Sigara cok zararlı bir maddedir & Sigara haram mı?
Dini Bilgiler0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Sigara cok zararlı bir maddedir & Sigara haram mı?
-
09-09-2019, 05:33:12
Sigara cok zararlı bir maddedir
Tutunun etkili maddesi olan nikotinin, bir damladan az miktarı insanı oldurur. Bir sigara icinde bulunan nikotin, deri altına şırınga edilirse, iki insanı oldurur. Tutun dumanında nikotinden başka bircok şiddetli zehirler vardır. Mesela bir sigara dumanında, bir miligram siyan asidi, % 5 karbon monoksit, amonyak, % 1,5 kukurtlu hidrojen mevcuttur.
Sigara yanarken nikotinin % 25i harap olur. % 30u dumanla havaya gider. % 45i de sigara icinden ağza doğru cekiliyor ise de, bunun ucte ikisi sigaranın soğuk kısmında sıvı halde kalıp, ağza, sigaradaki nikotinin, ancak % 15i dahil olur. Ağza giren nikotinin muhim bir kısmı, tukuruk ile mideye gidip mide ifrazını azaltarak iştahı keser. Nikotin, ağız ve mide zarlarında kana karışır. Kanla dolaşan nikotin, bobrek ustu bezlerini tahriş ederek adrenalin ifrazı artıp tansiyon yukselir ve derideki damarlar sıkışarak, renk solar, ishal yapar. Safra yollarını daralttığından safrası ve karaciğeri zayıf olan, fazla tutune dayanamaz.
45 yaşın altındaki genc erkeklerden, kroner kalb hastalıklarından olenlerin % 80i sigara tiryakisidir. Sigara icenlerde akciğer kanseri, icmeyenlere nispetle 15 kat fazladır. Akciğer kanserine yakalanan hastaların % 94’unun sigara tiryakisi olduğu ortaya cıkmıştır. Sigara icmeyen kadınlarda kısırlık % 3,8 iken, sigara icenlerde bu oran % 41’dir. Gunde bir paket sigara icilen evlerdeki cocukların da, gunde 5er adet sigara icmiş gibi olduğu tespit edilmiştir. Sigaradan bir nefes cekip ufleyen kimse, dumanla beraber cevreye 70 mg yanmış madde ve 25 mg karbonmonoksit vererek etrafındakileri zehirlemektedir.
Bacaklarında damar tıkanıklığı olan kişilerin % 90ının sigara icenlerden olduğu ilmi bir gercektir. Sigara icenle, sigara ile kirlenmiş havayı teneffus eden arasında, gorduğu zarar bakımından fark azdır. Sigara icilen yerde duran, % 70 sigaranın zararından etkilenir. Gerek hamilelik oncesinde, gerekse hamile ve emzikli iken sigara ve alkole devam eden ana babalar, cocukların hayatlarına kastetmiş sayılırlar. O halde ilk fırsatta sigarayı bırakmaya calışmalıdır.
Sigarayı bırakmak icin
1- Sigarayı bırakmaya kesin karar verip bu işte iradeyi sonuna kadar kullanmak gerekir.
2- Sigarayı birden bırakınız! Zira birden bırakmanın daha başarılı olduğunu tecrubeler gostermiştir. Birden bırakamayan da yavaş yavaş bırakmalıdır.
3- İlk iş olarak sigara icen ve sizi sigaraya iten arkadaşlardan ve onlarla işbirliği yaptığınız cevreden uzaklaşınız! (Kahvehane, oyun yerleri vs.)
4- Sigara icen ve sigarayı hatırlatan her şeyden uzak durun! (Sigara paketi, kibrit gibi)
5- Sizde sigara arzusu uyandıran yiyecek ve iceceklerden uzak durunuz. Genellikle sebze, meyve ve sulu yiyecekleri tercih edin.
6- Bilhassa sigara arzusu arttığı hallerde bir bardak su iciniz!
7- Planlı, disiplinli ve faal bir yaşama şeklini benimseyiniz!
8- Sizi strese sokacak konulardan ve tartışmalardan uzak durunuz!
9- Boş zamanlarınızı faydalı calışmalarla ve acık havada yuruyuşlerle değerlendiriniz.
10- Mumkunse birkac arkadaşla, grup halinde bırakın!
11- Sigarayı bıraktıktan sonra, her gecen gunun sağlığınıza getirdiklerini hatırlayarak kendinize olan guveni pekiştirmelisiniz!
12- Bu arada kilo almaktan korkulursa, şekerli, tuzlu, unlu, nişastalı ve fazla yağlı yiyeceklerden uzak durmalıdır.
13- Sinirlerin guclenmesi ve fizik mukavemetin artması bakımından B vitaminince zengin gıdalar tercih edilmelidir!
14- Gece hayatından uzak durmalıdır!
15- "Bir tane sigaradan ne cıkar" gibi aldatıcı tekliflere kanmayınız! Zira, bu tek sigaranın bu yoldaki butun emeklerinizi boşa cıkarabileceğini unutmayın!
16- Şimdi bazı ilaclar cıkmıştır. Sigarayı bırakmakta buyuk rolleri vardır.
Sigara haram değildir
Sual: Bir tasavvuf kitabında, (kahve, tutun, tombeki, esrar, şaraptan daha kemdir) deniyor. Kahve, tutun, şaraptan daha kotu nasıl olabilir?
CEVAP
Kitaptaki ifadelerde bir nakil hatası olabilir. İstanbul Universitesi yayınlarından Gıda Kimyası kitabında deniyor ki:
(Caydaki tein ile, eskiden ayrı bir alkaloit olarak kabul edilen Kafeinin aynı olduğu tespit edildi. Cayda %2,5-3, kahvede ise %1,3 oranında kafein bulunur.
Kafein, zihni acar, kan dolaşımını artırır, vucuda sıcaklık verir, yorgunluğu giderir, sindirimi kolaylaştırır. Fazlası sinir sistemi uzerinde etki yapar. Kalb hastalıklarında, sinirleri zayıf insanlarda ve cocuklarda az miktar kahve bile fena etki yapabilir.) [s. 658]
Caydaki kafein, kahvedekinden iki misli fazladır. Kahvedeki kafeine haram denirse, caydakine de haram denmesi gerekir. Coğu zarar veren şeyin, zarar verecek miktarını kullanmamalıdır! Vucuda zarar verecek kadar cok yemek de haramdır. Bazı gıdalar, bazı hastalara zararlıdır. Vucuda zarar verdiği bilinen şeyleri kullanmak doğru değildir. Bir kimseye kahve ve cayın fazlası zarar veriyorsa az icmeli, azı da zarar veriyorsa hic icmemelidir! Hastaya haram olan bir şey, sağlama da haramdır denmez. İmam-ı Munavi hazretleri, Camius-sagir şerhinde kahve icmenin haram ve mekruh olmadığını bildirmiştir. (Hadika s.143)
Cay ve kahvedeki kafein, tutundeki nikotin, fazla alınırsa elbette zararlı olur. Coğu zarar veren mubah bir şeyin, zarar vermeyen az miktarının kullanılması haram değildir. Alkollu ickilerin ise, hic zarar vermese de, damlası haramdır. İmam-ı Nevevi hazretleri buyuruyor ki:
Sıvı ickilerin azı da haramdır. Esrarın sarhoş etmeyen miktarını ilac olarak kullanmak caizdir. (Muhezzeb)
Afyonun da sarhoş etmeyen az miktarı haram değildir. (Feth-ur-rahim s.30)
İbni Hacer-i Mekki hazretleri buyuruyor ki:
Afyon ve diğer zehirli otların alınan cok miktarları haramdır, fakat az miktarlarını ilac olarak kullanmak caizdir. (Zevacir)
Uyuşturucu benc otu mubahtır. Bununla sarhoş olmak haramdır. (Durr-ul Muhtar c.3, s.166)
İbni Abidin hazretleri, bunu acıklarken buyuruyor ki:
Benc otunu ilac olarak kullanmak caizdir. Sarhoş edici miktarı caiz değildir. (Coğu sarhoş edenin azı da haram olur) hadis-i şerifi sıvı ickilere mahsustur. Zehirli bitkileri ve sarhoş edici katı ilacları az miktarda kullanmak haram olmaz. (Redd-ul Muhtar c.5, s.295)
Ali Echuri hazretleri, (Tutun icmek aklı giderir veya nafaka temininin terkine sebep olursa, haram olur. Boyle bir durum olmazsa haram olmaz) buyuruyor. (GÂyet-ul-beyan)
Tutun mubahtır. (Essulh-u beynel-ihvan, El-ukududdurriyye, Tahtavi, Berika)
Bursalı İsmail Hakkı hazretleri, ilk yazdığı kitaplarında, tutune haram diyordu. Cunku zamanın padişahınca tutun yasaklanmış, icene ceza veriliyordu.
Tutune israf yonunden hicbir Âlim haram dememiştir. Fakirin su yerine meşrubat icmesi israftır, fakat alıştığı icin cay, kahve veya tutun icmesi israf olmaz.
Şafii Âlimlerinin coğu, sigaraya tenzihen mekruh dedi. Hanefi’de, soğan sarmısak gibi, tenzihen mekruhtur. (Tahtavi)
Buyuk bir Âlim, mubah olan bir şeyi yasaklarsa, talebelerinin itaat ederek, o şeyi kullanmamaları gerekir. Fakat bu herkese şamil edilemez.
http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=2599
__________________