Sual: Dağdaki meyveler, yabani hayvanların rızkı olduğu icin bizim yememiz caiz olmaz deniyor. Bunun icin alıc, kuşburnu, kızılcık, yabani ahlat, mantar yemek gunah mıdır? Yine hayvanın rızkı olan diğer yabani hayvanları yemek caiz değil midir?
CEVAP
Hepsi caizdir. Âyet-i kerime ve hadis-i şeriflerde bunların helal olduğu acıkca bildirilmektedir. Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Allah’ın kulları icin yarattığı [yerden cıkardığı] ziynet ve temiz rızkları kim haram kılabilir?) [Araf 32]
(Yerde olan her şeyi, sizin ihtiyacınızı karşılamak icin yarattım.) [Bekara 29]
Berika kitabındaki hadis-i şerifte, Allahu teÂlÂ, (Ey Âdem oğulları, sizi kendim icin yarattım. Canlı cansız her şeyi de sizin icin yarattım) buyurmuştur.
Demek ki, yaban meyveleri de, yaban hayvanları da insan icin yaratılmıştır.
Hic kimse, Kur’an-ı kerimde de bildirildiği gibi, Allahu teÂlÂnın helal kıldığını, haram kılamaz. Kucuk balık buyuk balığın kısmeti olabilir. Bir ceylan, aslanın nasibi olabilir. Bir tavşan bir canavarın rızkı olabilir. Ama bunlar insanların da rızkı, kısmeti olabilir. Dağda yetişen meyveleri, otları ve hayvanların yenmesini yasaklamak dinimize aykırıdır. Bu bakımdan nakli esas almayan, kafadan yazılan kitaplar okumak uygun değildir. Eğer falanca Âlimin kitabında şoyle yazıyor diye nakli esas almıyorsa o muteber bir kitap değildir.
KAYNAK
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Yabani meyveleri yemek