Ecdadımız Yuz Akımız

Altı asır gibi uzun bir sure uc kıtada hukmunu yuruten ecdadımızın medeniyet mirasını inceleyip araştırmadan icte ve dıştaki bazı gafil ve hainlerin ona, "emperyalist" yaftasını yapıştırarak mahkum etmeye calışmalarına mukabil, Macaristan İlimler Akademisi tarafından ortaya cıkartılıp yayınlanan bir belgede belirtildiğine gore, Osmanlı Devleti'nin Macaristan'da hakim olduğu devirlerde, Macar halkından yılda 7 milyon akce 21 milyon vergi toplayıp, buna karşılık aynı yıl Macaristan'a 21milyon akce yatırım yaptığını... (52)

Tuz ve Ekmek Hakkı

Osmanlı sarayındaki hanedan cocuklarını yetiştirmek uzere"muallime-i selatin-" (sultan hocası) olarak tayin edilen Safiye Hanım' a padişah Vl. Mehmed Reşad'ın ilk iradesinin:

Namaz kılmayanlara, oruc tutmayanlara yedirdiğim tuz ve ekmeği haram ediyorum. Bu iradem hoca hanım tarafından talebe şehzade ve hanım sultanlara soylensin" olduğunu. . .(53)

Barbar Kim?

Bizans'ı kurtarmak uzere İstanbul'a cağrılan Haclı ordularının Hristiyanlığın mukaddes kilisesi Ayasofyanın tepesinde ki altın hacı sokerek eritip sattıklarını...

Yıllar sonra Osmanlı ordusunun İstanbul'un fethi sırasında bir yenicerinin, fetih hatırası olarak saklamak maksadıyla Ayasofya nın kucuk bir cini parcasını koparmak istemesini, Fatih Sultan Mehmed'in "tahribe teşebbus"le suclayıp cezalandırdığını ,..(56)

Serdengecti'nin Ayasofya Mudafaası

Yazmış olduğu"Ayasofya". isimli şiiri yuzunden tutuklanarak Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Osman Yuksel Serdengecti' nin kendini mudafaa ederken:

"Muddei umumi(savcı) tepeden verilen emirlere gore hareket ediyor. Ayasofya`nın tekrar cami haline yetirilmesinde benim ne gibi hususi maksadım ve menfaatim olabilir? Ayasofya'yı kiraya mı vereceğim, yoksa imamı mı olacağım? Beni bu yazıdan dolayı Turk savcıları değil, Yunan savcıları itham etsin. Boyle bir yazıyı yazdığımdan dolayı kendimi mudafaa etmekten utanıyorum ." diye hayıflanarak cevap verdiğini. . .(57)

Sanata Hurmetin Boylesi

Osmanlı'nın meşhur hattatlarından Hafız Osman'ın(1642 1698), Sultan İkinci Mustafa' nın hat hocası olup, Hafız Osmanın hat meşkederken, Sultan İkinci Mustafa'nın buyuk bir hurmet icinde hocasının hokkasını tuttuğunu ve yapılan hattın guzelliği karşısında gonlu ihtizaza gelen Sultan İkinci Mustafa'nın: "Artık bir Hafız Osman daha yetişmez" demesine mukabil, buyuk hattat Hafız Osman'ın : "Efendimiz gibi, hocasının hokkasını tutan padişahlar bulundukca daha cok Hafız Osmanlar yetişir" diye cevap verdiğini...(58)

Sultan Vahdeddin'in Vatanperverliği

Osmanlı ordusunun silahlarının elinden alındığı , duşman filolarının Canakkale Boğazı' nı aşıp İstanbul'a dayandığı felaketli bir donemde halife sıfatıyla Osmanlı tahtına oturan Sultan Vahdeddin'in, Osmanlı askeri olarak, şahsını korumak icin bırakılmış olan biricik taburu Ayasofya Camii' ne gondererek:

"Aziz İstanbul'un fethinin sembolu olan Ayasofya'ya can takmak isteyenlere ateş ediniz!... " emrini verdiğini... (59)

Yavuz'un izinden Gidenler

1967 Mısır-İsrail savaşında, Mısır askerlerinin, duşmanlarını beklerken İsrail ordusunun bir anda Suveyş'in obur yakasını gecerek dunyayı şaşırtığını...

Mose Dayan'ın bu muazzam başarıyı daha sonra bir basın toplantısında : "İsrail in bu başarılı stratejisi, Yavuz Sultan Selim in yıllar once Mısır'ı fethederken uyguladığı harp planının bir kopyasıdır" diye acıklayıp gafletimizi yuzumuze vurduğunu...(60)

Eşsiz Sevgi

Turkiye' de, Turk Dili ve Edebiyatı uzerine doktora yapmış genc Pakistan alimlerinden Muhammed Sabir'in, Pakistanda bir cuma gunu hutbede Sultan Abdulhamid Han'ın adının okunup ve ona "Zeyyedallahu omrehu" yani "Allah onun omrunu artırsın diye dua edilmesi uzerine camiden cıktıktan sonra cemaata bu duanın manasız olduğunu zira, Sultan Abdulhamid Hanın vefat etmiş olduğunu soylemesi uzerine halkın"Seni gidi İngiliz casusu! "diyerek hışımla uzerine yuruduklerini . . . (61)