Muhammed aleyhisselÂm, peygamberlerin en ustunu, Âlemlerin rahmetidir. Soz birliği ile, butun insanların ve cinnin Peygamberidir.
Başka Peygamberler belli bir zamÂnda, belli bir memlekette Peygamberlik yaptı. Muhammed aleyhisselÂm ise, yeryuzundeki butun insanlara ve cinne kıyÂmete kadar Peygamber olarak gonderilmiştir. Hadîs-i kudsîde; (Sen olmasaydın, hicbir şeyi yaratmazdım) buyuruldu.
Allahu teÂlÂ, başka Peygamberleri isimleri ile soylemiştir. Muhammed aleyhisselÂmı ise, ey Resûlum, ey Peygamberim diyerek taltîf buyurmuştur. Allahu teÂlÂ, sevgili Peygamberine, o kadar cok ikrÂmda bulunmuş ve mu’cize vermiştir ki, başka hicbir Peygamberine boyle vermemiştir. Cennete girmeden once, cemÂl-i ilÂhîyi gormekle şereflenmiştir. Onun dîni, butun dinleri neshetmiş, yururlukten kaldırmıştır.
Dîni, butun dinlerin en iyisi, en yukseği olduğu gibi, ummeti de, butun ummetlerden ustundur. Onun ummetinin evliyÂsı, başka ummetlerin evliyÂsından dah şereflidir.
Muhammed aleyhisselÂmın, butun varlıklara rahmeti, faydası yayılmıştır. Başka Peygamberlerin zamÂnındaki kÂfirlere, dunyÂda azÂblar yapılır, yok edilirlerdi. Ona îmÂn etmeyenlere dunyÂda azÂb yapılmadı.
Ebû Hureyre hazretleri naklediyor:
“Bir gazÂda, kÂfirlerin yok olması icin du buyurmasını soyledik. (Ben, lÂnet etmek icin, insanların azÂb cekmesi icin gonderilmedim. Ben, herkese iyilik etmek, insanların huzûra kavuşması icin gonderildim) buyurdu.”
Enbiy sûresinin 107. Âyetinde meÂlen; (Seni, Âlemlere rahmet, iyilik icin gonderdik) buyurulmuştur.
Bir gun, CebrÂîl aleyhisselÂma;
-Allahu teÂl benim Âlemlere rahmet olduğumu bildirdi. Benim rahmetimden sana da nasîb oldu mu? buyurdu. CebrÂîl aleyhisselÂm da;
-Allahın buyukluğu, dehşeti karşısında, sonumun nasıl olacağından hep korku icindeydim. Emîn olduğumu bildiren Tekvîr sûresindeki 20. ve 21. Âyetlerini getirince, bu korkudan kurtuldum, emîn oldum. Bundan buyuk rahmet olur mu? dedi.
Kabirden ilk once Resûlullah efendimiz kalkacak ve uzerinde Cennet elbisesi bulunacaktır. Elinde livÂ-ul-hamd denilen bayrak olacaktır. Peygamberler ve butun insanlar bu bayrağın altında duracaktır. Mahşer halkı, hesabın başlaması icin sıra ile, Âdem, Nûh, İbrÂhîm, Mûs ve Îs aleyhimusselÂma gidip, şefÂat etmelerini dileyecekler ve en sonunda Resûlullah efendimize gelecekler. O da, secde edip, du edecek ve şefÂati kabûl olacaktır.
Once, Onun ummetinin hesÂbı gorulecektir. SırÂttan ilk gecenler ve Cennete once girenler, Muhammed aleyhisselÂmın ummeti olacaktır.
Netice olarak, Muhammed aleyhisselÂmın ummeti, başka Peygamberlerin ummetlerinden dah ustundur. Muhammed aleyhisselÂmın ummetinin sayısı, başka Peygamberlerin ummetlerinin sayıları toplamından dah coktur. Onlardan dah ustun ve dah şereflidirler. Cennete gireceklerin ucte ikisinin bu ummetten olacağı, hadîs-i şerîflerde bildirilmiştir. Hadis-i şerifte buyurulduğu gibi:
(Ummetim, rahmet olunmuş bir ummettir. Âhırette onlar icin azÂb yoktur. Allahu teÂl onların cezÂlarını, deprem ve benzeri şeylerle dunyÂda verir.)
Kaynak