Haberturk yazarı Fatih Altaylı, Kultur ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'la beraber katıldığı guneydoğu gezisi sonrası izlenimlerini kaleme aldı. 24 Eylul tarihli yazısında, guneydoğudaki otellerin alkol satmamasına donuk eleştiriler getiren Altaylı, bugun de yapılan eleştirilere yanıt verdi.
Bolgenin turizm anlamında buyuk bir potansiyele sahip olduğunu ve gelirlerini arttırmak istediğini kaydeden Altaylı,''Buraların bir turistik destinasyon haline gelmesi, ozellikle Avrupalı turistlerin buraların ekonomisine katkıda bulunması en buyuk arzuları.'' diye yazdı.
''Ancak zurnanın zırt dediği yer burası'' diyen Fatih Altaylı, yazısında şu ifadelere yer verdi:
''Mardin’de gece kaldığımız otele donduğumuzde butun sıcak altında dolaşmaktan bitap duşmuş vaziyette buz gibi bir bira cekti canım.
Sorduğum zaman “Otelimizde alkollu icki satmıyoruz” yanıtı aldım.
5 yıldızlı turistik otel ve bira bile yok.
Urfa’da da durum farklı değil.
Kente bir iki otel dışında alkollu icki satılmıyor.
Elbette ki, herkes ozgur.
Kimse alkollu icki satmak, bulundurmak zorunda değil.
Satmayabilirsiniz.
En doğal hakkınızdır.
Ancak boyle bir tercihi yaptığınız zaman “Bize Batılı, bol paralı turist gelsin ve buranın kalkınmasına katkı sağlasın. Kentin gelir duzeyi artsın” diyemezsiniz.''
Fatih Altaylı, yasızına gelen eleştiriler uzerine konuyu bugun yeniden gundeme getirdi. Altaylı, ''Bazen ben anlatamıyorum galiba ama bazen de anlamamakta ısrar edenler oluyor. Mardin’de bir bira icemedim otelde. 'Bu benim icin buyuk dert değil ama turizmden buyuk gelir elde etmek isteyen bir kent icin dert olabilir' diye yazan Altaylı, şu ifadeleri dile getirdi:
''Bazıları şoyle tercume etmiş işi:
'Altaylı Mardin’de bira bulamayınca cok kızdı.'
Zeka parayla değil ki, bazılarında olmuyor.
Anlayacakları kadar acıkca bir kez daha soyleyeyim.
Yoo, niye kızayım. Hic umurumda olmaz.
Daha once de yazdım ister satarsınız, ister satmazsınız.
Ama satmıyorsanız “Bize turist niye gelmiyor” diyemezsiniz.
'Turistler sorun yaratmıyor sana ne?' diyenler de var.
Dediğim de bu, bunu sorun yapmayan gelir yine ama coğunluk gelmez.
Adam tatile cıkmış, keyif yapmak ister, o keyiflerin arasında iki kadeh icmek de varsa, keyfini kacırma pahasına oraya gelmez.
Bu kadar basit.
O zaman da 5 milyon turist yerine 1 milyona razı olursun.
Ustelik o gelen 1 milyondan adam başı 1000 dolar alacağına 500 dolar alırsın.
Hesap basit.
Arap Emirliklerinde bile serbest, Suudi Arabistan’ın yeni planladığı turizm bolgesinde serbest olacağı soyleniyor alkolun, niye?
İşte bu soylediğim nedenden.''
ALINTIDIR : www.turizmguncel.com