Ruyada Peygamberimiz Muhammed aleyhisselami hakiki sekliyle goren, muhakkak Onu gormus olur. Cunku seytan Onun sekline giremez. Fakat seytan baska sekle girip gorunebilir. Resulullahi tanimayan kimsenin, bunu ayirmasi kolay olmaz.
Bazi Âlimler de, (Peygamber efendimizi degisik sekilde gormek, yine Onu gormek olur. Fakat bu, o kisinin dindeki noksanligina alamettir. Peygamber efendimizi ruyada gercek sekliyle goren ve mumin olarak olen herkes Cennete gider) buyurmuslardir.
Hadis-i seriflerde buyuruldu ki:
(Beni ruyada goren, gercekten beni gormustur. Ben her surette gorunurum.) [Deylemi]
(Beni ruyada goren, gercekten beni gormustur. Cunku seytan benim seklime giremez. Ebu Bekr-i Siddiki goren de, gercekten onu gormustur. Seytan onun da suretine giremez.) [Hatib]
(Beni ruyada goren, uyanikken gormus gibidir.) [Ibni Mace]
(Beni ruyada goren, Cehenneme girmez.) [Ibni Asakir]
Abdulgani Nablusi hazretleri buyuruyor ki:
Ibni Sirin'e gore, ruyayi goren, Resulullahi vefati zamaninda bulundugu sekil uzere gormusse hakikaten onu gormus demektir. Ibni Arabi hazretleri gibi bazi Âlimler ise, (Resulullahi hayatta bulundugu sekilde gormek sart degildir) dedi. Resulullahi bilinen sifatlari uzere gormek, bizzat Hz. Peygamberi gormektir. Bilinen sifatlardan baska sekilde gormek, Resulullahin misalini idrak etmektir. Peygamberlerin cesetleri yer degistiremez. Bundan dolayi Resulullahi bulundugu surette gormek, Hz. Peygamberin hakikatini idrak etmektir. Vasiflarindan baska bir sekilde gormek ise, misalini idrak etmektir.
Kadi Iyad'a gore, Resulullahi bilinen sifatindan baska bir sekilde gorenin ruyasi tevile, tabire muhtactir. Imam-i Nevevi ise, (sahih olan ruyayi goren her iki surette de Resulullahi hakikaten gormustur. Ister bilinen sifati uzere, isterse bilinen sifatindan baska bir surette gorsun) dedi.
Resulullahin genclik, orta yasliligi ve ihtiyarlik zamanlarinda ve omrunun sonunda olan bilinen suret ve sifatlarindan birisi uzerine gorulen ruya tabire muhtac degildir. Eger bunlardan birisine benzemiyorsa, tabire muhtac olur. Bunun icin bazi tabircilere gore, bir kimse, Resulullahi yasli gorse, selamete erismeye; genc gorse, bu kimsenin iyi halli olusuna, sohrete erismesine ve onun dusmanina galip gelmesine delalet eder. Tebessum ettigini gorse, ruya sahibinin sunnet-i seniyeye uyduguna delalet eder.
Resulullahi kizgin bir sekilde gormek, o kimsenin halinin kotu olmasina delalet eder. Guzel bir surette gormek, ruya sahibinin dince guzelligine, mubarek bedeninde noksanlik gormek, ruyayi gorenin noksanligina delalet eder. Cunku Resulullah gayet parlak bir ayna gibidir ki, o aynaya bakan kendi seklini gorur.
Resulullahi boyle uygun sekillerde gormekte buyuk faydalar vardir. Cunku Resulullahi bu durumda gormekle ruyayi gorenin durumu bilinir ve gafletten uyanir. Diger peygamberleri de ruyada gormek boyledir. Cunku seytan, peygamberlerin ve melaikenin suretine giremez. Ruyada Resulullahi gorenin durumu iyi ve gonlu sen olur. Eger o kimse uzuntulu ve kederli ise, uzuntu ve kederinden kurtulur veya hapis ise hapisten cikar.
Resulullahi gorenler, muhasara altinda veya kitlik icinde iseler onlar bu gibi durumlardan kurtulur ve mazlum iseler zafere kavusurlar. Eger korku halinde iseler emin olurlar.
Resul-i ekremin kendisine teveccuh gosterdigini veya bir sey ogrettigini yahut namazinda ona iktida ettigini yahut Resulullahin guzel bir sey yedirdigini veya layik bir elbise giydirdigini, veya ona hayirli dua ettigini goren, iyilikle emreden ve kotulukten nehyeden kisi olur. Ruyayi goren Âlim ise, ilmi ile amel eder. Abid ise, feyze kavusur. GunahkÂr ise, tovbe eder, kÂfir ise, hidayete erer.
Ruya sahibi korku icinde ise, dusmanlarindan emin olur. Kendisine sefaat edilir. Cunku Resulullah sefaat sahibidir.
Ruyada Resulullahi gormek, sozunde dogru ve vaadinde durmaya delalet eder. Bazen de buyuk bir makama nail olur. Ruya sahibi yolcu ise ve kuraklik cekiliyorsa, yagmurun yagmasina delalet eder. Cunku su bulunmayan yerde, Resulullahin mubarek parmaklari arasindan su akmis idi.
Resulullah bir yerde rengi degismis veya bir a'zasi noksan gorulurse, bu ruya o yerde dinin zayiflamasina ve bid'atin meydana cikmasina delalet eder. Resulullahin uzerinde eski elbise gormenin tabiri de boyledir.
Resulullahin vefat ettigini gorenin kendi akrabasindan serefli bir zatin vefatina delalet eder. Eger Resul-i ekremin bir yerde cenazesini gorse, orada buyuk bir musibet olur.
Resulullahin, kendisine dunya malindan veya yiyecek ve icecek bir sey verdigini goren, verilen seyin serefi nispetince erisecegi bir hayra delalet eder. Bir kimse ruyada onun mubarek elbiselerinden birini giyse veya Hz. Peygamber kendisine elbisesini verse, o kimse mulke erisir. Fakir ise, zengin olur, bekarsa evlenir.
Resulullahin surme cektigini goren, dininde salih olur. Onun cok guzel oldugunu gormek, ruya sahibinin cok dindar olduguna delalet eder. Resulullahi bugday benizli goren, heva ve hevesi terk eder, tovbe etmeyi tercih eder. Beyaz tenli oldugunu goren, Allah’a tovbe eder. Guzel amel yapar ve yolunu duzeltir.
Resulullahin sakal-i seriflerinin siyah oldugunu ve beyazlik bulunmadigini goren, sevinc ve buyuk bir ucuzluga kavusur. Sakalina aklik karistigini gorenin kuvvetli olusuna ve dusmanina galip gelmesine delalet eder.
Resul-i ekremi kendi mescidinde veya harem-i saadetinde goren, kuvvet, izzet ve yucelige erisir. Resulullahin kabri serifini goren, zengin olur, hapis ise kurtulur. Kabr-i serifi ziyaret ettigini goren, buyuk bir mala erisir.
Resulullahin pesinden yurudugunu gorenin, sunnete uyduguna delalet eder. Resulullahi ayakkabisiz gorse, ruya sahibinin cemaatla namazi terk ettiginden, ona, cemaatla namaz kilmasi icin emrettigine delalet eder. Resulullahin mestlerini giydigini gormesi, Resulullahin o kimseye Allah yolunda cihad yapmasi icin emrettigine delalet eder.
Resulullah ile musafeha yaptigini gorenin sunnet-i Resulullaha uyduguna delalet eder. Resulullah kendisine ruyada hurma ve bal gibi guzel ve hos bir sey ikram etse, Kur'an-i kerimi ezberler ve ona verilen sey miktarinca ilim elde eder.
Peygamberimizin hutbe okudugunu goren, iyilikle emir ve kotulukten nehyeder. Resulullahin kendisine bir sey verdigini goren kimse, ilme nail ve hakka tabi olur. Resulullahin kendisine verdigi seyi almadigini gorse, o kimse bid'at isler.
Resulullahi uzun boylu bir delikanli suretinde gormek, insanlar icinde cikacak fitneye delalet eder. Resul-i ekremi yasli bir sekilde gorse, insanlarin afiyette olmalarina delalet eder. Resulullahin kendisine kizdigini veya kendisiyle mucadele ettigini veya sesini onun sesinden daha fazla yukselttigini gorenin, dinde cikaracagi bir bid'ate delalet eder. Resulullahin herhangi bir yerde vefat ettigini goren, o sene orada vefat eder.
[IMG]http://img246.**************/img246/2930/besmelekuran3pv.jpg[/IMG]
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Resulullahi ruyada gormek