HunkÂr Koşku Muzesi, Bursa’da Uludağ’ın eteklerindeki Temenyeri’de, Abdulmecit devrinde av koşku olarak yapılan, Bursa ziyaretleri sırasında Ataturk’un de konakladığı, 2003 yılında ziyarete acılan bir muzedir. Ceşitli tarihlerde Bursa’ya gelen Ataturk’un de kaldığı koşk olma ozelliğini taşıyan Hunkar Koşku zaman icinde Kasr-ı Humayun, Kasr-ı Milli, Cumhuriyet Koşku ve Ataturk Koşku adlarıyla da anılmıştır.[1][2][3][4]
Konu başlıkları


1 Tarih 2 Mimari yapı 2.1 Odalar ve salonlar 2.2 Kabul salonu 2.3 Ataturk'un yatak odası 2.4 Ataturk'un calışma odası 2.5 Havuzlu salon 2.6 Yemek odası 3 Hunkar Koşku Sosyal Tesisleri 4 Kaynakca
Tarih

1844 yılında Sultan Abdulmecit'in Bursa gezisi nedeniyle, donemin Bursa valisi Mehmet Salih tarafından av koşku olarak yapılmıştır. Koşk, 19 gunde tamamlanmıştır. Bu koşkte 1844 yılında Sultan Abdulmecit, 1862 yılında Sultan Abdulaziz ve 1909 yılında V. Mehmet (Sultan Reşat) konaklamışlardır.
Gazi Mustafa Kemal Ataturk bu koşku ilk olarak 16 Ekim 1922 tarihinde ziyaret etmiştir. Burada İsmet İnonu ve Kazım Karabekir gibi onemli kişilerle, Lozan Barış Antlaşması'na gidecek belgeleri konuşmuştur. Daha sonra Ataturk, 28 Eylul 1925 tarihinde şapka devriminin gercekleştirildiği donemlere denk gelen Bursa gezisi sırasında Hunkar Koşku'nu tekrar ziyaret etmiş ve burada halka hitaben bir konuşma yapmıştır. Ardından 1931 ve 1935 yıllarında tekrar Hunkar Koşku'ne ziyarete gelmiştir.
En son 1995 yılında Bursa Buyukşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan koşk, oncesinde 1982-1983 yıllarında da onarım gormuştur. Mevcut eşyalar restorasyon atolyelerinde onarım gormuş ve ozgun hallerine donuşturulmuşlerdir. Yapılan calışmaların ardından 29 Mayıs 2003 tarihinde Hunkar Koşku muze olarak hizmete acılmıştır.
Bugune kadar 130 bini aşkın ziyaretcisini ağırlayan koşk, son olarak 2011 yılında Koruma Kurulu’nun onayladığı proje doğrultusunda tesis binası yenilenerek, restaurant kısmı da eklenmiş ve halkın kullanımına sunulmuştur.
Mimari yapı

Mimarisi Fransız ampir uslubunda yapılmış olan koşkun icindeki suslemeler 19. yuzyıl ozelliklerini taşımaktadır. Tavan kalem işi suslemeleri, Bursa seyir panoramasına hakim bahcesi, donemi yansıtan orijinal eşyaları ve Ataturk odası ziyaretcilerin ilgisini cekmektedir. İki katlı zarif bir yapıya sahip olan Hunkar Koşku’nun bahcesinde de, cephesi Kutahya cinileri ile kaplanmış bir ceşme bulunmaktadır. Sıvanmış duvarları ahşap catkılı ve ince cıtalarla kaplı olan koşkte, bekci ve danışma odası ile bir de garaj yer almaktadır.
Odalar ve salonlar

Kabul salonu

Koşkun giriş holunun karşısındaki cift kanatlı kapıdan kabul salonuna gecilir. Kabul salonu, duvar ve tavan yuzeylerinde gorulen kalem işi suslemeleriyle son derece etkilidir. Bu salonun doğusundaki kapıdan Ataturk'un yatak odasına girilmektedir.
Ataturk'un yatak odası

Ortalama 28 metrekare alana sahip odada, Ataturk adına ozel olarak yapılmış karyolanın baş kısmında K&A (Kemal Ataturk) ibresi yer alır. Bu karyolanın ust kısmında duvarda asılı duran cerceveli fotoğrafta Ataturk'un halka hitaben yaptığı konuşmanın resmi yer almaktadır. Ayrıca Ataturk'e ait olduğu bilinen, yatağın yanında yer alan rugan terlikler koşkun etkileyici ve kıymetli eşyalarındandır.
Ataturk'un calışma odası

Sadeliği ile dikkati ceken odada, calışma masası, dinlenme kanepesi ve sehpanın uzerinde yer alan cay fincanı, Ataturk'un kullandığı eşyalardan bazılarıdır.
Havuzlu salon

Oymalı, ahşap korkulukları olan merdivenle bodrum katına inilmektedir. Yuvarlak kemerli giriş kısmından Havuzlu salon'a gecilir. Bu salona "Havuzlu salon" denilmesinin sebebi, salonun ortasında kucuk bir havuzun olmasıdır. Bu salon serin olmasından dolayı daha cok yazın kullanılmıştır.
Yemek odası

Bodrum katının en gorkemli bolumu havuzlu salonun doğusundaki yemek odasıdır. Odanın ortasında 14 sandalyeli, kenarları oval ceviz masa yer alır. Odanın tam ortasında, tavanın gobeğinde yer alan yeşil bir duzluğe uzanmış olan aslan figuru, hangi yonden bakılırsa bakılsın, bakan kişiye donuk konumda gorunmektedir. Bu ozellik, resmin ciziminde kullanılan perspektif tekniğinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca bu figurden dolayı bu oda Aslanlı Oda olarak da bilinmektedir.
Hunkar Koşku Sosyal Tesisleri

Eski donemlerde muştemilat olarak kullanılan koşk bahcesi icindeki ek bina, gunumuzde Bursa Buyukşehir Belediyesi tarafından duzenlenerek 14 Temmuz 2009 tarihinde, onundeki bahcelerle birlikte sosyal tesis olarak kullnılmaya başlanmıştır.[5][6]
__________________