
İlk olarak 2014 yılında gundeme gelen 'rant vergisi' bir kere daha gundemde. İmar Kanununa eklenecek bir madde ile, imar planı değişikliği durumunda ortaya cıkacak 'rantın' devlete odenmesi ongoruluyor.
İlk olarak 2014 yılında gundeme gelen 'rant vergisi yeninden Cevre ve Şehircilik Bakanlığının gundeminde. Bakanlığın hazırladığı yasa taslağına gore imar planında konut olarak gorulen arsanın AVM’ye donuşturulmesi veya kat sayısının beşten 15’e cıkması gibi plan değişikliklerinde arsa değerindeki artışın tamamı devlete odenecek.
KANUN TASLAĞI
12 maddelik kanun taslağıyla İmar Kanununa plan değişiklikleriyle ilgili bir madde eklenmesi ongoruluyor. Soz konusu madde, “Yoğunluk artışı, bina yuksekliği, kat adedi, kullanım amacı değişikliğine yonelik uygulama imar plan değişikliği sonucu değerinde artış olan taşınmaz maliklerinden, taşınmazın artan arsa değerinin tamamı ‘değer artış payı’ olarak alınır. Değer artış payı bedelinin tespitinde, imar planı değişikliği sonucunda taşınmazın imar durumunda kıymet bakımından meydana gelecek artış dikkate alınır ve 4/11/1983 tarihli ve 2942 sayılı Kanun’un 11’inci maddesinde belirtilen bedel tespiti esasları gozetilir” hukmunu iceriyor. Değer artışının ne kadar olduğuna ise idarenin oluşturacağı değer tespit komisyonu karar verecek. Ancak komisyonun tespiti, en az iki lisanslı gayrimenkul değerleme şirketinin bulduğu rakamın aritmetik ortalamasından az olmayacak.
ŞEHİR RANTI NASIL VERGİLENDİRİLECEK?
Yetkililer soz konusu yasa değişikliğinin kabulu halinde şehir rantının nasıl vergilendirileceğini şu ornekle anlattı: ''İstanbul’da imar planında 5 katlı konut izni bulunan bir arsa icin vatandaş, hem yoğunluk artışı hem de fonksiyon değişikliği talebiyle başvurursa ve bunun sonucunda oraya 10 katlı bir otel, AVM, iş merkezi, rezidans veya hastane yapılması izni cıkarsa, arsanın değeri artacak. Eğer değer artışı 5 milyondan 15 milyon liraya yukselmişse aradaki 10 milyon liralık farkın devlete odenmesi gerekecek.'
Turizmguncel
__________________