Dua Ederken İnşallah Demek
Hz. Enes(ra) anlatıyor: Resulullah(sav) buyurdu ki: "Sizden biri dua edince 'Ya Rab! Dİlersen beni affet! Ya Rab! Dilersen bana rahmet et! demesin. Bilakis, azimle (kesin bir uslubla) istesin."
Hadisiyle bağlantılı olarak gunluk hayatta kullandığımız "inşa " kelimesini dua ederken dahi ağız alışkanlığı olarak kullanıyoruz.
"Allah razı olsun inşa" dediğimiz de "Allah dilerse Allah razı olsun" anlamı cıkıyor. Kesin bir dil kullanmamız gerektiği hadiste belirtilmiş yalnızca "Allah razı olsun " dememiz lazım.
İNSANIN DUA EDERKEN, "ALLAHIM DİLERSEN BENİ
BAĞIŞLA" DEMESİNİN MEKRUHLUĞU VE İSTEĞİNİ
KESİN BİR DİLLE İFADE ETMENİN GEREKTİĞİ
İNSANIN DUA EDERKEN, "ALLAHIM DİLERSEN BENİ
BAĞIŞLA" DEMESİNİN MEKRUHLUĞU VE İSTEĞİNİ
KESİN BİR DİLLE İFADE ETMENİN GEREKTİĞİ
Hadisler
1747. Ebû Hureyre radıyu anh'den rivayet edildiğine gore Resûlullah sallu aleyhi ve sellem şoyle buyurdu:
"Sizden biriniz dua ederken: Allahım! Dilersen beni bağışla; dilersen bana merhamet et, demesin. Dilediğini kesin bir dille istesin. Cunku Allah'ı zorlayan hicbir kuvvet yoktur."
BuhÂrî, DaavÂt 21, Tevhîd 31; Muslim, Zikr 9. Ayrıca bk. Ebû DÂvûd, Vitr 23; Tirmizî, DaavÂt 77
Muslim'in bir rivayeti şoyledir: "Fakat kesin bir şekilde istesin ve isteğini buyuk tutsun. Cunku vereceği hicbir şey Allah'a buyuk gelmez."
Muslim, Zikr 8
Aşağıdaki hadis ile birlikte acıklanacaktır.
1748. Enes radıyu anh'den rivayet edildiğine gore Resûlullah sallu aleyhi ve sellem şoyle buyurdu:
"Sizden biriniz dua ettiği zaman kesin bir ifade ile dilekte bulunsun. Allahım! Dilersen bana ver, demesin. Cunku Allah'ı zorlayan hicbir guc yoktur."
BuhÂrî, DaavÂt 21; Muslim, Zikr 7
Acıklamalar
Allah'a dua ederken "dilersen bağışla" gibi sozler soylenilmesi ve duanın boyle şartlara bağlanması mekruhtur. Cunku bu tarz ifadeler, bir başkası tarafından zorlanabilen, dilediğini rahatca yapamayacak durumda olan kimseler hakkında kullanılır. Oysa Azîz ve Celîl olan Allah boyle şeylerden munezzehtir ve CenÂb-ı Hakk'ı bir şeye mecbur edecek hicbir guc ve kuvvet yoktur.
Ayrıca boyle sozler, sanki kendini mustağni kabul etmek, "verirsen de olur vermezsen de" der gibi bir anlam ifade eder ki, Allah TeÂlÂ'ya karşı kullanılması asla affedilmez bir hitap tarzıdır.
İsteğinin kabul edilip edilmeyeceğinden şuphe etme duşuncesi de yersizdir; zira Allah cimri değil comerttir, kerîmdir; her isteyene istediğini verir. Bu sebeple duada kesin ifadeler kullanılmalı, samîmi ve ihlaslı olunmalı, istenilen şey kesin olarak ve kararlı bir şekilde Allah TeÂlÂ'ya arzedilmelidir. Cunku O'nun vereceği hicbir şey kendisine zor gelmez ve hicbir şey O'nun nezdinde buyuk değildir.
Bir kudsî hadiste bu husus şoyle belirtilir: "Butun insanlar duz bir arazide toplansalar, herkes ne isteği varsa istese, ben de herkese istediğini versem, yine de mulkumden hicbir şey eksilmiş olmaz." O, her şeye kÂdirdir ve butun mevcûdÂt O'nun emrinin altındadır. Bir insan bunları bilerek Allah'a yalvarıp yakarmalı ve dua etmelidir.
Dua, Allah'a duyulan tam guveni en iyi şekilde yansıtan bir uslupla yapılmalıdır.
Hadislerden Oğrendiklerimiz
1. Allah TeÂlÂ'ya dua ederken ve O'ndan bir şey isterken "dilersen", "istersen" gibi şarta bağlı kelimelerle dua etmek cÂiz değildir.
2. Allah TeÂlÂ'ya dua eden ve dilekte bulunan kimse, kesinlik ifade eden cumlelerle talepde bulunmalıdır.
3. Allah TeÂlÂ'ya dua ve niyazda bulunan, Allah'ın duasına icabet edeceğine ve kendisine merhametiyle muamele yapacağına kesin olarak inanmalıdır.
4. CenÂb-ı Hak, dileyene dilediği şeyi verir; O'nu zorlayan hicbir guc yoktur. Kesin ifadelelerle Allah'tan bir şey istemek asla O'nu zorlamak anlamına gelmez. Her şey Allah'ın elindedir ve verdiği O'nun mulkunden hicbir şey eksiltmez.
Riyazus salihin
__________________
Dua ederken inşallah demeyin !
Dini Bilgiler0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Dua ederken inşallah demeyin !