Alıntı:
Sorunun Detayı
Alıntı:
Alıntı:
Hz. Aişe annemiz, Peygamber (sav) Efendimizin, bir meşguliyet dolayısıyla kılamadığı oğle namazının son sunnetini ikindi namazından sonra kıldığını soylemektedir. (Hz.Aişe'nin hadis tenkitciliği, Mehmet S. Hatipoğlu, sy.69 makalesinde gordum) İkindinin farzından sonra nafile kılınmıyor diye biliyoruz acıklar mısınız?
Evet, Hz. Peygamberin (asm) vaktinde kılamadığı oğle namazının son iki rekat (bazı rivayetlerde ikindinin ilk) sunnetini, İkindi namazından sonra kıldığına dair hadis rivayetleri vardır. (bk.Buhari, Mevakit, 33; Muslim, Musafirin, 296-301; Ebu Davud, Salat, 298; Tirmizi, Hac, 42; Nesaî, Mevakit, 26)
Ayrıca, Hz. Peygamber, Fecirden (sabaha namazından) sonra, guneş doğuncaya kadar, bir de ikindiden sonra guneş batıncaya kadar namaz kılınmasını yasaklamıştır. (Buhari, Mevakit, 31; Muslim, Musafirin, 288; Ebu Davud, Tetavvu, 10; Nesaî, Mevakit, 11, 25; İbn Mace, İkamet, 147)
İslam alimleri bu farklı hadis rivayetlerine dayanarak, farklı ictihatlarda bulunmuşlar:
İmam Şafii, İmam Ahmed b. Hanbel gibi bazı alimlere gore, İkindinin farzından sonra sebepsiz nafile kılınmaz, fakat (abdest sunneti gibi) sebepleri olan nafileler ve kazaya kalmış (farz veya nafile) namazları kılmakta bir sakınca yoktur. İmam Malik, Sufyan Sevri gibi alimlere gore ise, ikindiden sonra hic bir namaz kılınmaz. (bk. Tirmizi, Hac, 42)
Bazı alimlere gore, Hz. Peygamberin ikindi namazından sonra nafile namazı kaza etmesi, ona ozeldir, başkaları boyle bir şey yapamaz. (bk. İbn Hacer, Fethu’l-Bari, 2/64-65)
Nitekim TahÂvi'nin Ummu Seleme'den rivayet ettiği hadisin sonunda şu ilÂve bulunmaktadır "Ben, ya Resûlellah, bu iki rekatlık namazı (gecirdiğimiz zaman) biz de kaza edebilir miyiz?" diye sordum da: "Hayır" diye cevab verdi. (bk. TahÂvî, Şerhu Me'Âni'l-ÂsÂr, 1/306)
Ayrıca, ikindi namazından sonra nafile namazı kaza ettiğine dair hadis rivayetleri arasında farklılık olduğunu belirten İbn Hacer, bu rivayetlerin zayıf olabileceğine işaret etmiştir. (bk. a.y)
Aslında -yukarıda gorulduğu uzere- Hz. Peygamberin insanlar icin ikindinin farzından sonra namaz kılmalarını -sozlu olarak- yasaklaması, buna mukabil kendisinin aynı vakitte -fiili olarak- namaz kılması gosteriyor ki, onun fiili, ona ozel bir durumdur. Sozlu yasaklaması ise butun insanlar icin gecerlidir.
İslam alimleri, bu farklı hadis rivayetlerini farklı yorumlamışlar:
Hanefi alimlerine gore, şu uc vakitte (Guneş doğarken, tepede iken ve batarken), herhangi bir namazı kılmak tahrimen mekruhtur. (bk. V Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 1/521) Şu iki vakitte (sabah namazından ve ikindi namazından sonra) ise Nafile namaz kılmak mekruhtur. Ancak bu vakitlerde farz namazları kaza edilebilir, cenaze namazı kılınabilir ve tilavet secdesi yapılabilir. (bk. Zuhayli, 1/522-23)
Şafii mezhebine gore ise, soz konusu uc vakitte namaz kılmak tahrimen, o iki vakitte ise tenzihen mekruhtur. (bk. Zuhayli, 1/524)
Şafiilere gore, belli bir sebebe dayalı olan namazlar soz konusu vakitlerde kılınabilir. Buna gore, farz veya sunnetlerin kazası yapılabilir. Abdest sunneti, tahiyetu’l-mescid namazı, guneş tutulma (kusuf) namazı, cenaze namazı kılınabilir, tilavet secdesi, şukur secdesi yapılabilir. (Zuhayli, a.y)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- İkindinin farzından sonra nafile kılınmıyor ise, Peygamberimiz neden kılmıştır?