Penceresi olmayan, kapısı da ışık gecirmeyecek şekilde kapanmış bir odada olduğunuzu ve iki ay boyunca bu odadan hic cıkmadığınızı varsayalım. Boyle bir ortamda dışarıda havanın nasıl olduğunu, guneş olup olmadığını, varsa yakıcı bir guneş mi olduğunu, iceride kaldığınız sure boyunca her gun hic yanılmadan tahmin edebilir miydiniz? Siz hic farkında olmasanız da vucudunuzda bulunan melanin pigmenti, koyu karanlık bir hucrenin icinde olmasına rağmen guneş ışınlarının ne oranda olduğunu hatasızca tespit ederek cıkan sonuca gore işlem yapar.
Retinanın Boyası
Canlıların gozleri gercekte ışığa karşı son derece hassastır ve olumsuz yonde cok kolay etkilenebilir. Buna rağmen Allah'ın gozde ozel olarak yarattığı destek sistemler sayesinde guven icinde ışığa bakabilir, etrafımızı rahatlıkla gorebiliriz. Bu destek sistemlerden bir tanesi de gozlerde bulunan pigment molekulleridir.
Bilindiği gibi canlı gozlerinin renkleri ceşitlilik gosterir. Bu rengi sağlayanlar da yine pigmentlerdir. Melanin, gozun icinde bulunan ve goze rengini veren pigment maddelerinden bir tanesidir. Ancak melaninin gorevi sadece renk vermek değildir. Araştırmacılar gozde bulunan melanin maddesinin hem gozun zararlı ışınlardan korunmasını, hem de goruş gucunun artırılmasını sağladığını ortaya cıkarmışlardır. Doğada ışığın oluşturacağı zararlı etkilere karşı en doğal cozum olan melanin maddesi, retinanın dokusuna zarar verme ihtimali olan zararlı mor otesi ışınlar gibi farklı ışınları filtreleyerek en ideal korumayı sağlar.1 Melanin, retinadan gecen ışığı emerken ayrıca ışığın geri yansımasını ve goz icinde dağılmasını da engeller. Eğer bu tabaka olmasaydı gozun icine giren ışık her yana dağılır ve goruntu oluşmazdı. Melanin tabakasının gorevi, kamera ve fotoğraf makinelerinin objektiflerine surulen siyah boyanın (magnezyum tabakası) gorevi ile aynıdır.
Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika ulkelerindeki insanlar guneyde yaşayanlara gore cok daha acık tenli ve sarışın olurlar. Cunku bu ulkelerde gokyuzu coğu zaman bulutlu ve hava yağışlıdır. Guneş daha az surede ve şiddette etki eder. Bu da guneş ışınlarından daha fazla yararlanmak icin melanin maddesinin sacta ve ciltte daha az salgılanmasını sağlar.
Melaninin Cilt Uzerindeki Etkisi
İnsanların cilt renklerine gore esmer, kumral, beyaz ya da zenci olarak tanımlanmasının başlıca sebebi, hucre icindeki kromatoforda bulunan melanindir. Melanin maddesi, hucrenin merkezine yoğunlaşarak veya hucre icine dağılarak hareket eder. Bu sayede ise insan teninin rengini koyulaştırıp acıklaştırır.
Melanin maddesinin hareketliliğinde en onemli etken ise guneş ışınlarıdır. Guneş ışınlarının suresi ve şiddeti mevsimlere ve gun uzunluğuna gore değişir. Melanin maddesi de buna gore harekete gecer ve ten rengini belirler.
Kanser Duşmanı Pigment
Guneş ışığının insan vucudunda D vitamininin sentezlenmesinde cok onemli bir rolu vardır. Guneş ışığı olmazsa gıdalardan alınan 7-dehidrocholesterol isimli madde D vitaminine donuşturulemez. Bunun sonucunda da raşitizm (kemik bozuklukları) gibi bircok kemik hastalığı ortaya cıkar. Bu nedenle az guneşli yerlerde ciltte az miktarda melanin maddesi sentezlenir. Boylece ten rengi acılarak daha fazla guneş ışığının ciltten gecmesine izin verilir ve D vitamininin sentezlenmesi icin kullanılır.
Guneş ışınlarının bu yararlı etkisinin dışında bir de zararlı etkileri bulunmaktadır. Bu ışınlar başta cilt kanseri olmak uzere bircok hastalığa yol acar. Ozellikle guneşli bolgelerde yaşayan kişiler icin bu ışınlar buyuk tehdit oluşturur. Cunku ultraviyole ve diğer ışınlar nedeniyle ciltteki hucrelerin kanserleşme riski cok yuksektir. Ancak bu noktada da melanin maddesi devreye girerek bu riskin en aza indirilmesini sağlar. Cok fazla guneş ışınına maruz kalan kişilerin cildinde oldukca fazla miktarda melanin pigmenti uretilir. Dolayısıyla kişinin ten rengi koyulaşır. Boylece dış ortamdan cilde gelen zararlı ultraviyole ışınlarının daha alt katmanlardaki hassas hucrelere ulaşması engellenir. Bu da hassas hucrelerin hasar gorerek kanserleşmesini onlemiş olur.
Birkac gun boyunca yara bandıyla sarılı olan parmağınızdan bandı cıkardığınızda, bantla sarılı olan bolum diğer kısımlara gore neden daha beyaz kalır? Bunun nedeni, sarılı kaldığı sure boyunca bu bolumdeki melanin pigmentinin guneş ışınlarıyla tepkimeye girememesidir. Bu da ten renginin acılmasına neden olur.
Karanlık Hucrede Renk Ayarı Evrimciler İcin Buyuk Bir Acmazdır
Penceresi olmayan, kapısı da ışık gecirmeyecek şekilde kapanmış bir odada olduğunuzu ve 2 ay boyunca bu odadan cıkmadığınızı varsayalım. Boyle bir ortamda dışarıda havanın nasıl olduğunu, guneş olup olmadığını, varsa yakıcı bir guneş mi olduğunu iceride kaldığınız sure boyunca her gun hic yanılmadan tahmin edebilir miydiniz?
Ciltte bulunan melanin pigmenti, yalnızca iki ay boyunca değil, ilk insan yaratıldığı andan beri, koyu karanlık bir hucrenin icinde olmasına rağmen guneş ışınlarının ne oranda olduğunu hatasızca tespit ederek cıkan sonuca gore işlem yapmaktadır. Bu ise her şeyi tesadufle acıklamaya calışan evrimciler icin buyuk bir acmazdır. Evrim teorisinin adeta şuurlu bir varlık gibi davranan melaninin ozellikleri ile ilgili olarak getirebildiği hicbir acıklama yoktur. Melanin pigmentinin bu hareketlerinin tek sebebi, Yuce Allah'ın melanini bu şekilde yaratmış olmasıdır. Bir ayette şoyle buyurulmaktadır:
"Sizin İlahınız yalnızca Allah'tır ki, O'nun dışında İlah yoktur. O, ilim bakımından herşeyi kuşatmıştır." (Taha Suresi, 98)
__________________