Sual: Tevbe edince cok buyuk de olsa gunahımız affolur mu? Tekrar gunah işleme ihtimalinden dolayı, tevbe etmemek daha iyi olmaz mı?
CEVAP
Tevbe edenin gunahları affolur. Bir hadis-i şerif meali şoyledir:
(Tevbe eden, gunah işlememiş gibi olur.) [İbni Mace]
Tekrar gunah işlerim korkusu ile tevbeden vazgecmemelidir! GunahkÂr bir kul, tevbe edince, Cenab-ı Hak, hem o kulunun gunahlarını affeder, hem de kulu tevbe ettiği icin sevinir. İki hadis-i şerif meali:
(Colde devesini kaybedip sonra bulan kimsenin sevinmesinden cok, Allahu teÂlÂ, kulunun tevbe etmesine sevinir.) [Buhari]
(Allahu teÂlÂ, tevbe edenin tevbesinden dolayı, susamış kimsenin, suya kavuşmasından, cocuğu olmayanın cocuk sahibi olmasından ve bir şey kaybedenin o yitiğini bulmasından daha cok sevinir. Her kim icten ve bir daha gunaha donmemek uzere Allah’a tevbe ederse, Allah da onun gunahlarını yazan iki meleğe, kendi organlarına ve gunah işlediği yere, butun bunlara gunahlarını unutturur.) [Ebu-l-Abbas] (Allahu teÂlÂ, herkese unutturunca gunah işlediğine şahit kalmaz.)
Ne buyuk lutuf ve ihsan. Biz gunahımıza pişman olunca, Cenab-ı Hak seviniyor. Bir Âyet meali de şoyledir:
(Ey muminler, Allah’a tevbe edin ki kurtuluşa eresiniz.) [Nur 31]
Sual: Gunahım cok, ne yapsam Allah beni affetmez demek doğru mudur?
CEVAP
Cok yanlıştır. Cunku Cenab-ı Hak, tevbe edilen her gunahı affeder. Bir kÂfir, kufrune tevbe ederse, mumin olur, butun gunahları affolur. Bir mumin de Allah’a şirk koşsa, sonra pişman olup tevbe etse Allahu teÂl affeder.
Hadis-i şeriferde buyuruldu ki:
(Allah’ın rahmetinden umit kestirip [dinden] nefret ettirenlere Allah lanet etsin! Kolaylaştırın, gucleştirmeyin!) [Nesai]
(Allah’ı kullarına sevdirin ki, Allah da sizi sevsin!) [Taberani]
(İnsanlara Rablerinden bahsederken, korku ve sıkıntı veren şeylerden soz etmeyin!) [Beyheki]
(Hak teÂl buyurdu ki, kulumun, gunahı goklere kadar yukselse, benden umit kesmeyip, af dilerse affederim.) [Tirmizi]
(İhlasla "La ilahe illallah" diyen Cennete girer.) [Beyheki]
(Bir kimse, yakînen Allah’ın Rab, benim de Peygamber olduğuma inansa, Cehennem ona haram olur.) [Hakim]
(Allahu teÂlÂ, gunahını affından buyuk gorene şiddetli gazap eder.) [Deylemi]
(KÂfir, Allahu teÂlÂnın rahmetinin cokluğunu bilse, Cennetten umit kesmezdi.) [Muslim]
(İyilik ve ibadet edene buyuk ecir verileceğini mujdeleyin, nefret ettirmeyin!) [Şir’a]
(Omrunde bir defa Allah’ı anan veya Ondan korkan Cehennemden cıkar.) [Tirmizi]
(Allahu teÂl buyurdu ki, "Ey kulum, af dilediğin muddetce, gunahlarının cokluğuna bakmadan affederim. Gunahların bulutlara kadar yukselse de yine affederim. Yer dolusu gunahla gelsen, yer dolusu mağfiretle karşılarım. Yeter ki iman ile gel!") [Tirmizi]
Allahu teÂlÂ, Davud aleyhisselama vahyetti ki:
- Ya Davud beni sev, beni seveni sev! Beni de kullarıma sevdir!
- Ya Rabbi bunu nasıl yapayım?
- Nimet ve ihsanlarımı onlara hatırlat, onlar benden ancak iyilik beklesinler.
Allahu teÂlÂya husn-i zan
Musluman omrunun sonlarına doğru, oleceği zaman Allahu teÂlÂya daha cok husn-i zan etmelidir! Yani (Ben her ne kadar gunahkÂr isem de, Allahu teÂl beni affeder) diye umit etmelidir! Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Olurken mutlaka Allahu teÂlÂya husn-i zan etmelisiniz.) [Muslim]
(Allahu teÂlÂ, "Ben kulumun zannı uzereyim. Beni nasıl zannederse oyle bulur" buyurdu.) [İbni Hibban] (Yani "Allah, beni affeder" diye umit ediyorsa onu affeder. Allah’tan umidini keserek, "Ben mutlaka Cehennemliğim" diyorsa Cehenneme gider.)
Olum doşeğindeki biri, Peygamber efendimize (Cehenneme gitmekten korkuyorum; fakat Allah’ın rahmetinden de umidimi kesmiyorum) dedi. Resul-i ekrem, (Muminin kalbinde korku ile umit varsa, Allahu teÂl da ona umduğunu verir, korktuğundan da emin eder) buyurdu. (Tirmizi)
Gunahlar ortulecek
Sual: Tevbe edilen gunahların affedildiğini kitaplardan okuyoruz. Âhirette bu gunahlar, bizim yuzumuze vurulacak mıdır?
CEVAP
Hayır, asla vurulmayacak, hatt oyle bir gunah işlediğimiz bile unutturulacaktır. Gunahımız hatırlatılınca rezil oluruz. Allahu teÂl affettiği kulunu rezil etmez. Bir hadis-i şerif meali:
(Allahu teÂlÂ, tevbe edenin gunahlarını, yazıcı meleklerine unutturduğu gibi, kulun kendi organlarına ve dunyada bunu bilenlere de, unutturur. O kimse, Allahu teÂlÂya kavuşunca, artık gunahı sebebiyle aleyhine şahitlik edecek kimse kalmaz.) [İ.Asakir]
Bir Âyet-i kerime meali de şoyledir:
(Allah, o muminlerin gecmişte yaptıkları en kotu hareketleri bile ortup bağışlayacak ve yaptıkları amellerin en guzelleriyle mukÂfatlar ihsan edecektir.) [Zumer 35]
Bu ne buyuk nimettir! Hem gunahlar ortulup gosterilmeyecek, hem de en guzel mukÂfatlar verilecektir. O hÂlde tevbe edip, tevbesinde sadık olan kullardan olmaya calışmalıyız.
Affedilmeyen gunah mı?
Sual: Bir arkadaş, icki, kumar, faiz, zina ve livata gibi hemen her buyuk gunahı işlemiş. Tevbe edip, bunların hepsini bırakmış ama, Allah beni kesinlikle affetmez diyor. Allah hangi gunahları affetmez?
CEVAP
Allahu teÂlÂ, tevbe edilen her gunahı affeder. Affetmediği tek gunah yoktur. Muşrikleri, kÂfirleri bile tevbe edince affediyor. İki hadis-i şerif şu mealdedir:
(Hak teÂl buyurdu ki: Ey Âdemoğlu, dua edip, benden af dilersen, gunahların ne kadar cok, ne kadar buyuk olursa olsun, hic birine bakmadan seni affederim. Goklere ulaşacak kadar gunah işlesen; ama rahmetimden umidini kesmeyip, benden mağfiret dilersen, seni affederim.) [Tirmizi]
(Tevbe eden kimse, hic gunah işlememiş gibi olur.) [İbni Mace]
Bir Âyet-i kerime meali de şoyledir:
(De ki, ey cok gunah işlemekle haddi aşan kullarım, Allah’ın rahmetinden [bizi affetmez diye] umidinizi kesmeyin! Cunku Allah, [iman ehlinin] butun gunahlarını hic şuphesiz affeder. Elbette O, sonsuz mağfiret ve nihayetsiz merhamet sahibidir.) [Zumer 53]
Bu Âyet-i kerime ve hadis-i şerifler gosteriyor ki tevbe edince her gunah affolur.
Sual: Tam İlmihal’de, (Tevbenin kabul olması icin, namaz borcu ve kul hakkı olmamak lazımdır. Bir namaz borcu olan, bunu kaza etmedikce, tevbesi kabul olmaz) deniyor. Mesela ickiye tevbe eden kimse, namaz borcu veya kul hakkını odemedikce, tevbesi kabul olmaz mı?
CEVAP
Tevbesi kabul olmaz demek, mesela namaz borcu olan bir kimse, (YÂ Rabbi, kılmadığım namazlar icin tevbe ettim, bunları affet) derse, kaza etmedikce affedilmez, yani bu tevbesi kabul olmaz. Bunun gibi, uzerinde kul hakkı olan bir kimse, (YÂ Rabbi, kul haklarımı affet) derse, hak sahiplerinin hakkını odemedikce, helalleşmedikce, yine kul hakları affedilmez, yani bu tevbesi kabul olmaz. Bir kimse icki icse, kumar oynasa ve yalnız ickiye tevbe etse, icki icme gunahı affolur, kumarı bırakmadığı icin kumar gunahı affolmaz. Kumarı da bırakırsa ikisi de affolur. Gunahlar birbirine bağlı değildir. Hangisine tevbe edilirse o affedilir.
Sualdeki affedilmez ifadesi, (Hic affa uğramaz, doğruca cehenneme gider) demek de değildir. Ahirette de, helalleşme olacaktır. Hak sahibi, ahirette hakkını helal ederse, mesele kalmaz. Helal etmezse, hakkı kadar sevablar alınıp, hak sahibine verilir. Boylece, kul borcu olanın, sevabları azalmış olur. Sevabları yoksa, hak sahibinin gunahlarını, yuklenmek zorunda kalır. Namaz borcu olan da, affa veya şefaate kavuşarak cennete gider. Affa veya şefaate kavuşmazsa, kabirde, mahşerde cektiği sıkıntılar gunahlarına kefaret olur.
Gunahların birine tevbe etmek
Sual: Butun gunahlarına değil de, bunlardan birine, mesela kumar oynamaya tevbe edilse, diğer gunahlar geciktirilse, tevbe edilen gunah affedilir mi?
CEVAP
Gunahlar birbirine bağlı değildir. Elbette tevbe edilen ve bir daha yapılmayan gunah affolur. Bu, kumar olur, icki olur fark etmez; fakat diğer gunahların tevbesini geciktirmek doğru değildir.
Tevbe ederken, şu uc şartı gozetmeli:
1- İşlediği gunaha pişman olup uzulmeli,
2- Gunahtan hemen vazgecmeli,
3- Bir daha yapmamaya karar vermeli.
Bu uc şartı yapmadan, yalnız dille tevbe etmek, yalancılık olur. Gunahtan sonra, hemen tevbe etmek farzdır. Tevbeyi geciktirmek, bu gunahı işlemekten daha buyuk gunahtır. Bu gunah, her gun bir misli artar. Bunun icin de, ayrıca tevbe etmek gerekir. (Berika)
Tevbe gunahları affettirir
Sual: (“Estağfirullah, ellezî l ilÂhe ill hu, el hayyel kayyume ve etubu ileyh” diyen savaştan kacmış olsa da, butun gunahları affolur) mealindeki hadis-i şerife gore, bunu soyleyen bid’at ehli veya kÂfirin gunahları da affolur mu? Namaz, oruc gibi Hak borcları ve hırsızlık, gasp gibi kul borcları da affolur mu?
CEVAP
Şartsız bildirilen butun hadis-i şeriflerin, meşhur şartları vardır. İlk şart Ehl-i sunnet itikadında Musluman olmaktır. Musluman olmayan ve bid’at ehli olan, hangi istiğfarı okursa okusun gunahları affolmaz.
Ehl-i sunnet itikadındaki bir Musluman tevbe edince, kul ve Hak borcları haric diğer gunahları affolur. Kul borcları icin, odemek veya helalleşmek lazımdır. Hak borcları icin de bunları kaza etmek lazımdır. Mesela, (Kılmadığım namazlarıma, tutmadığım oruclarıma, vermediğim zekÂtlara tevbe ettim) demekle o ibadetler yapılmış olmaz. Namazları kaza etmek, orucları tutmak ve zekÂtları vermek şarttır.
Tevbesiz olmek
Sual: Bir mumin, işlediği gunahlara tevbe etmeden olse, şefaate de kavuşamasa, mutlaka Cehenneme mi gider?
CEVAP
Ehl-i sunnet itikadında olmak onemlidir. Ehl-i sunnet olup sevabları gunahlarından azsa ve şefaate de uğramamışsa, boyle bir kimsenin tevbe etmediği gunahlarını Allahu teÂl affedebilir. O kimse, Cehenneme uğramadan doğru Cennete gider. (Birgivî vasiyetnamesi)
Puta tapsan da gel!
Sual: Hazret-i Mevlana, ne kadar liberal ve humanist bir zatmış ki, (Gel, gel, her kim olursan ol gel, muşrik veya Mecusi de olsan, puta tapsan da gel!) diyor. Niye diğer İslÂm Âlimleri bu kadar liberal ve humanist değildir?
CEVAP
Bu sozun liberal veya humanist olmakla ilgisi yok. Bir insan cok buyuk gunah işler, affolmaktan umidini kesebilir. Bir dinsiz, (Cennet ve Cehennem varsa ben yandım) diyebilir. BÂtıl din sahibi, (Benim dinim bÂtılsa cehennemliğim) diye korkabilir. Hazret-i Mevlana bunlara, (Korkma, ne olursan ol gel!) diyor. Bu, (Gel de oyle kal) demek değildir. (Musluman değilsen Musluman ol, gunahkÂrsan tevbe et, onceki hÂlinden dolayı umitsiz olma! Allahu teÂl tevbe edilip bir daha yapılmayan her gunahı affeder) demektir. Her İslam Âlimi boyle diyor. Bunun aksini soyleyen, (Gel de olduğun gibi kal!) diyen hicbir Âlim yoktur.
http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=2569
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Tevbe edilen gunah affedilir