Sual: Kalıcı dovme yaptıranın ne yapması gerekir? Abdeste veya gusle zararı olur mu?
CEVAP
Dovme yaptırmanın caiz olmadığı, hadis-i şerifle bildirilmiştir. Yaptıranın tevbe etmesi ve bir daha yaptırmaması gerekir. Dovme, deri ustunde bir tabaka meydana getirmeyip, deri altından yapıldığı icin gusle ve abdeste mani olmaz. Deri ustune yapılmış olsa da, kolayca cıkarma imkÂnı yoksa, yine abdeste ve gusle mani olmaz.
Sual: Bir arkadaş, “Dovme yaptırmanın gunah olduğu soyleniyor. Ben meal okudum. Kur’anda boyle bir şey goremedim” diyor. Dovme yapmak gunah değil mi?
CEVAP
Evet gunahtır. Her şeyi Kur’anda bulmak zordur. Sahih-i Muslim'de bildiriliyor ki:
İbni Mesud hazretleri, (Dovme yapan ve yaptıran, peruk takan ve taktıranlara lanet olsun) mealindeki hadis-i şerifi rivayet edince, Ummu Yakub adında ihtiyar bir kadın itiraz edip, "Ben Kur'anın hepsini okudum, ama boyle bir lanet yok” dedi. İbni Mesud hazretleri, "Dikkatli okusaydın mutlaka gorurdun” diyerek şu mealdeki Âyet-i kerimeyi okudu:
(Resulullahın size verdiklerini alın, yasakladıklarından sakının!) [Haşr 7]
Sual: Dovme yaptırmanın caiz olmadığını bildiren hadis var mı?
CEVAP
Bir hadis-i şerif meali şoyledir:
(Kaşlarını incelten ve dovme yaptıran lanetlenmiştir.) [Ebu Davud]
http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=1538
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Kalıcı dovme yaptıranın ne yapması gerekir? Abdeste veya gusle zararı olur mu?