Sual: Sıkıntıdan kurtulmak icin ne yapmalı?
CEVAP
Sıkıntıdan kurtulmak icin sebeplere yapışmak gerekir. (Calışmadan dua eden, silahsız savaşa giden gibidir) hadis-i şerifi de sebeplere yapışmayı emretmektedir. Kur'an-ı kerimde mealen, (Her zorluğun bir kolaylığı vardır) buyuruluyor. Sıkıntıdan kurtulmanın da caresi vardır. Hic boş vakit gecirmemeli, kendine faydalı bir meşgale bulmalıdır. (Sabır kurtuluşun anahtarıdır) sozune uymalı, calışıp sabrederek bir cıkış yolu aramalıdır.
Psikolog doktorlar, sıkıntının başlıca caresinin meşgale olduğunu soyluyorlar. Kendinize severek yapacağınız işler bulursanız, rahatlarsınız. Ayrıca manevi yonden, bazı dualar okumanız da faydalıdır.
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Her gun sabah akşam yedi kere, "Hasbiyallahu la ilahe illahu aleyhi tevekkeltu ve huve Rabb-ul arşil azim" okuyan, dunya ve ahiret sıkıntısından kurtulur.) [İbni Sunni]
(La havle ve la kuvvete illa billah okumak, 99 derde devadır. Bunların en hafifi sıkıntıdır.) [Hakim]
(Bir sıkıntıya duşunce, “BismillÂhirahmanirrahim vel havle vel kuvvete illa billÂhil aliyyil azim” diyeni Allahu teÂlÂ, sıkıntı ve belalardan muhafaza eder.) [Deylemi, İbni Sunni]
(Rızka kavuşan cok Elhamdulillah desin. Rızkı azalan cok istiğfar etsin. Uzulup sıkılan, la havle vela kuvvete illa billah desin.) [Beyheki, Hatib]
(Sıkıntıya duşen veya borclanan, bin kere "La havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim" derse, Allahu teÂl işini kolaylaştırır.) [Şir’a]
(Sıkıntılı iken “Hasbunallah ve ni’mel-vekil” deyiniz!) [İ. Merdeveyhi]
(Yasin okuyanın sıkıntısı gider.) [Deylemi]
(La ilahe illallah kable kulli şey’in, La ilahe illallah ba’de kulli şey’in, La ilahe illallah yebka Rabbun ve yefni kullu şey’in diyen sıkıntıdan kurtulur.) [Taberani]
(Cuma namazından sonra, İhlÂs, Felak ve Nas’ı yedişer defa okuyan, bir hafta, kaza, bela ve sıkıntılardan kurtulur.) [İ.Sunni]
("La ilahe illa ente, subhaneke inni kuntu minezzalimin" diyen, uğradığı beladan kurtulur.) [İ. Sunni]
(Sıkıntı icin şu duayı okuyun: La ilahe illallahulazim-ul-halim la ilahe illallahu Rabbul-Arş-ilazim la ilahe illallahu Rabbus-semavati ve Rabbul-Erdi Rabbul Arşil-kerim.) [Muslim]
(Sıkıntıya duşen 7 defa Allah, Allahu Rabbi, l uşriku bihi şey’a desin!) [Nesai]
(Sıkıntı icin, “Allah, Allah Rabbun l şerikeleh” deyin!) [Beyheki]
Sıkıntıdan kurtulmak icin, Allahu teÂlÂya kalbinden yalvararak, 14 secde Âyetini [ezberden, ayakta] okuyup, her birinden sonra, hemen secde etmelidir. (Nur-ul-izah)
(BismillÂhirrahmÂnirrahim velÂ-havle ve lÂ-kuvvete ill billÂhil’ aliyyil’azim)okumak, sinir hastalığına ve butun sıkıntılara iyi gelir.
İmam-ı Cafer hazretlerinin sıkıntıya duşunce, okuyup, sıkıntıdan kurtulduğu dua şoyledir:
(Y uddeti ınde şiddeti, ve y gavsi ınde kurbeti! Uhrusni bi-aynikelleti l tenÂmu vekfini biruknike ellezi l yurÂmu)
Anlamı şoyledir:
Guclukte desteğim, sıkıntıda imdÂdıma yetişen, her an gorup gozeten Rabbim, beni muhafaza et, sonsuz kudretinle, bana yardım eyle!
Hasan-ı Basri hazretlerine, kıtlıktan, fakirlikten, cocuğunun olmadığından şikayette bulunuldu. Hepsine de istiğfar etmesini soyledi. Sebebi sorulunca, şu mealdeki Âyet-i kerimeleri okudu:
(Cok affedici olan Rabbinize istiğfar edin ki, gokten bol yağmur indirsin; size, mal ve oğullar ile yardım etsin, sizin icin bahceler, ırmaklar versin.) [Nuh 10-12]
Bir hadis-i şerif meali de şoyledir:
(İstiğfara devam edeni, Allahu teÂlÂ, her sıkıntıdan, uzuntuden, dertten, gecim darlığından kurtarır, ferahlığa cıkarır ve ummadığı yerden rızıklandırır.) [Nesai, Ebu Davud, İbni Mace]
Cepte altın taşımak da sıkıntı icin faydalıdır. Sadaka vermek ve 70 kere (Estağfirullah min kulli m kerihallah) demek, sıkıntıları giderir. Bu istiğfarın anlamı, “Ya Rabbi, razı olmadığın şeylerden ne yapmışsam hepsini affet, yapmadıklarımı da yapmaktan koru” demektir.
Sıkıntı icin şunlara da riayet edilmelidir. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
(Sıkıntıları sadaka ile onleyin.) [Deylemi]
(Tarak kullanmak, sıkıntıyı giderir.) [Deylemi]
(Guzel koku ve temiz elbise sıkıntıyı azaltır.) [Bostan]
(Abdestten artan suyu icmek sıkıntıyı giderir.) [Deylemi]
(Akik yuzuk sıkıntıyı giderir.) [Ukayli]
(Başkasının sıkıntısını giderenin sıkıntısı gider.) [İ. Ahmed]
(Sıkıntıda duam kabul olsun diyen, genişlikte cok dua etsin.) [Tirmizi]
(En ustun ibadet sıkıntıya sabretmektir.) [Tirmizi]
Kur'an-ı kerimde de mealen buyuruluyor ki:
(Sabır ve namazla Allah’a sığınıp yardım isteyin.) [Bekara 45]
(Ey iman edenler, sabır ve namaz ile Allah’tan yardım isteyin. Cunku Allah elbette sabredenlerle beraberdir.) [Bekara 153]
([Doğru kılınan] Namaz, munker ve fahşadan [edepsizlikten, akla ve dine uymayan, esrar, icki, zina, livata gibi her turlu kotulukten, gunahtan] alıkoyar.) [Ankebut 45]
Her sıkıntının ilacı beş vakit namazı doğru kılmaktır. Namaz doğru kılınırsa butun sıkıntıları yok eder.
Sıkıntı icin
Sual: Dort bin kere Allah ism-i şerifini soyleyip, ustune ufleyen kimsenin, sıkıntısından kurtulacağı soyleniyor. Boyle bir şey var mıdır?
CEVAP
Evet, vardır.
Sual: Canım sıkılıyor demek caiz midir?
CEVAP
Caizdir. Canı sıkılanın kelime-i temcid soylemesi iyi olur. Bir hadis-i şerif meali:
(“L havle ve l kuvvete ill billahil aliyyil azîm” okumak, 99 derde devadır. Bunların en hafifi sıkıntıdan kurtulmaktır.) [Ebu Nuaym]
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Sıkıntıdan kurtulmak icin ne yapmalı?