Sual: Modern hoca denilen biri, (Muzik ruhun gıdasıdır ve insanı Allah'a yaklaştırır. Bu bakımdan muzik dinlemeyi ihmal etmemeli, ozellikle tasavvuf muziği dinlemek farzdır. Ben muzik dinleyince cok huzur buluyorum) diyor. Muziğin her ceşidi haram değil midir?
CEVAP
Elbette muziğin her ceşidinin haram olduğunda icma hÂsıl olmuştur. Yani hicbir İslam Âlimi muziğe helÂl dememiştir. Aşağıdaki linkte yeterli bilgi vardır:
Musikinin dindeki yeri
Cok kimsenin bilmediği bir husus vardır. Her uzvun gorevi ayrıdır. Mesela, gormek gozle olur, işitmek kulakla, sevmek de kalble olur. Bunun tersi olmaz. Yani kulakla goruyorum, gozle işitiyorum, bobrekle seviyorum demek yanlıştır. Haram olan muzik, nefsimize hoş gelir. Ruha zehir etkisi yaptığı yukarıdaki linkte yazılıdır. Muzikten alınan zevk, RahmÂnî değil, nefsÂnî ve şeytÂnîdir. Bu durum bilinmediği icin (Muzik beni Allah'a yaklaştırıyor) diyorlar. Haramlar, nefse hoş ve tatlı gelir. FÂsık bir kimse, hanımından daha cirkin olan yabancı bir kadının acılmış bacağına bakmaktan zevk alır. O cirkin kadını opmesi, kendi guzel karısını opmekten daha tatlı gelir. Bu da nefsin haramlardan zevk aldığının acık delilidir. Haram olan muzik dinlenince, kÂfir nefsimiz zevkten dort koşe olur. Zavallı cahil de, ruhun zevk aldığını zanneder. HÂlbuki salih kimsenin ruhu, bundan cok sıkılır. Muzikten hoşlanan kimsenin nefsinin cok azgın olduğu anlaşılır.
Konuyla ilgili olarak (Kalbimize gelen duşuncelerin, melekten mi, yoksa şeytandan mı olduğu, nasıl anlaşılır?) diye soruluyor. Muhammed Hadimi hazretleri buyuruyor ki:
Allahu teÂlÂ, herkesin kalbine bir melek vazifelendirmiştir. İnsanın kalbine bu melekten gelen iyi duşuncelere ilham; şeytandan gelen kotu duşuncelere vesvese; nefsten gelen kotu duşuncelere ise nefsin hevası denir. Kalbe gelen duşuncenin kimden geldiğini anlamak icin, İslamiyet’e uygun olup olmadığına bakılır. Kalbe gelen duşunce, nefse acı gelirse, hayır olduğu; tatlı gelir, hemen yapmak isterse, şer olduğu anlaşılır. (Berîka)
Onun icin dinimizin emir ve yasaklarını bilmek lazımdır. Şeytandan gelen vesvese, melekten gelen ilham zannedilebilir. Boylece harama helÂl deme tehlikesi olur.
www.dinimizislam.com
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Gozle işitilmez !