Sual: Bircok camilere sandalyeler konmuş. Sandalyede namaz kılanlar, (Dinde kolaylık olduğu, gucluk olmadığı icin sandalyede namaz kılıyoruz) diyorlar. Doğru mu?
CEVAP
Doğru değildir. Dinde gucluk yok demek, (Size guc gelen ibadetleri yapmayın veya bu ibadetleri istediğiniz gibi değiştirin) demek değildir. Dinimizin izin verdiği ruhsatlardan istifade edilir. Camiye kadar gelen kimse yere de oturabilir. Secde edemiyorsa, ayaklarını kıbleye doğru uzatarak ima ile namazını kılar. Yahut sandalyeye oturup ayaklarını başka bir sandalyenin ustune koyabilir.

Sual: Hasta bir kimsenin, sandalyede namaz kılması nicin caiz değildir?
CEVAP
Din kitaplarında deniyor ki:
Ayakta duramayan veya zarar goren, başı donen kimse, farzları da, secde ettiği yerde oturarak kılar. Ruku icin eğilir. Secde icin, başını yere koyar. Duvara, değneğe, insana dayanarak, biraz ayakta durabilenin, ayakta tekbir alması ve o kadarcık ayakta okuması farzdır. Secde icin yere eğilemeyen hasta, 25 cm.den yuksek olmayan, sert bir şey uzerine secde eder. Alnında yara olan, yalnız burnu ile, burnunda yara olan da, yalnız alnı ile secde eder. Alnında ve burnunda birlikte ozur olup başını yere veya boyle sert bir şey uzerine koyamayan, ayakta durabilse bile, yere oturarak ima ile kılar. Yani ruku icin biraz eğilir. Secde icin, rukudan daha cok eğilir. Secde icin, kendisi veya başkası, yerden bir şey kaldırıp, yuzunu bunun ustune koyması tahrimen mekruhtur.

Resulullah efendimiz bir hastayı ziyaret etti. Bunun, eli ile yastık kaldırıp, uzerine secde ettiğini gorunce, yastığı aldı. Hasta, odun kaldırarak bunun ustune secde etti. Odunu da aldı ve (Gucun yeterse, yere secde et! Yere eğilemezsen, yuzune bir şey kaldırıp, bunun uzerine secde etme! İma ederek kıl ve secdede, rukudan daha cok eğil!) buyurdu. (Fethul-kadir, Merakıl-felah, Halebi, Mecmaul-enhur)

Bir uzvundaki dertten dolayı uygun oturamayan kimse, istediği gibi oturur. Oturabilmek icin, ayaklarını kıbleye karşı uzatabilir. Bir yerini yastığa veya başka şeye dayar. Yahut, bir kimse tutarak duşmesine mani olur. Yuksek bir şeyin ustune oturup ima ile kılması caiz değildir.

[Sandalyede oturarak kılanın namazı kabul olmaz. Cunku, sandalyede oturmak icin zaruret yoktur. Sandalyede oturabilen kimse, yerde de oturabilir ve yerde oturabilenin yere oturup kılması lazımdır. Namazdan sonra, yerden ayağa kalkamayan, sandalyeden ise kolay kalkan hastayı yerden bir kimse kaldırır. Yahut, kıbleye karşı olan bir karyolada, ayaklarını sarkıtmadan oturarak kılar. Namazdan sonra, ayaklarını yatağın bir yanına sarkıtıp, sandalyeden kalkar gibi kalkar.]

Bir şeye dayanarak veya bir kimsenin tutması ile de, yerde oturamayan hasta, sırt ustu yatarak kılar. Ayaklarını kıbleye uzatır. Başı altına yastık koyar. Yuzu kıbleye karşı olur. Veya kıbleye karşı sağ veya sol yanı uzerine yatar. Ruku ve secdeleri, başı ile ima eder. Boyle de ima edemeyen aklı başında bir hasta, bir gunden cok namazını kılamazsa, hicbirini kaza etmez. Semavi bir sebep ile, yani elinde olmayarak, mesela hastalık ile veya baygın yahut secde, rekat sayılarını unutacak kadar dalgın olarak, beşten fazla namazını kılamayan da boyledir. Alkollu ickiler veya ilac alarak boyle baygın, dalgın olanın, kılamadığı namazlarının adedi birkac gunluk olsa da, hepsini kaza etmesi lazımdır.

Hastanın yatakta veya sandalyede, ayaklarını sarkıtarak oturup, ima ile kılması caiz değildir. Hasta, yerde veya uzunluğu kıble istikametinde olan bir cekyat ustunde, kıbleye karşı oturarak kılar. Yere oturunca kalkamazsa, sandalye, koltuk veya yatak uzerine oturur, ayaklarını bir sehpanın ustune koyarak ima ile kılar. Felcli olup sandalyesinden inip binemeyen de, mumkunse ayaklarını sehpaya koyar veya koydurur. Buna da imkan yoksa, zaruretten dolayı kendi sandalyesinde kılması caiz olur.

Sual: Bacaklarını bukemeyen hastalar sandalyede namaz kılamıyor. Bu hasta oturup kalkamıyorsa veya felcli ise ne olacak? Tekerlekli sandalyesinde kılamaz mı?
CEVAP
Ayaklarını bukemeyen hasta, yatağının icinde, ayaklarını kıbleye karşı uzatarak ima ile kılabilir. Divanda, somyada veya yatakta boyle oturarak kılar. Koltuğa oturursa ayaklarını sehpaya veya başka bir koltuğa koyarak kılabilir. Bunları da yapamayan hasta yatarak ima ile kılar.

Tekerlekli sandalyesinde oturan felcli de, bir yardımcısı yoksa, ayaklarını onundeki sehpaya koyamayacağı icin, ayaklarını sarkıtarak da kılması caiz olur.

Oturaklı seccade
Sual: Ceşitli rahatsızlıkları olan hastalar icin, resimde gorulduğu gibi oturaklı seccade yapılmış. Hastalar bu oturağa oturuluyor, ayaklar yine altta kalıyor. Hastaların boyle namaz kılmaları caiz olur mu?
CEVAP
Hasta, yerde nasıl rahat ediyorsa oyle oturabilir. Oturamıyorsa sırtını duvara dayayabilir. Dizustu oturamıyorsa bağdaş kurabilir. Ayaklarını bukemiyorsa kıbleye doğru uzatabilir. Resimde gorulduğu gibi, bisiklet oturağına benzer bir şey uzerine de oturabilir. Altına yastık da koyabilir. Sandalyeye oturup ayaklarını sarkıtmaksa, caiz olmaz.



Sual: Diyanet İşleri Başkanlığının, cuma hutbesi olarak okuttuğu, muftuluklere gonderdiği tamimde ve diyanetin resmi web sitesinde, camilerde sandalyede namaz kılmanın, ozellikle sabit oturakların bulunmasının yanlışlığı ve yerden kalkamayacak kadar ozurlu mesela felcli olanların dışında sandalyede namaz kılmanın caiz olmadığı bildirilmektedir. Bu tamime rağmen, niye hÂl camilere sandalye veya tabure taşıyanlar gorulmektedir?
CEVAP
Camiye kadar yuruyerek gelebilen insanın, sandalyede namaz kılmasında bir zaruret yoktur. Maalesef şimdi ne Diyanetin tamimleri, ne de muteber eserler dikkate alınıyor. Herkes kendi aklını olcu kabul ediyor. (Niye olmasın bal gibi olur) diyerek aklına gore hareket ediyor. Sandalyeye bağlı felcliler haric, sandalyede namaz kılmak caiz değildir.

http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=3290

__________________