İnsanların turlu amaclarla yaptıkları gezilere turizm denir. Turizm; başka yerleri gormek, tanımak, eğlenmek, dinlenmek ve alıveriş etmek icin yapılan gezilerdir. Bu gezilere katılanlara turist denir.
Turizm; ic ve dış turizm olarak ikiye ayrılır. İnsanlar ulke icinde dinlenmek, eğlenmek, alışveriş etmek, gezip gormek icin, surekli yaşadıkları kentin dışına cıkarlar. Başka yerlere giderler. Buna ic turizm denir. Dış turizm ise ulkeler arasında yapılan gezilerdir.

Yabancı turist, ulkemize hangi amacla gelirse gelsin para harcayacaktır. Turistin harcadığı paraya doviz denir. Doviz, yabancı ulke parasıdır.

Ulkemizde uretilmeyen ilac, makine; gereksinme duyduğumuz petrol ve benzeri mallar yabancı ulkelerden alınır. Bunların satın alınabilmesi icin dovize gereksinmemiz vardır. Dovizi urunlerimizin ve urettiğimiz malların dış ulkelere satışından ya da turizmden sağlarız. Goruluyor ki ulkemizin kalkınmasında turizmin cok onemli bir yeri vardır.


Turist, dinlenmek, eğlenmek, gormek istediği yere cabuk, kolay ve rahat gitmek ister. Bunun icin yollarımızın bakımlı, konaklama yerlerinin iyi olması gerekir. Yurdumuz turistlerin ilgi duyduğu bir ulkedir. Yurdumuz kuzey yarımkurede Asya ile Avrupa kıtaları arasında bir kopru durumundadır. Ulkemizin uc yanı denizlerle cevrilidir. Ilıman iklim kuşağındadır. Bitki ortusu bakımından zengindir. Yurdumuzda dort mevsimin ozellikleri gorulur. Turkiye'miz aynı zamanda tarihi anıtlar yonunden de cok zengindir. Anadolu'muzda ceşitli uygarlıklar yaşanmıştır. Bu uygarlıkların kalıntıları gunumuze dek gelmiş ve korunmuştur.

Yurdumuz, turizm zenginlikleri bakımından dunyanın sayılı ulkelerinden biridir. Bir ulkede turizmin gelişmesi icin bazı koşulların gercekleşmesi zorunludur. Yolların guzel olması, ulaşım araclarının gelişmiş olması, konaklama yerlerinin bol, rahat ve temiz olması gereklidir. Turist yatacağı yerin temiz olmasını ister.

Ulkemize turist gelmesini istiyorsak, onlara karşı guler yuzlu, iyiliksever, temiz, hoşgorulu olmalıyız. Turistler konuklarımız sayılır. Konuklarımızı rahat ettirmek icin her cabayı gostermeliyiz.



Turizmi daha iyi anlayıp değerlendirebilmek icin, turizmin tanımında gecen gormek, tanımak, eğlenmek, dinlenmek sozcuklerinin anlamı ustunde iyice duşunelim.

Gormek:
İnsanlar, bulundukları yerden uzakta da olsa anıtları, kentleri, tarihsel kalıntıları, doğa guzelliklerini, sanat yapılarını yakından gormek ister. İnsanların, bu ozlemlerini duşunerek muzeler kurmalı, gorulmeye, incelemeye değer kalıntıları ortaya cıkararak onları sergilemeli, bunları gormek icin gelen turistlere yardımcı olmalıyız.

Tanımak:
Turist, bir ulkeyi bir yoreyi tanımak ister. Orada yaşayanların torelerini, goreneklerini, yaşamlarını bilmek ister. Bu istek insanlar arasında sevgi, arkadaşlık, dostluk bağlarının doğup gelişmesini sağlar. Aslında turizm yalnız ekonomik yararlar sağladığı icin değil, insanlar arasında dostluk duygularının doğup gelişmesine yardımcı olduğu icin de yararlıdır.

Eğlenmek:
Dinlenmenin bir ceşididir. Zamanı iyi guzel ve hoş gecirmektir. Eğlence yerlerinin temiz, iyi, ucuz, guzel olması turistin o yerde uzun sure kalmasını sağlar.

Dinlenmek:
Calışmaya ara vererek, yorgunluğu gidermektir. Calışanların belirli bir sure dinlenmek haklarıdır. Bu hak yasalarla guvence altına alınmıştır. Ulkemize dinlenmek icin gelen turiste her kolaylığı gostermeli, onları rahat ettirmeliyiz.

Sonuc olarak ulkemizin doğal zenginliklerini, anıtlarını, tarihi kalıntılarını, muzelerini gormek guneşinden, denizinden, kaplıcalarından yararlanomak, dinlenmek, eğlenmek icin gelen turistlere yardımcı olmalıyız.

Turistleri rahatsız etmeyelim. Değişik giysilerini ve davranışlarım hoşgoru ile karşılayalım. Turistlerin karşılaştıkları guclukleri yenmek icin yardımcı olalım. Turistik eşya satımında eşyanın gercek değerini isteyelim. Bize yapılmasını istemediğimiz hareketlerin turistlere yapılmasını onleyelim .





__________________