Guzel goren guzel duşunur,
Guzel duşunen guzel hulyalar gorur,
Guzel hulyalar goren de hayatından lezzet alır.

İslÂm'a gore ruya uc ceşittir.

1- Salih ruya,

2- Şeytanî ruya,

3- İnsanın icinde yaşadığı olaylardan doğan ruya.

Salih ruya vaki olacak olan şeyleri vukuundan evvel fıtrî istidad ile idrak etmekten ibarettir. Peygamber (sav) bununla ilgili şoyle buyurur: Muminlerin ruyası nubuvvetin kırk altı bolumunden bir bolumdur.

Şeytanî ruya insanı korkutup uzuntuden uzuntuye sevk etmek icin uyku halinde insanın kalbine verdiği vesveseden ibarettir. Peygamber (sav) şoyle buyurur: Sizden biriniz sevdiği bir ruya gorurse o Allah'tandır. Bunun icin Allah'a hamd edip ruyasını soylesin. Hoşuna gitmediği bir ruya gorurse o şeytandandır. Şerrinden Allah'a sığınsın ve onu kimseye de acmasın. Yoksa kendisine zarar verecektir.

İnsanın icinde yaşadığı olaylardan doğan ruya ise. insan bir şeyle meşgul olup onunla fazlasıyla ilgilendiği icin hakkında ruya gorur. Peygamber (sav) bir hadiste şoyle buyurur: Ruya ucdur. Allah tarafından olup mujde veren salih ruya, uzuntu verip şeytandan

gelen ruya ve insanın kendi kendine bir şeyler soyleyip tasavvur ettiğinden meydana gelen ruya.

Yûsuf sûresinde zikredilen Hz. Yusuf un ruyasıyla ilgili Âyet ile yukarda zikredilen hadisler bunu ifade ediyorlar. Ruyaların icinde hak ruyalar vardır. Ancak her ruya haktır ve her tabir de doğrudur denilmez. Ruyaya gore hareket ve ruyaya istinad etmek doğru değildir. Hatta fıkıh kitapları beyÂn ediyorlar: Şeytan her ne kadar Peygamberin suretine giremezse de Şaban'in yirmidokuzunda Peygamber (sav) herhangi bir kimsenin ruyasında yarın Ramazan'ın birinci gunudur oruc tutunuz diye emretse de bu ruya ile amel edilmez. Cunku ruya ilim olmadığı gibi zabt da edilmez. (Halil GUNENC, Gunumuz Meselelerine Fetvalar II. 300)

Ruya ve ilham ile amel etmek

Ruya ve ilhamla amel etmeye gelince;

Ruyalar ve İlhamlar Rabbani ve Rahmani; Şeytani ve Nefsani olabilirler. Bu sebeple aralarını iyi belirlemek gerekir. İslam uleması bu konularda şu uc şartın yerine getirilmesi durumunda amel edilebileceğini, ama hic kimseyi zorlamanın doğru olmadığını belirtirler.

1-Gorulen ruya veya ilham, dinimizin emirlerinden birini kaldırıcı veya yasaklarından birini de helal edici cinsten, yani dine aykırı ve sunnete zıt olmayacak.

2-Ruya veya İlham guvenilir, herkesin itimat ettiği, Ebu Hanife, Şafii, İmamı Rabbani, İmamı Gazali gibi kişiler olmalıdır. Herkes o zatın yalan soylemeyeceği ve dinin esaslarını hakkıyla bilen ve yaşayan birisi olduğunu kabul etmelidir.

3-Ruya ve İlhamla elde edilen bilgiler dinin bir emri gibi kabul edilmemeli. Sadece tavsiye edilebilir. Ruyalar ve İlhamlar birer ikazdır, irşattır. Bağlayıcı ve zorlayıcı olamaz. Bu ruya ve İlhama uyanlar ayıplanmayacağı gibi, uymayanlar da ayıplanmaz.

- Ruyalar bir ceşit ilham sayılır. Rahman ve Rahim olan Allah, vahiy ve ilham ile kullarına hitap edip onları onurlandırdığı ve mesajlarını ilettiği gibi, ruya ile de kullarına olan yakınlığını, onlarla ilgili rahmet ve inayetini, onların kimsesiz olmadıklarını, Rableri tarafından her zaman gozetilmekte olduğunu gostermesi rahmet ve inayetinin bir gereğidir.

- Ruyalar, insanlara manevî alemlere pencereler acan birer realitedir. Surekli maddî hayatla meşgul olmaktan yorulan insanlar, ruya ile manevî alemlere seyahat etmekle istirahat etmiş olur.

- Hadis-i şerifte -mealen-: “Salih ruya, vahyin kırk altı parcasından bir parcadır.” (Buharî, Tabir, 5) denilmek suretiyle, ruyanın Allah ile kulları arasında işleyen bir manevî telefon hattı mahiyetinde olduğunu gosterilmektedir.

- Alem-i Misal’de seyahat etmekle meşhur olmuş Muhyiddin ibn Arabî, alem-i misale cıkmanın ilk basamağı ruyalardan gecer, demektedir. Demek ki, doğru ruyalar gorecek kadar hayatını istikametle gecirenler, ruya yoluyla misal aleminden haber alabilirler. Nitekim buna Peygamber Efendimiz (asv) şoyle işaret buyurmuştur:

“Ruyası en doğru olarak cıkanlarınız, en doğru sozlu olanınızdır.” (Muslim, Ruya, 6)

- Bir hadiste Hz. Peygamber (asv) şoyle buyurdu: “Nubuvetten yalnız mujdeciler kalmıştır.” Oradakiler “Ya Resulellah! Mujdeciler nelerdir?” diye sorduklarında “Salih ruyalardır.” buyurdu. (Buhari, Tabir, 5; Muvatta, Ruya 3)

Bu hadis-i şerifler de gosteriyor ki, Allah ile kulları arasında iletişimi gercekleştiren vahiy yolu kapandıktan sonra, vahyin kırk altı parcasından bir parcası olan ruyalarla bu iletişim hattı devam edecektir.

- Ruyanın en guzel yonlerinden biri de -gecici de olsa- ayrılıkları kaldırıp buluşmaları gercekleştiren bir misyonunun olmasıdır. Yakın akrabasını, yakın dostlarını kaybedenler, ruyada onlarla goruşmekle bir mutluluk elde ederler.

Anlatılan bu hususlar, ruyanın hikmeti konusunda yalnız bir ufuk acmak icin birer misaldir…


Kaynak
__________________