesi Orman Fakultesi oğretim uyesi Prof. Dr. Hayrettin Kayacık’ın Orman Genel Mudurluğu’ne Bahcekoy’de bir arboretum kurma onerisi goturmesiyle atılmış. Ardından, Orman Fakultesi ve Bahcekoy Orman İşletme Mudurluğu’nun ortaklaşa calışması sonucu Buyukdere-Bahcekoy-Kemerburgaz asfaltı kenarındaki otuz sekiz hektarlık bir alanda arboretum kurma calışmalarına başlanmış.

Devam eden yıllarda, arboretum projesinin hazırlaması icin Sorbon Universitesi Botanik Bahcesi Enspektoru Camille Guinet İstanbul’a davet edilmiş. 1959 ile 1961 yılları arasında devam eden Mr. Guinet’in calışmalarıyla Ataturk Arboretumu’nun yol ağını planlanmış. 1982’ye dek alt yapı ve dikim calışmalarının devam ettiği arboretum, Ataturk’un yuzuncu doğum yılı kutlamaları nedeniyle Ataturk Arboretumu adını almış ve 12.07.1982’de de Orman Bakanlığı’nın en kucuk idari birimi olan işletme şefliği statusu kazanmış.

Arboretum’da ağacların bin bir turunu gormek mumkun. Peruka Calısı, Amerikan Lale Ağacı, Mamut Ağacı, Japon Tesbih Calısı, Maymun Cıkmaz Ağacı bunlardan bazıları. Kentin kalabalık ve hızlı yaşantısından, doğaya ve yeşile kacmak isteyenler icin tam bir sığınak burası.

Ataturk Arboretumu’na su ve cocuk maması haric; her turlu yiyecek, alkollu ve alkolsuz icecek, evcil hayvan, tripod, bisiklet, top, ucurtma, balon, konfeti ve diğer acık alanlarda oynanabilen oyun ve oyuncaklar, profesyonel cekim yapılabilecek her turlu ekipman ve kostum ile giriş yasak. Ataturk Arboretumu arac giriş ucreti odemiyorsunuz. Aracınızı parkın dışında ayrılmış otopark alanına bırakmanız gerekiyor.

Fotoğraf cekmek icin tripot, bisiklet, top, ucurtma, balon, konfeti, bisiklet, motor ve diğer acık alanlarda oynanabilen ceşitli oyun ve ve eğlence malzemelerin ve evcil hayvanların Arboretuma alınması yasak.

Ataturk Arboretumuna nasıl gidilir



Ozel aracla Ataturk Arboretumu’na gitmek: Sarıyer yonunde Buyukdere Caddesi istikametinde Hacıosman’a gidin. Tabelaları takip ederek Bahcekoy yoluna sapın. Bahcekoy’de İstanbul Universitesi Spor Salonu’nun karşısındaki Kemerburgaz yolundan sola donup yaklaşık beş yuz metre ilerleyin. Arboretumu sol tarafta.

Otobusle : Taksim veya 4.Levent’ten 42T Nolu otobuse binin. İstanbul Universitesi Orman Fakultesi durağında inin. Yaklaşık beş yuz metre geriye yuruyun; sola donerken sağ yakada yer alıyor.

Hacıosman’da metrodan: Her on beş dakikada bir hareket eden 42HM No’lu Bahcekoy otobuslerine binin. Yaklaşık yirmi dakikalık bir seyahatten sonra Bahcekoy’de inip Kemerburgaz yolundan yaklaşık beş yuz metre kadar yuruyerek ulaşabilirsiniz.

İETT Hatları: Sarıyer-Bahcekoy, Taksim-Bahcekoy, 4.Levent-Bahcekoy

42HM Bahcekoy-Hacıosman
59RK Rumelihisarustu Boğazici Universitesi – Arıkoy
153 Bahcekoy-Sarıyer
42M Bahcekoy-4.Levent Metro
42 Bahcekoy-4.Levent Metro
42T Bahcekoy-Taksim

Ataturk Arboretumu giriş ucreti

Ataturk Arboretumu giriş ucretiİstanbul’da gezilecek yerler arasında ne huzur veren yerlerden birisi olan Ataturk Arboretumu ziyaretci sayısının artması nedeniyle, onarım ve temizlik amacıyla Pazartesi gunleri kapalı. Ataturk Arboretumu giriş ucreti haftaici ve haftasonu olmasına gore değişiyor.

Ataturk Arboretumu giriş ucreti haftaici : Oğrenci 2 TL; yetişkin 5 TL
Ataturk Arboretumu giriş ucreti haftasonu : Oğrenci 5 TL, diğer 15 TL
Ataturk Arboretum yemek veya kahvaltı
Burası ozel sıkı koruma altında nadide bir yer. Bu yuzden yanınıza su dışında bir şeyler alınmasına izin verilmiyor. Ataturk Arboretumu piknik yapılıyor mu diye aklınızdan hic gecmesin! Girişte cantanız aranarak yanınızda getirdiğiniz biskuvi ve kurabiye turu şeyler dahi alıkonuyor. Doğa ile başbaşa kalmanız gereken bir yer olduğundan kahvaltı veya yeme icme ihtiyaclarınız gelmeden halledin.

Ataturk Arboretumu fotoğraf cekimi ucreti



Ataturk Arboretumu fotoğraf cekimiİstanbul’da fotoğraf cekilecek guzel yerler arasında ilk sıralarda yer alan Ataturk Arboretumu’nda fotoğraf cekmek ucretsiz ancak Tripot ile girmek yasak. Duğun, nikah, nişan cekimleri icin kullanacaksanız ucret odemeniz gerekiyor. Ataturk Arboretumu fotoğraf cekimi 6 kişilik giriş ve cekim ucreti 415 TL (2017). Cekimden once rezervasyon yapılması gerekiyor. Bilgi icin (0212) 226 2335.

Ataturk Arboretumu‘nu gezmek icin en az birkac saat ayırmak gerekiyor. Butun bir gunu ayırarak ancak buyuk bir bolumu gorulebilmiş olur. Ataturk Arboretum 4 mevsim ziyaret edilebilecek bir yer. En azından bir haftasonunuzu ayırın ve bu enfes yeri gorun.


Alıntı#

__________________