Mufessirlerden biri:
«— Simdi siz bu soze (Kur\'an\'i, O´nu yalan sayarak) sasiyor ve AllÂh\'dan gelmesine ragmen alaya alarak) O\'na guluyor musunuz? (Icindekl ikazlara kulak verip cekinerek) aglamiyor musunuz? (Onun size ne gibî gorevler yukledigine aldiris etmeksizin, vurdumduymazlik icinde) turku mu soyluyorsunuz?!»
(Necm Sure-i Celilsi; 59—60)
ayetleri hakkinda sunu soylemistir:
«Peygamber\'imiz bu Âyet indikten sonra gulumseme hududunu asacak sekilde hic bir zaman gulmemistir. Hatt baska bir rivayete gore, bu Âyet indikten sonra Peygamber\'imizin dunyadan gocene kadar ne guldugu ve ne de gulumsedigi gorulmemistir.»
ibni Omer buyurur ki; «Peygamberimiz bir gun mescidden cikinca gulusup konusan bir toplulukla karsrlasdi, durarak, selÂm verdikten sonra onlara
«Dunya zevklerini kirip olumu sik sik hatirlayiniz» buyurdu.
Baska bir gun de yine mescidden ciktiktan sonra gulusen bir toplulukla karsilasinca soyle buyurdu;
«Nefsimi kudret elinde tutan AllÂh\'a yemin ederim ki, benim bildigimi bilseniz, az guler cok aglardiniz.»
Hizir (A.S), Hz. Musa\'dan (A.S.) ayrilmak isteyince Musa (A.S) «Bana bir tavsiyede bulun» dedi. Bunun uzerine Hizir (A.S.) dedi ki;
«Sebebsiz yere hic bir harekette bulunma, sebebi yokken bir odim bile atma. Sasirtici bir durum olmadan gulme, baskakalarini hatalari yuzunden ayiplama, kendi hatalarina agla.»
Peygamber\'imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:
«— Cok gulmek, kalbi oldurur.»
Yine Peygamber\'imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:
«— Gencliginde gulen, yasliliginda aglar. Zenginken gulen, fakirlige dusunce aglar. Yasarken gulen, olunce aglar.»
«— Kur\'Ân\'i okuyun ve aglayin. Eger aglayamiyorsaniz, aglamakti olun.»
Hasan-ul Basrî «islediklerinin karsiligi olarak simdi onlar az gulup cok aglasinlar» mealindeki Âyet hakkinda «dunyada kaldiklari muddetce az gulsunler, cok aglasinlar» diye tefsir yapmaktadir.
Yine Hasan-ul Basrî buyuruyor ki; «Onunde cehennem varken gulen ve onunde olum varken sevincli olan kimselere sasarim.»
Yine Hasan-ul Basrî bir gun gulen bir delikanliya rastlar, ona «Yavrum, Sirat\'i astin mi» diye sorar. Delikanli «Hayir» der. Hasan-ul Basrî : «Cennete girecegin mi belli oldu» diye sorar. Delikanli «Hayir» diye cevap verir. Bunun uzerine Hasan-ul Bcsri : «O halde gulmen neye» der. Bundan sonra o delikanlinin bir daha guldugu gorulmemistir.
AbdullÂh Ibni Abbas buyurur ki; «Gulerek gunÂh isleyen, aglayarak cehenneme girer.»
Ulu Allah (C.C) bir Âyette aglayanlari overek:
«Aglayarak ceneleri ustune (yuzu koyun) kapanirlar ve bu (Kur\'Ân\'i dinlemeleri) onlarin hurmetini artirir.» buyurmustur. (isra - 109)
«Bu Kitaba (amel defterine) ne oluyor ki, kucuk - buyuk hic gunÂhi ihmal etmeden saymistir.»
Evzaî (Kehf - 49):mealindeki Âyet hakkinda «Kucuk gunahtan maksat, gulumseme, buyuk gunahtan maksat da kahkahadir» der.
«— Kiyamet Gunu su ucu haric, butun gozler aglayacaktir.
1) AllÂh Korkusu ile yas doken goz.
2) Allah\'in haram kildigi seylere bakmaktan kacman goz.
3) Allah yolunda uykusuz kalarak nobet tutan goz.»
Soylendigine gore uc sey insani kati kalbli yapar:
«1 — Kendini begenmislikten ileri gelmeyen gulmek.
2 — Acikmadan yemek.
3 — Bos yere konusmak.»
Peygamber\'imiz ic camasir, gomlek, kaftan, cubbe ve diger elbiselerden ne bulursa onu giyerdi. Yesil renkli elbiseler hosuna giderdi. Cogu elbiseleri beyazdi ve
«Beyazi dirilerinize elbise oiarak giydiriniz, olulerinize de kaftan olarak sariniz.» buyururdu.
Peygamber\'imizin atlastan bir kaftani vardî. Beyaz renkli cildine yesil rengi pek yakisirdi. Butun elbiseleri topuguna kadar inerdi. Ic gomlegi ise daha yukarda, yari diz hizasinda kalirdi.
Siyah bir elbisesi vardi, onu birine vermisti. Esi Ummu Seleme «Anam - babam yoluna feda olsun. O siyah elbisen ne oldu» diye sordu. Peygamber\'imiz
«Onu giysin diye birine verdim» diye cevap verdi. Bunun uzerine Ummu Seleme «Beyaz tenin uzerinde o elbisenin siyahindan daha guzel yakisan bir sey gormus degilim» dedi.
Peygamber\'imiz giyerken sagdan baslayarak «Beni giydiren, ayip yerlerimi ortmeye yarayan ve insanilara karsi guzel gorunmemi saglayan elbiseler bagislayan Allah\'a hamd olsun» diye du eder.
Elbisesini cikarirken de sol taraftan baslardi. Yeni bir elbise edinince eskisini bir fakire verir sonra: «Her hangi bir musluman, sirf Allah Rizasi icin eski elbisesini bir fakire verirse, o elbise giyildigi muddetce veren kimse — Olu olsun, diri olsun — Allah\'in himayesinde, guveni altinda ve hayri icinde olur» buyururdu.
Peygamber\'imizin bir abasi vardi. Nereye gitse onu ikiye katlayip altina sererdi. Hasir uzerinde uyurdu, altinda baska bir sey olmazdi.
[IMG]http://img246.**************/img246/2930/besmelekuran3pv.jpg[/IMG]
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Gulme - Aglama, Elbise