Kucuk abdestten sonra akıntı ve sızıntının kesilmesine denir ki; bunu yapmak vaciptir. İstibrayı, istincadan once yapmak abdest ve namazın sıhhatli olabilmesi icin gereklidir. Fakat istincadan sonrada yapılır. Her insanda, kucuk abdestten sonra akıntı olur. Bu akıntı bazı insanlarda cok kısa zamanda kesilirken, bazı insanlarda da uzun zaman devam etmektedir. Herkes kendi durumunu bildiği icin, akıntısının sonunu iyice almalı, istincayı sonra yapmalıdır. İstibrayı tam bitirmeden abdest alınırsa, abdestten sonra gelecek olan akıntı abdesti bozar. Akıntının sonunu almak icin yurumek, hareket etmek, oksurmek, ayakları hareket ettirmek, yatmak ve beklemek gibi tedbirlere başvurulmalıdır. Kadınlara istibra icap etmez. Bir muddet beklemeleri onlar icin kÂfidir. Yoksa abdest aldıktan sonra bir akıntı olursa abdest bozulur ve abdestsiz namaz kılınmış olur. Onun icinde uhrevi azabı gerektirir. Zira Rasûlullah "Kabir azabının coğu kucuk abdesttendir" buyurmaktadır. (İbn Mace, Taharet, 26)
İstibra yapmak kanallarda kalan idrarın boşalmasını sağlamaktır. Bu idrarda birkac damla kadardır. Dolayısıyle elbiseye veya bedene değmesinden dolayı namaza engel teşkil etmez.
Elbette idrar damlayan yıkamak veya kağıt kullanarak damlayı elbiseye bulaştırmamak daha guzeldir. Ama idrar damladı diye namazı terk etmek, hic doğru değildir.
Tuvaletten sonra kanallarda kalan sıvı zaten yavaş yavaş cıkacaktır. Bunun icin aşırı bir hoplama zıplama yapmaya gerek yoktur. Hafifi bir gezinti ve dolaşma yeterlidir. Şoyle otuz - kırk adımlık bir gezinti yeterlidir. Eğer istibra yapmadan abdest alıyorsak o zaman kalan idrar dışarı cıkıp, abdestimizi bozabilir. İstibra yaparken aşırılıkta hoş değildir.
Kaynak
__________________
İstibra nasıl yapılır ve elbiseye idrar damlaması namaza mani olur mu? (ISLAM TIM)
Dini Bilgiler0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- İstibra nasıl yapılır ve elbiseye idrar damlaması namaza mani olur mu? (ISLAM TIM)