Siyah kalp!..
Bir okurum şoyle bir mektup yazmış: “Manevi yonden gittikce geriledim. Namazdan sorumlu değilmişim gibi geliyor. Bilhassa sabah ve yatsı namazlarıma gereken hassasiyeti gosteremiyorum. Bundan dolayı ıstırap da duymuyorum. Ahireti, hesabı duşunmek beni endişelendirmiyor. Gunahlara karşı icimde pişmanlık da oluşmuyor. Ne yapmalıyım?”
Namaz kılan kulların, Allah katında bir ayrıcalığı vardır. Bir Musluman bu gerceği bile bile başta namaz olmak uzere ibadetlerinde aksaklık gosteriyorsa hislerine mağlup oluyor, alışkanlıklarının bağından kurtulamıyor demektir. Hisleriyle hareket eden canının istediği gibi yaşar. HÂlbuki insana zoru başaracak irade verilmiştir. İradenin en onemli vazifesi haramları terk etmektir. Haramları terk edene ibadetin kapısı acılır.
Risale-i Nur’da buyrulmuş ki: “Gunah kalbe işleyip, siyahlandıra siyahlandıra, t nur-u imanı cıkarıncaya kadar katılaştırıyor.” Nasıl ki ışıkla karanlık beraber olmazsa, gunahlarla ibadetler de beraber yurumez. Şuurlu Musluman evvela o gunaha tovbe edecek ki, ibadetlerine devam edebilsin. Allah’ın rahmeti her yere yağan yağmur gibidir. İsteyen herkes bu yağmurdan nasibini alır. Namazdan sorumlu değilmiş gibi yaşamak, Allah’ın nimetlerini gormemek, anlamamaktır. Cunku namaz şukurdur.
Mesela bazı kimseler de vardır ki, namazdan şevk ve zevk aldığı icin namaz kılarlar. O şevk kesilince kılmazlar. Halbuki evvelce şevk icin, huzur icin namaz kılıyordu; o haller kesildi; oyleyse Allah emrettiği icin namaz kılmaya devam edecek. Yani hislere mağlup olmayacak; itaate odaklanacak. Zaten huzur ve zevk arayan da, Allah’a itaat etmenin zevkini yaşar. Genclik yıllarımda bir gun Zeyrek’e gidip Mehmed Zahid Kotku hocama sordum; “Hocam,” dedim, “dinî calışmalar yaptıkca gunahlara meylim artıyor. Gunahlar eskisinden daha cok beni cekiyor. Ne buyurursunuz?” Dedi ki: “Evladım, bir cisim fezada ne kadar suratle hareket ederse, hava da ona o şiddette karşı koyar. Bir Musluman da İslami calışmalarını ne kadar hızlandırırsa, şeytan da onunla o derece uğraşır.” Anladım ki, şeytanın bir iddiası var, “Ben senin kullarını saptıracağım! Amma muhlis kulların haric…” Allah’ın yarattıklarında kotuluk yoktur. Şeytan bizi uyanıklığa sevk eder. Musluman da şeytanın vesveselerine karşı uyanık olacak; Allah’a itaat edecek.
Bir de bazı hareketler vardır ki, nefsi kuvvetlendirir. Mesela bir gun bir davette masada envaiceşit yemekler vardı. Baklavalar, borekler, etler… Duşundum ki, bu sofranın hicbir koşesi sunnete uymuyor. Peygamberimiz (sas) az yemeyi ve az uyumayı tavsiye etmiştir. Cunku beden kuvvetlendikce nefis de kuvvetleniyor. Maddenin maneviyata, maneviyatın maddiyata tesiri vardır. Allah dostları neden uzlete cekiliyorlar?
Ustad Bediuzzaman buyurdu ki: “İnsanı canlandıran ameldir; olduren ye’istir.”
Bir an evvel, İslamiyet’le irtibata gecilecek.
Ey rahmeti bol padişah,
Curmum ile geldim sana,
Ben eyledim hadsiz gunah,
Curmum ile geldim sana.
Kaynak: Hekimoğlu İsmail(30 Kasım 2013 tarihinli yazısından)
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Siyah Kalp!...