Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Maide Suresi 112. ayette havariler Hz. İsa’yı “Ey Meryem oğlu İsa” diye cağırıyorlar. Fakat hristiyanlar bu ayete itiraz edip İncillerde Hz. İsa’yı havariler “rab, efendi, oğretmen, lord” gibi lakaplarla cağırmışlardır. Cunku bir peygambere ismiyle hitap edilmez. Bu o cağda peygambere saygısızlık olur. Tıpkı bir sahabe peygamberimizi “Ey Abdullah oğlu Muhammed” şeklinde cağıramayacağı gibi. Bilirsiniz ki sahabeler genellikle peygamberimizi Resulullah diye cağırırlardı. Cunku ismiyle hitap etmek bir saygısızlıktı. İncillerin hic bir yerinde havarilerin Hz. İsa icin Meryem oğlu diye cağırdıklarına dair bir ifade ne de diğer tarihi kitaplarda boyle bir ifade yok. Bu teoriye karşı nasıl cevap verilebilir acıklayabilir misiniz?




Bu konuyu kısaca bir kac madde halinde acıklamaya calışacağız:

a) Kur’an’da başka kimselerden hikÂye edilen sozlerin bir kısmı aynen tercume edildiği gibi, bir kısmı da ilahi hikmetin uygun gorduğu bir uslupla ifade edilmiştir. Bu sebeple, Kur’an’da, havarilerin “ya Rabb!” şeklindeki sozlerini “ya İsa” olarak tercume edilerek kullanılması, takip edilen ilahî usluba uygundur.

b) Kur’an’da genellikle Hz. İsa icin “Meryem oğlu isa/veya mesih” ifadeleri kullanılır. Bunun iki onemli hikmeti vardır:

Birincisi: Hz. İsa’nın annesine nispet edilerek anılması, onun diğer insanlardan farklı bir yaratılışa sahip olduğu; babasız yaratıldığı gerceğine işaret etmek icindir.

İkincisi: Babasız dunyaya gelmesi sebebiyle ona ilahlık vasfını yakıştıranların yanlışlarını hatırlatmak, onun da diğer insanlar gibi bir annenin rahminde yaratılıp dunyaya gonderildiğine vurgu yapmak icindir.

c) Şayet Havariler gercekten Hz. İsa’ya (terbiyeci manasında) Rab demişlerse, Kur’an’da bu ifadenin, “Meryem oğlu İsa” olarak tercume edilmesi de, Hz. İsa’nın insanlık yonune vurgu yapmak icindir. Maksat, Hz. İsa’nın en yakınları olan havarileri ona “Meryem oğlu” demişlerse, artık başkalarının kalkıp ona “ilahlık” nitelemesi yapmaları buyuk bir yanlıştır.

d) Hz. İsa’nın hayatında, muminler, onun bir insan ve bir peygamber olduğunu biliyorlardı. Ona “Rab” demeleri, muallim manasına geliyordu. Nitekim “Muallim” unvanı da kullanılmıştır. Ancak, zamanla, Hz. İsa’nın “rab” unvanı, cahiller tarafından gercek bir ilah şeklinde algılanmıştır. Bediuzzaman hazretlerinin guzel bir tespiti var: “Mecaz ilmin elinden cehlin eline gecerse zamanla hakikat telakki edilir”.

Hz. İsa icin mecaz olarak kullanılan “rab” vasfı da bu şekilde dumura uğramıştır.

İşte Allah, bu yanlışı duzeltme adına, havarilerin “rab” ifadelerini, “Meryem oğlu” olarak tercume etmiş olabilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
__________________