"Mu'minlere soyle gozlerini sakınsınlar" (1) Buradaki "mu'minler" kelimesi geneldir. Kadın erkek butun muslumanları kapsar. Cunku Kur'an'daki butun hitaplar umumidir. (2) "Mu'min kadınlara da soyle gozlerini (yere) indirsinler (erkeklere bakmasınlar), namuslarını korusunlar. " (3) diye ikinci uyarının gelmesini imam Kurtubi şoyle acıklıyor:
"Burada yuce Allah'ın kadınlara ozel olarak hitap etmesi te'kid icindir. Cunku "Mu'minler’e soyle" sozu yeterlidir. Bu kelime Âm (genel) bir lafız olup kadın-erkek butun mu'minleri kapsar." (4)
Zinaya yaklaşmasınlar, namusunu korusunlar ve bir takımları gozleri haramdan sakınma emri yalnızca erkekleri kapsıyor zannetmesinler diye yuce Allah te'kid icin ikinci bir hatırlatma yapmıştır. (5)
Peygamber hanımı, Ummu Seleme (r.a.) anlatıyor:
"Ben ve Meymûne ikimiz birlikte Rasulullah (sav) in yanındaydık. Yaşlı, Âm (gozleri gormeyen) bir ihtiyar olan Abdulah ibni Ummi Mektum bize doğru yoneldi Bunun uzerine Rasulullah (sav) bize:
- Kalkın ve hicaplanın (ortunuze burunun) dedi. Ben dedim ki:
- Ey Allah'ın Rasulu, o bizi gormeyen ve bizi tanımayan bir Âm değil mi? Rasululah (sav):
- O Âm peki y ikiniz? Sizler onu goruyor değil misiniz? " buyurdu (6)
Bir duşunun Peygamber (sav) hanımlarının iffetinin kemÂlini, kalplerinin temizliğini bildiği halde yaşlı ve Âm bir ihtiyara karşı tesetture burunmelerini ve ona bakmamalarını istiyor. Guzelliği gitmiş, yaşı ilerlemiş gozleri kor ve her turlu dunya zevkinden uzak bir ihtiyara karşı peygamber (sav)'in boylesine ihtimam gostermesi yuce Allah'ın emrine bağlılık icindir. (7)
"Evlerinizde oturun, ilk cahiliyye kadınlarının kırıtarak sokakta dolaştığı gibi dolaşmayın, " (8)
"Bu ayet Rasulullah (sav) in hanımlarının kalbinden başkalarını duşunmeyi silmeye yonelik olduğu gibi, fitne ve gunahtan korunmuşum. kendime sahibim diyenlerin bu bozuk fikirlerini red etmek icindir. Cunku insan fıtratı devam ettiği surece iki cins birbirine karşı emin olamaz. (9) Nitekim Yusuf (a.s.) :
"Ben nefsimi temize cıkarmıyorum, cunku her nefis kotuluğu emreder. " (10) diyor ve kendisinin nefse uyarak kotuluk yapmamasını "Rabbimin acıması mustesna" diyerek CenÂb-ı Hakkın korumasına bağlıyor.
İmam Kurtubi bu Âyetin tefsirinde diyor ki:
"Allah'ın Peygamberi dahi nefsinin temiz olmasını kerih gorduğu icin "nefsimi temize cıkarmıyorum" (11) dedi. Cunku nefsi temize cıkarmak zemmedilmiş, hoş karşılanmamıştır." (12)
Şimdi burada durup iyice duşunmek lazımdır. Bir Peygamber kendi nefsinin temiz olduğunu, kadınlarda haşır-neşir olmasının kalbini bozmayacağını soyleyemiyor. Yuce Allah'ın koruması, kollaması olmasa, nefsiyle başbaşa kalsa nefsinin istediğini yaptırabileceğini soyluyor. Ama bir takım insanlar kadınlarla erkekleri aynı mekÂnda buluşturarak onlara dini telkinlerde bulunuyor. Kadınlarla tokalaşıyor, onlara el opturuyor, senli, benli konuşuyor. Bunlar İslama uyuyor mu? diye sorulduğunda ise "O nefsini oldurmuş" diyorlar. Halbuki nefsin olmediğini Yuce Allah peygamberinin lisaniyle bize bildiriyor.
Bu hususta en acık Âyet ise Nur sûresi 31. Âyettir
"Zinetlerini gostermesinler” (13) Âyeti mu'min hanımların zinetlerini ve zinet yerlerini ve guzelliklerini yabancı erkeklere gostermelerini kesin bir emirle yasaklıyor.
Yine bu hususla ilgili olarak Hz. Ali (r.a.) dan rivayet edilen cok acık bir hadis-i şerif vardır.
Hz. Muhammed (sav) Efendimiz Veda Haccı sırasında amca oğlu İbni Abbas (r.a.)ı arkasına gozetleyici ve koruyucu olarak bıraktı. Hasem kabilesinden guzel bir cÂriye Rasulullah (sav) den fetva sormak icin gelince Peygamber (sav) cariyeye bakmaması icin İbni Abbas ( r.a.) ın boynunu cevirdi.
Abbas (r.a.)
- Ey Allah'ın Rasulu amca oğlunun boyununu mu ceviriyorsun? 'deyince
Rasulullah;
- Bir genc delikanlı ve bir genc kız gordum. Bu ikisine şeytandan emin olamadım" dedi. (14)
"Şimdi duşunun hac ibadeti icin gelen insanların birbirine bakmalarının fitneye ve yakıcı şeytanın vesvesesine vesile olmasından emin olunamıyor. Peki kor, entrikacı, cahil ve dine gorunuşte inandığını soyleyen ve gunahsızlık iddiasında bulunanların durumunu? Bunlar yaşlı ihtiyar aldatmacasıyla genc kızları toplayıp onlardan cemaat oluşturuyorlar. Bu cok buyuk bir bel ve şeriata karşı işlenmiş bir cinayettir." (15)
Hic kimse nefsinden emin olamaz. Cunku insan fıtratı her iki cinsin birbirine karşı ilgi duymasını gerekli kılıyor. Eğer haramdan sakınma olmazsa, insanlar gozlerini sakındırmazsa kendinden emin olmak mumkun değildir. Nitekim Peygamber (sav) in Hz. Ali (r.a.) ı uyarması bu hususu en guzel şekilde acıklıyor:
"Peygamber (sav) bir gun Hz. Ali (r.a.) a şoyle dedi:
- Ey Ali muhakkak ki cennette senin icin bir koşk vardır. Bir bakışa ikincisini ekleme. Birincisi senin icin mubahtır. Fakat başkaca bakma hakkın yoktur." (16)
Bu hadiste gecen birinci bakıştan maksat hicbir kast olmaksızın ansızın goze gorunendir. Bunda herhangi bir gunah yoktur. Eğer bu ansızın goz carpmasının akabinde kadının cazibesi, guzelliği etkiler de tekrar bakılırsa işte bu bakış gunahtır, yasaktır. (17)
Cerir b. Abdullah El- Cebeli (r.a.) anlatıyor:
"Rasulullah (sav) e ansızın bakış nedir diye sordum. Bana dedi ki:
- "Bakışını cevir" (18) yani ikinci kez bakma. Cunku fitne ve şehvetten emin olamazsın. (19)
Rasulullah (sav) kadınlı erkekli karma toplantıları yasakladığı gibi bir kadının, başka bir kadını kocasına anlatmasını da yasaklamıştır.
Peygamber (sav) şoyle buyuruyor:
"Bir kadın, diğer bir kadını sanki goruyormuş gibi kocasına anlatmasın." (20)
Yabancı bir kadının tasvir edilmesi ona bakma yerine gecer. Kocanın ona ilgi duymasını sağlar. Rasulullah (sav) ihtiyati bir tedbir olarak boyle davranmayı yasaklamıştır.
Ebu Hureyre (r.a.) rivayet ediyor: Rasulullah (sav) buyurdu ki:
- Gozlerin zinası bakmaktır,
- Dilin zinası konuşmaktır,
- Elin zinası dokunmaktır, her nefis arzu eder ve iştahlanır. Ferc ise ya yalanlar ya da doğrular. (21)
İmam Nevevi (rh) bu hadisin şerhinde şunları soyluyor:
''Burada mecazi bir zina vardır. Bu zina y haram bakışla, yahut zinaya goturecek şeyleri dinlemekle, yahut yabancı birisine dokunmak yada opmekle, yahut ayaklarla zina etmek icin yurumekle, yahut yabancılarla haram olan konuşmalar yapmakla, yahut kalp ile duşunmekle işlenir, işte butun bunlar mecazi zinanın ceşitleridir." (22)
Yine harama bakmakla ilgili olarak Rasulullah sav şoyle buyuruyor: "(Harama) bakmak İblis'in atılmış oklarından bir oktur." (23)
Bu hadisin manası kadının erkeğe, erkeğin kadına bakması duşmanın nefse ve kalbe attığı bir oktur. Hem dunyasını hem de ahiretini harap eder, tıpkı ok gibi. Okun ucu vucudun dışını yaralayıp deler, diğer kısmı da icini parcalar. (24)
(1) Nur, 31
(2) El-Âmiri, AhkÂmun' Nazar, 262; Tahkiki Muhammed Fazl b. Abdulaziz
(3) Nur, 31
(4) Kurtubi, Tefsir, XII/226; El-Âmiri. a.g.e. 262 (dipnottan)
(5) El-Amiri, a.g.e. 262
(6) Ebu DÂvud, Sunen, Libas, 4112; Tirmizi, Edeb, 1778; Ahmed b. Hanbel, Musned, VI/296
(7) El-Amiri, a.g.e. 263
(8) Ahzab, 33
(9) El-Âmiri, AhkÂmu'n-Nazar, 263
(10) Yusuf, 53
(11) Yusuf. 53
(12) Kurtubi, IX/210; El-Âmiri, a.g.e. 263
(13) Nur, 31
(14) Tirmizi, Hacc, 885; Ebu DÂvud, MenÂsik, 1935; İbn MÂce, MenÂsik, 3044
(15) El-Âmiri, a.g.e. 265
(16) Tirmizi, Edeb, 2777; Ebu DÂvud, NikÂh, 2149; Ahmed b. Hanbel, Musned, V/353, 357; Deylemî, Musned, 8312
(17) El-Âmir, a.g.e. 266
(18) Muslim, Edeb, 11/159; Ebu DÂvud, NikÂh, 2148; Tirmizi, Edeb, 2776 Ahmed b. Hanbel, Musned, İV/361; Teyalisi, Musned, 93
(19) El-Âmiri, a.g.e. 266
(20) Buhari, NikÂh, VI/160; Ebu DÂvud, NikÂh, 2150; Ahmed b. Hanbel, Musned, 1/380; Teyalisi, Musned, 35; Deylemi, Musnedul Firdevs, 7822
(21) Buhari, istizan, Baku Zina'l-CevÂrih. VII/130. Muslim.. Kader, 2657 Ebu DÂvud. NikÂh, 2152; Ahmed b. Hanbel, Musned. II / 317, 379
(22) Nevevi, Şerhu'l-Muslim, XVI/206: El-Âmiri. a.g.e. 268
(23) HÂkim, Mustedrek, İV/314: Deylemi. Musned. 6872
(24) El-Âmiri, a.g.e. 268
KADIN İLMİHALİ (Mustafa KASADAR- Sadık AKKİRAZ) Shf.: 485-489
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Haram' A Bakan GOzler ?