Ahiret kelimesinin sozluk anlamı, son ve sonra olandır. Bu anlamda dunyanın sonuna ahiret denir. Terim olarak ahiret, olumden sonra insanların tekrar dirilmesiyle başlayan ve ebediyen devam eden bir hayatın adıdır.
İcinde yaşadığımız dunyada bulunan her şey surekli bir değişiklik gostermektedir. Her şeyin durmadan değiştiğini, eskidiğini, canlıların doğup, buyuyup, gelişip,yaşlanıp olduklerini, hep gozlemekteyiz.
Yaratılmış olan varlıkların zamanı gelince yok olmaları doğaldır. Cunku Yuce Allah’tan başka olumsuz, kalici varlik yoktur. şu halde her şey belirli sureler icersinde varligini devam ettiriyor, sonra da yok oluyor. Bu varliklar arasinda kendisine verilen akil, irade ve guc sayesinde ozel bir yere sahip olan insan da belirli bir sure yaşadiktan sonra olmektedir. Işte insanin canli kaldigi, varligini surdurdugu bu zaman suresine omur diyoruz. Insan omrunun belli bir zaman sonra Allah’ın emriyle son bulmasına da ecel diyoruz. Dunyada her gun veya her an vakti gelen insanların omurleri tukeniyor; diğer taraftan da yeni doğanlarla yeni hayatlar başlıyor. İşte bunlar gibi bu dunyanın da bir omru, bir sonu vardır. Dunyanın bu son bulma anına "Kıyamet kopması" diyoruz. Bundan sonra, Yuce Allah yeni bir Âlem yaratacak, butun oluleri diriltecek ve hepsini "Mahşer" denilen yerde toplayacaktır. İşte bu yeni Âleme "Ahiret" denir.
Ahirete, ahiret gunu, kıyamet gunu, din gunu, ceza gunu, son gun, diriliş (ba's) gunu gibi isimler de verilmiştir.
İnsana hayat ve canlılık veren ruh, insanın olumu ile bedenden ayrılır ve ruhlar Âlemine gider.
Kıyametin kopma zamanı gelince İsrafil adlı melek Allah’ın emriyle Sûra ufleyecek butun bu Âlemin duzeni bozulacak, her şey alt ust olup taş ustunde taş kalmayacak ve bu dunya hayatı son bulacaktır.
İsrafil’in Sûra ikinci defa uflemesiyle butun oluler dirilecek ve yeni bir Âlem kurulacaktır. Burada insanlara dunyada yaptıkları butun iyilik ve kotulukleri acıkca gosterilecektir. Sevabı, yani iyilikleri cok olanlar Cennete gideceklerdir. Gunahı, yani kotulukleri cok olan Muslumanlar gunahlarının cezasını gormek uzere Cehenneme gireceklerdir. Bunları Yuce Allah dilerse affeder, dilerse cezalarını cektikten sonra yine Cennete koyar. İnkÂr edip iman etmeyenler ebedî olarak Cehennemde kalacaklardır.
İşte yeniden dirilme ile başlayıp sonsuza kadar surup gidecek olan hayata Âhiret hayatı ve bu hayatın gectiği Âleme de Âhiret Âlemi veya oteki dunya denir. Bu konuda Yuce Allah şoyle buyuruyor:
"Sûra uflenince, Allah’ın diledikleri mustesna olmak uzere goklerde ve yerde, kim varsa hepsi duşup olmuş olacaktır. Sonra Sûra bir daha uflenince, hemen ayağa kalkıp, bakakalacaklardır." (Zumer: 68.)
Birinci Sûrda Allah’ın dilemesiyle olmeyip kalanlar, Cebrail, MikÂil, Israfil, Azraîl, veya hamele-i arş(Arşı taşıyan melekler), ya da Rıdvan melekleri, hûriler, cennetin hazînedarı olan Malik’le cehennem bekcileri olan zebÂnîlerdir. Bu Âyete gore " Sûr " iki defa uflenecektir: Birincisi olum ufleyişi, ikincisi de ba’s (dirilme) ufleyişidir.


__________________