Louis Vuitton, Burberry, Prada gibi dunyaca unlu markaların binlerce TL’lik cantalarının sahteleri KKTC’de 500 TL’ye satılıyor. Ekonomik krizdeki Rum Kesimi’nden yuzlerce kişi sınırı gecip 2 milyon TL harcıyor.
Dunyaca unlu markaların sahteleri Kıbrıs’ta turizm sektoru yarattı. KKTC’ye gelen turistler, sınır bolgelerinde yoğunlaşan mağazalara giderek Louis Vuitton, Polo, Roberto Cavalli, Gucci, Lacoste, Diesel, Burberry, Prada, Dolce&Gabbana, Armani, Hermes, Valentino gibi dunyanın en unlu markalarının birebir taklidini alma şansına sahip.
Lefkoşa’da Lokmacı sınır kapası bolgesinde yoğunluklu olarak yer alan mağazalar turistlerin akınına uğruyor. Rumlar ve turistler unlu makarları ucuz şekilde alıyor.
5 Milyon TL’ye cıkabiliyor
Kıbrıslı Rumların gectiğimiz yıl sadece kredi kartı ile yaklaşık olarak 2 milyon TL ayakkabı ve kıyafet alışveriş yaptığı belirtilirken, nakit harcama ile bu 5 Milyona cıkıyor. Etiketler Euro olarak yazılmış durumda. Lokmacı’da ayakkabıdan saate, cantadan giyim urunlerine kadar yuzlerce marka rafları susluyor. Unlu markalı cantaların fiyatları 20 Euro’dan (53 TL) başlıyor; 200 Euro’ya (537 TL) kadar cıkıyor. Ayakkabılar 30 Euro’dan (80 TL) başlıyor; 150 (403 TL) Euro’ya kadar cıkıyor. Saatlerin fiyatları ise 150 (403 TL) ile 750 (2 bin TL) Euro arasında değişiyor.
Butun markalar Cin’den geliyor. Bir mağaza sahibi, “Orjinali gibi satıyoruz. İyi bir sahte urun alırsanız, gerceğinden ayırt edemezsiniz” derken başka bir satıcı, “Abi orjinaline bir kamyon para neden vereceksin ki? Al buradan istediğini kullan” diyor.
Kıbrıslı Rumların mağazalara ilgisi yoğun ancak eskisi kadar değil. Rum Kesimi’ndeki ekonomik kriz alışverişi etkilemiş durumda. Bunu bir satıcı şoyle konuşuyor: “Rumlardan cok Rus ve diğer ulke turistlerine satış yapıyoruz. Kapılardan gecişlerde Rumların aldıklarına polis el koyabiliyor. Ama turistlerin aldıklarına el konulmuyor.”
‘Neyimiz sahte değil ki?’
Cantacıda karşılaştığımız Rum Maria, Louis Vuitton cantalarını inceliyor. “Cantanın orjinalini almak istesem, binlerce Euro odemek zorunda kalabilirim. Ama tıpatıp sahtesini alınca bundan kurtuluyorsun” diye konuşuyor. Nicolas adındaki bir genc ise, Mac Air’i icin canta arıyor. “İyi bir marka olsun yeter” diyor. Sahte olması fazla ilgilendirmiyor. Nasıl olsa Guney Kıbrıs’ta sahte urun satışı yasak. Bolgede işyeri sahibi olan KKTC Turk Esnaf ve Sanaatkarlar Merkez Birliği Başkanı Kemal Altuncuoğlu da ‘İmitasyon urunlerinin Kuzey Kıbrıs ekonomisine katma değer kattığını’ soyluyor.
“Sınırdan gelen turist mağazalara akın ediyor” diye konuşan Altuncuoğlu, “Turkiye’den de binlerce turist buraya gelip alışveriş yapıyor. Ya hediye alıyorlar ya da kendilerine” şeklinde devam ediyor. Ulke genelinde yaklaşık olarak 11 bin işyerinde imitasyon urunlerin satışının yapıldığını anlatan Altuncuoğlu, “Markalı urunlere yuzde 30 gumruk odenirken, normal urunlere yuzde 10 odeniyor” diyor. Sokakta karşılaştığımız Kıbrıslı yazar Vatan Mehmet de, “Turistler ucuz marka alıyor. Zaten neyimiz sahte değil ki?” diye soruyor.
KUMARA 4 MİLYON TL
Rumlar gectiğimiz yıl KKTC ve Turkiye’de kredi kartı ile 30 Milyon TL harcadı. Kuzey Kıbrıs’ta otellerde 8 Milyon Lira harcayan Rumlar, 4 Milyon Lira da kumara harcadı.
KAYNAK
__________________
Tatil cenneti 'Taklit cenneti' oldu
Turizm ve Tatil0 Mesaj
●33 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Danışman
- Turizm ve Tatil
- Tatil cenneti 'Taklit cenneti' oldu