Sual: (Kıyamete kadar lanetliksin) mealindeki Âyet, İblis'in kıyamete kadar lanetlik olup, ondan sonra lanetlik olmadığını mı gosteriyor?
CEVAP
Hayır. İblis sonsuz olarak lanetliktir. (Şu gune kadar) ifadesi iki şekilde kullanılıyor:
Birincisi o gune kadar, o gun dÂhil olmayan kullanış şekli.
İkincisi, o gune kadar, o gun de dÂhil olan kullanış şekli.

DÂhil olmayan kullanış şekline birkac ornek:

Genelde herkes bu anlamda kullanıyor. Yaygın şekli budur. Birkac Âyet-i kerime meali şoyledir:
(Eğer [Yunus Peygamber], Allah'ı tesbih edenlerden olmasaydı, tekrar diriltilecek gune kadar balığın karnında kalırdı.) [Saffat 143-144] (Mahşere kadar kalırdı demektir.)

(Sen onları bırak, kendilerine soz verilen gune [Kıyamete] kavuşuncaya kadar batıla dalıp, oynaya dursunlar.) [ Zuhruf 83] (Kıyamete kadar batılda kalsınlar, kıyamette onları Cehenneme atacağız demektir.)

(Darda kalan borcluya, eli genişleyinceye kadar muhlet verin.) [Bekara 280] (Eli genişleyince de, yine muhlet vermek gerekmez.)

DÂhil olan kullanış şekline birkac ornek:

Bu kullanış şekli cok azdır. Uc Âyet-i kerime meali:
(Ey İsa, sana uyanları kıyamete kadar kÂfirlerden ustun kılacağım.) [Âl-i İmran 55] (Kıyamette de ustun olacaklar. Yani kıyamet de buna dÂhildir.)

(Abdest alırken, dirseklere kadar yıkayın!) [Maide 6] (Dirsekler de buna dÂhildir.)

(Din gunune [kıyamete] kadar lanetliksin) [Hicr 35, Sad 78] (Kıyamette de lanetliksin, sonsuz olarak Cehennemliksin demektir.)

Hasan-i Berki hazretleri, oleceği zaman buyurdu ki: Bana bağlı olanların affolunacakları mujdesini aldım. Daha fazla istedim. Sana inananlar mağfurdur denildi. Daha ziyadesini istedim. Seni işitip de sevenler, kıyamete kadar affedildi buyuruldu. (S. Ebediyye) [Bunlar, sadece dunyada affedildi, ahirette affedilemez demek değildir. Kıyamete kadar affedildi demek, kıyamette de affedildi demektir.]

Yine, (Resulullah efendimiz, Kıyamete kadar ummetinin başına gelecek olan şeylerin hepsini haber verdi) buyuruluyor. Bu, kıyametten haber vermedi, Cennete veya Cehenneme gidecekleri haber vermedi demek değildir. Onları da bildirdi demektir.

(İblis kıyamete kadar lanetliktir) mealindeki Âyet-i kerime inince, İblis sevinmişti. (Ben kıyamete kadar lanetlikmişim. Demek ki, daha sonra kurtulacağım) demişti. Hatta bazı Âlimler de, İblis’e hak verdiler. (İblis kıyamet gununde kurtulacak) dediler. İmam-ı a’zam hazretleri, buna karar vermek icin şehir şehir dolaşarak Eshab-ı kiramı aradı. Altı tanesini buldu. Bunlardan Ebu Tufeyl hazretlerine, (Kur’an-ı kerimde, (Abdest alırken dirseklere kadar yıkamak) emrediliyor. Peygamber efendimiz abdest alırken, dirseklerini yıkar mıydı, yıkamaz mıydı?) diye sordu. Cevaben, (Hem yıkardı, hem de herkesin yıkamasını emrederdi. Dirseklerinizi yıkamazsanız abdestiniz olmaz buyururdu) dedi. İmam-ı a’zam hazretleri de, (Abdest alırken dirseklere kadar yıkayın emrinde, dirsekler de dÂhil olunca, İblis’e lanet edilmesine kıyamet de dÂhildir, kıyamet sonsuz olduğuna gore, İblis sonsuz lanetliktir) buyurdu.

Aşağıdaki beyitteki birinci mısra, dun bildirdiğimiz birinci gruptaki Âyet-i kerimelere ornektir, ikinci mısra da, ikinci grupta bildirilen Âyet-i kerimelere ornektir. Yani gul solduktan sonra koklanmaz, ama dost oldukten sonra da sevilir demektir.
Guller koklanır, solana kadar,
Dostlar sevilir, olene kadar.

Kaynak
__________________