
ISTTA Başkanı Halik Korkmaz ile yonetim kurulu uyeleri Yalcın Aydın ve Erol Turanlı, İstanbul'da sektor gazetecileri ile bir araya geldi. ISTTA'nın calışmaları ve hedefleri ile ilgili değerlendirme yapan ISTTA yoneticileri, TUROB-TUROFED geriliminin bir parcası olmadıklarını soyledi.
TurizmGuncel
İstanbul Turizm Derneği Uyeleri, Swissotel'de turizm gazetecileri ile bir araya geldi. ISTTA'nın tanıtım ve pazarlama konusunda geleneksel metodların dışına cıkmak istediğini belirten ISTTA Başkanı Halil Korkmaz, ''Surekli klasik acente gezileri yapılıyor. Bu acentelerin buyuk bir kısmı zaten daha once 5 kez Turkiye'ye gelmiş. Bunun dışına cıkmak, orneğin, 10 kişilik seckin gazeteci heyetlerini ağırlamak gerekiyor. Onları Turkiye'deki meslektaşlarıyla buluşturup tanıtım yapmak gerekiyor. Eskiden gazete reklamları ve bilboardlarla yaptığımız tanıtımı, cağdaş dunyanın gereklerine gore yapmamız gerekiyor.'' dedi.
FARKLI TARZDA TANITIM YAPMAK İSTİYORUZ
''Almanya ile yaşanan siyasi gerilim surecinde 'Turkiye'ye gitmeyin cağrıları yapılırken, Biz Almanya eski başbakanı Schroder'in Bodrum'da yaşadığını Almanlara anlatamadık.'' diyen Korkmaz, ''Biz artık eski klasik yontemlerle değil, farklı tarzda tanıtım yapmak istiyoruz. İstanbul ozelinde tanıtım yapılması amacıyla yola cıktık. Gecmişte 6 yıl kadar Turkiye'nin tanıtımıyla ilgilendim. Sadece fuarlara katılarak, reklamlar yaparak şehirleri tanıtamayız. Tanıtımda 4.0'ı ve kişisel iletişimi kullanacağız. Gectiğimiz yıl EMİTT'e gelen 1.200 misafiri ISTTA olarak ağırladık. Onlar icin ayrıca bir gala yemeği organize ettik ve Canakkale'den gelen meslektaşlarımız da sunduğumuz imkanlarla Canakkale'yi tanıttılar'' ifadelerini kullandı.
AVRUPALI TURİST İSTANBUL'A HEM RENK HEM DE DEĞER KATACAK
Rusya'da duzenlenen Turkiye Festivali'ne lojistik sponsoru olduklarını belirten Korkmaz. ''Bir dernek veya kurum bizimle iş birliğine girmek istediğinde, biz direkt caba icine giriyoruz. Gectiğimiz gunlerde yapılan İstanbul Workshop'unun tum konaklamasını ISTTA olarak biz karşıladık. Bu misafirler icin gala ve akşam yemeği organize ettik. Hindistan'da ve Turkiye'de yapılacak B2B calışması var, onları destekleyeceğiz. Ayrıca Rusya ile ilgili de bir calışmamız var. İstanbul'da, Karadeniz'e kıyısı olan ulkelerin mutfaklarının tanıtılacağı bir etkinlik yapacağız. Kasım ayındaki fuar sırasında İngiltere'ye yine B2B şeklinde cıkarma yapmak istiyoruz. İstanbul bir medeniyetler merkezi konumunda ve boyle bir calışmaya ihtiyacı var. Avrupalı turistin İstanbul'a hem renk katacağını hem de para kazandıracağını duşunuyoruz. '' şeklinde konuştu.
Halil Korkmaz, konuşmasının devamında şu noktaların altını cizdi:
''Ataturk Havalimanı, eğlence, sanatsal etkinlik ve kongre vadisi olabilir diye duşunuyoruz. Orada cok geniş bir alan var. O alan, ozel ucakların da inişine izin verecek şekilde korunabilir.
HAVALİMANININ TAŞINMASINI DEZAVANTAJ OLARAK GORMUYORUZ
Havalimanı bolgesindeki oteller arasında bizim uyelerimizin otelleri de var. Havalimanının taşınmasını bir dezavantaj olarak gormuyoruz. Yeni havalimanı cok guzel bir gelişim. Yeni havalimanındaki kapasiteyi sağlayabilmek icin ise gerekli calışmaları yapmak durumundasınız. Ataturk Havalimanı'nda kalan o buyuk alanı ise turizm merkezli olarak değerlendirmek gerekiyor. Bu şekilde değerlendirildiği taktirde, o bolgedeki oteller icin havalimanının taşınması dezavantaj değil avantaj olur. Burnunuzun dibinde bir kongre vadisi oluşacak ve siz oraya en yakın otellersiniz.
Turizm sektorunun en kapsayıcı orgutu TURSAB'da bir değişim gercekleşti. Kendi iclerinde calışmalar yaptıklarını biliyoruz. Biz de ISTTA olarak mevcut turizm orgutleri ile iş birliği yapıyoruz ve iletişim halindeyiz. Sadece kendimiz calışma yapmıyor, calışma yapan diğer turizm STK'larını da destekliyoruz. Şu anda Tukiye turizm yonetiminin en guclu olduğu donemdeyiz. Turkiye'deki sektorun her alanına hakim bir bakan var. Biz bakanı ziyaret etmedik cunku kendisi zaten sektorun tum sorunlarına hakim. Biz de zamanını alıp verimliliğini duşurmek istemedik.
NEDEN TUROFED'E UYE OLDULAR?
Halil Korkmaz, ISTTA'nın neden Turkiye Otelciler Federasyonu'na uye olduğu ve TUROB'u karşısına aldığı şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:
''ISTTA olarak daha once kurulmuş STK'ların altında veya onlara alternatif olarak kurulmadık. Tek amacımız istanbul turizminin gelişimine, tanıtımına ve pazarlanmasına katkıda bulunmak. Bunu yaparken sektorun tum paydaşları ile bir arada olmak istiyoruz. Bizim restoran, AVM, sağlık alanında hizmet veren klinikler, seyahat acentesi uyelerimiz var. Şu anda 80'in uzerinde uyemiz var.
İstanbul turizmi icin calışan her kişi, kurum ve kuruluş bizim doğal uyemiz. Herhangi bir kamu kurum ve kuruluşundan bir kuruş destek almadan calışan bir derneğiz.
TUROB-TUROFED CATIŞMASINA NEDEN CEKİLMEK İSTEDİĞİMİZİ BİLMİYORUZ
TUROB-TUROFED tatışmasına neden cekilmek istediğimizi anlamış değiliz. Restoran uyelerimiz var ve TUROFED'in telif kurumları ile yaptığı anlaşmadan faydalansın diye TUROFED'e uye olduk. Biz de uyelerimize fayda sağlamak amacıyla bu uyeliği gercekleştirdik. Kendi finansal gucleri veya kamu kurum ve kuruluşları ile yaptıkları calışmalardan İstanbul adına fayda cıkarmak icin de uye olduk.
TARAF DEĞİLİZ
TUROB ile TUROFED arasındaki cekişmenin tarafı değiliz. İstanbul gibi bir şehrin hak ettiği yere gelebilmesi icin, STK'lar birbiri ile iş birliği icinde calışmalı. KAPTİD Başkanı'nın sosyal medyada yaptığı acıklamayı tasvip etmiyorum. Dernek olarak bu tip catışmaların icinde değiliz ve o soylemleri benimsemiyoruz.
Biz TUROFED'in İstanbul temsilcisi değiliz. TUROFED ile iş birliği yapan bir derneğiz.
BAYINDIR'LA KONUŞTUM
Timur beyi yemek organizasyonumuz icin aradım. TURSAB, TUROFED, TYD Başkanlarını aradım. Hepsinden donuş aldım ama, numaram kendisinde kayıtlı olmadığı icin, ondan donuş alamadım. Onumuzdeki hafta kendisi ile buluşup sohbet edeceğiz. İstanbul ile ilgili elini taşın altına koyan her birey bizim icin onemli.
YALCIN AYDIN: İSTANBUL KENDİ DEĞERİNİ TAM OLARAK KAZANMIŞ BİR ŞEHİR DEĞİL
ISTTA Yonetim Kurulu Uyesi Yalcın Aydın ise toplantıda şunları soyledi:
İstanbul kendi değerini tam olarak kazanamamış bir şehir ve yapılacak cok iş var. Dunyadaki diğer şehirlerle karşılaştırıldığında, cok daha geride olduğunu goruyorsunuz. Şu anda Londra'nın şehir doluluk oranı yuzde 91 ve 5 yıldızlı otellerde fiyatlar 800-900 pound civarında. Bizim bu seviyeye ulaşmamamız icin hicbir neden yok. Ancak politik nedenlerden dolayı maalesef o noktaya ulaşamıyoruz.
İstanbul'da temmuz doluluğu yuzde 79.7 oldu. Gecen yılın aynı ayında bu alan yuzde 69, bir onceki yıl ise yuzde 39 idi. İki yılda doluluklar neredeyse ikiye katlanmış durumda. Otalama oda fiyatında 90 euroya ulaştık. 2017'de bu fiyat 80 euro idi. Oda başına gelir ise 72 euroya ulaştı. Bu yılın ilk 7 ayında doluluklar yuzde 69 olarak gercekleşti. Bu oran 2017'de yuzde 56, 2016'da ise yuzde 47 idi.
KONGRELERİ KAYBETTİK
Eskinden mart, nisan, mayıs ile ağustos eylul ve ekim İstanbul'da yoğun aylardı. Diğer aylarda yaz cok sakin gecerdi. Şimdi tam tersi oldu. Eskiden Araplar bu akda gelmezdi. İstanbul butun yaz dolu gecti. Biz şimdi yaz boşluğunu Araplarla doldurduk ama kongreleri kaybettik. Bunları geri almamız lazım. Gelirler ama
ALINTIDIR : www.turizmguncel.com
__________________