Yalnızca 16 yaşındaydım, ayaklarım şişiyor, bacaklarım ağrıyor, en sacma işleri yapmak zorunda kalıyordum. 2000 yılıydı. Haftalık iznim bile yoktu. Restoranda yere oturup ağladığım gun, dun gibi gozumun onunde. Ancak o yılların hakkını yiyemem, guzel yıllardı, herkes abimiz, ablamızdı. Cok calışsak da turizm calışanları sanırım daha bir korumacı ve samimiydiler ya da ben şu meşhur sendromu yaşıyorum; ‘‘eskiden her şey daha guzeldi…’’

İlk stajımızdan sonra okuldan ayrılan arkadaşlarım olmuştu. 16 yaşındaki bir gence, ki 16 aslında hala cocuk sayılacak bir yaş, bu kadar iş yuku bindirirseniz değil meslekten, ulkeden bile soğur. Stajyer maaşları duşuktur, cunku onlara iş oğretilmektedir ancak stajyer tam zamanlı calışanlar ile haftada aynı mesaiyi hatta bazı otellerde daha fazlasını bile yapmaktadır. Okul yoneticileri ise genelde stajyerlerin calıştığı otellere hic uğramazlar. Hala oyle mi, bilmiyorum…
Geride kalan yaklaşık 20 yılda tabii ki cok şey değişti, kurumların personele yaklaşımında olumlu yonde ilerleme oldu ancak en buyuk değişimi maalesef meslek liseleri yaşadı. Maalesef diyorum cunku bizlere verilen eğitim artık okullarda verilmiyor, meslek liseleri teknik lise haline getirilip mufredatları değiştirildiğinden bu yana gencler okullarda doğru duzgun bir şey oğrenemez oldu.
Ofisime her gun gulen yuzuyle kahve getiren genc stajyerimizi her goruşumde, istisnasız kendi gencliğimi anımsıyorum. Ben de 16 idim ve olanca olumsuzluğa rağmen gulumseyebiliyordum. Neyse ki stajyerimiz şanslı, biz ona olanca nezaketimiz ve hassasiyetimizle yaklaşıyoruz…
İlk stajım tam bir travma olsa da sonraki yıllarda talih yuzume guldu, iyi gruplarda staj yaptım ancak bircok arkadaşım benim kadar şanslı değildi. Coğu daha o yıllarda turizmi bıraktı, mezunların bir kısmı da turizmde calışmadı.
Gelelim işin bana gore tuhaf olan kısmına; asgari ucretin %60’ını alıp, haftada 45 saat calışan stajyerler bir de 4,5 ay staj yapmak zorundalar. Gencleri ya asgari ucret ile calıştırmak ya da aldıkları maaş asgari ucretin %60’ı olmak zorunda ise; mesailerinin de tam zamanlının %60’ı kadar olacak şekilde duzenlenmesi gerektiğine inanıyorum. İş oğreniyor dediğimiz gencler, onlara verilen her gorevi başarı ile yerine getiriyorlar ise artık bu %60 maaş uygulamasından vazgecilmesi gerektiğini duşunuyorum. İnşallah ilgili bakanlıklar bu konuları da değerlendirmeye alırlar.
Genc turizmci arkadaşlar! Sizi yoran, hakkınızı yiyen, size duzgun davranmayan işletmeleri lutfen şikayet edin.
ALINTIDIR : www.turizmguncel.com
__________________