Adı Julian Zapata.. Kolombiyalı.. Hic bir Muslumanı tanımadığı halde 14 yaşında gorduğu bir ruya onun yeni bir hayat yolculuğuna başlamasının birinci adımı olmuş.
Adı Julian Zapata.. Kolombiyalı.. Kendisiyle Libya'ya yaptığımız gezi sırasında tanıştık. Hayat hikayesi oldukca ilginc ayrıntılarla dolu. Amazonların batısında, katolik hıristiyan ancak ozgurlukcu bir aile ortamında yetişmiş. Butun dunya goruşlerinin tartışıldığı ev toplantılarına katılmış. Ardından okumaya başlamış. Hic bir Muslumanı tanımadığı halde 14 yaşında gorduğu bir ruya onun yeni bir hayat yolculuğuna başlamasının birinci adımı olmuş. Okumuş, araştırmış, duşunmuş...
Ve sonunda kararını vermiş. Zapata 28 yaşında İslam'la şereflenmiş, Musluman olmuş. Sonra da İslam'ı Kolombiyalılara anlatmak icin başkent Bogota'da İslam Kultur Merkezini acmış. Kendisiyle Muslumanlığa giden yolu ve sonrasında yaşadıklarını konuştuk.
* * *
Metin
Mutanoglu
Zapata, Muslumanlığa kadar giden yolculuğunu biraz anlatırmısın? 1962 yılında Amazon ormanlarının batısında Brezilya'ya yakın Caqueta kentinde doğdum. Babam okuma yazması olan bir kişiydi. Kolombiya katolik olmasına karşın babam liberal, laik bir kişiydi. Bu yuzden evde liberal bir ortam hazırlamıştı bizim icin. Buyuk bir kutuphanemiz vardı. Zaman zaman katoliklerin, protestanların, laiklerin, marksistlerin, komunistlerin toplanıp guncel konuları tartıştıkları oturumlar olurdu evde. Babam bizim de bu toplantılara katılmamızı isterdi. Butun dinleri okumamızı teşvik ederdi. O zamana kadar hic bir musluman tanımamıştım. 14 yaşıma geldiğimde bir gece ruyamda Hz Muhammed'i gordum.
'DAHA NE BEKLİYORSUN'
Nereden anladın gorduğunun Hz Muhammed olduğunu?
-Tamamen o olduğunu hissettim ruyamda. Uyandığım zaman 'Muhammed' diye bağırdım. Gorduğum bu ruyayı kendime anlatamadım. Şaşkınlık icindeydim. Bunun uzerine Hz. Muhammed'i araştırmaya başladım. Thomas Carlyle'nin 'Heroes and Hero Worship' (Kahramanlar ve kahraman kul) ile Washington Irving'in 'Mahomet And His Successors' (Muhammed ve Ashabı) kitaplarını okudum. Okuduklarım karşısında adeta şok oldum. Sonraki 12 yıl boyunca universiteyi bitirdim. Siyasi faaliyetlere katıldım. Liberal parti uyesi oldum. 26 yaşımda yine olağanustu bir gece yaşadım. 12 yıl once gorduğum Hz Muhammed bir kez daha ruyamda bana gorundu. Bana elini uzattı ve 'daha ne bekliyorsun' dedi. Bunun uzerine 2 yıl boyunca sıkı bir şekilde İslam'ı araştırmaya başladım. Hz. Muhammed'in yolu siyasi değildi. İnsanlığı barışa cağırıyordu. Gercekte kimin insanlığın duşmanı olduğunu onun hayatını okuyunca anladım. Ve İslam'ı kabul ettim.
İSLAM BİZE BUYUK DEĞER VERDİ
İslam'ı kabul ederek kendine yeni bir yaşam sectin. Musluman olduğun ilk anda neler hissettin?
-Rahatladım. Aklımdaki butun soru işaretleri ve şupheler gitti. İcim ısındı Hz. Muhammed'e.
Neydi o soru işaretleri?
-Birincisi hıristiyanlığın karışık inanc duzeni nedeniyle kendimi boşlukta hissediyordum. İnsanoğlu neden yaratıldı. Eğer şanslıysanız en fazla 80 yıl yaşayabiliryorsunuz. O zaman neden orneğin bu dunyaya geldim. İnsanoğlu tıpkı bir bilgisayar gibi beyin boşluk kabul etmiyor. Bu soruların cevaplarını diğer dinler bana veremedi. İncil'de toplam 40 peygamber geldiği yazar. Hz İsa da Yahudilere gelmişti. Oysa Kolombiya'da Yahudi yoktu. İslam ise evrensel. Hz Muhammed hepimize geldi. O bana onem verdi.
İSLAM KULTUR MERKEZİ
Ailen Musluman olmanı nasıl karşıladı?
-Anne babam saygıyla karşıladı. 1993 yılında aristokrat bir ailenin kızı olan Fanny Ochoa Ochoa ile evlendim. Hem universite hocası hem de gazetecilik yapıyordu. Onun aklında da cevapyalamadığı sorular vardı. İslam'ı anlattım. araştırmaya başladı ve o da Musluman oldu. Başkent Bogota'da birlikte (Centro Cultural Islamico) İslam Kultur Mekrezi'ni actık. İlerleyen yıllarda merkezin 4 şubesi daha Medellin, Cali, Barranquella ve Cartagena'da acıldı. Kultur merkezinde buyuk bir kutuphane kurduk. Bir de halkın İslam'ı tanıması icin buyuk bir İslam sanat muzesi actık.
Atası Emiliano Zapata
Julian Zapata'nın ailesi, Meksika'nın unlu yerli lideri Emiliano Zapata'nın soyundan geliyor. Emiliano Zapata, 1910'da, koyundeki insanlar tarafından topluluğun şefi secildi; topluluk mulkiyetini ortadan kaldıran 1857 yasalarından kaynaklanan buyuk şeker ureticilerinin vurgunculuğuna karşı koylulerin topraklarını savundu. 1911'de, koylere zorbalıkla el konulan toprakların geri verilmesini isteyen Ayala planı'nı yayımladı. Aynı donemlerde Osmanlı İmparatorluğu Meksika'ya ozel bir onem verdi. Sultan Reşad, saraya bağlı muhendis grubuna "Meksika halkı ile Osmanlı halkının dostluğunu simgeleyecek kalıcı bir armağan hazırlamaları" yonunde talimat verdi. Muhendisler de bu emir uzerine, birkac aylık bir calışmanın ardından, cağdaş Osmanlı mimarisinin esintilerini taşıyan, Arapca kadranlı ve dış yuzeyi İznik cinileriyle kaplı bir kent saati imal ettiler. Zapata 1919 yılında pusuya duşurulerek olduruldu.
Bush'a kızanlar Musluman oluyor
Şu an kac Musluman var Kolombiya'da?
-Yaklaşık 25 bin. Bunların 10 bini Kolombiya asıllı olanlar. Bu sayı hızla artıyor.
Latin Amerika halklarını bizler onurlarına duşkun insanlar olarak biliriz. Bu durumun Kolombiya'da İslam'ın yayılmasıyla ilgili bir bağlantısı var mı.
- Evet Latin Amerika'nın emperyalizm karşıtı bir duruşu var. Bundan dolayı dunyada yaşanan siyasi gelişmeleri de yakından takip ediyorlar. Ve bu onların fikirlerini surekli yeniliyor. Kolombiya'da halkın İslam'ı secmesinde uc temel unsar var. Ya İslam sanatlarına hayran olup Musluman oluyorlar. Ya İslam dunyasına savaş acan Bush'u sevmedikleri icin Musluman oluyorlar, ya da İslam mistisizminin net duruşu onları bu dine cekiyor.
11 EYLUL'DEN SONRA İLGİ ARTTI
11 Eylul sonrası Kolombiya'da her hangi bir sıkıntı yaşadınız mı?
-Bu soruyu bize saldırılardan 4 gun sonra 15 Eylul'de Bogota'daki ABD buyukelciliğinden merkezimizi ziyaret eden yetkililer de sordu. Biz de onlara şunu soyledik. 'Hayır Kolombiya halkı bize saldırmaz. bilakis 11 Eylul saldırılarından sonra merkezimizi telefonla arayıp bizi tebrik ediyorlardı. Ancak biz onlara yapılan eylemin İslami olmadığını belirtiyorduk. 11 Eylul sonrası insanların ilgileri daha da arttı. İslam Kultur Merkezi'ne gelenlerin sayısında ciddi artış gorundu. Televizyon tartışmalarına ve ozel konferanslara katlıdık. Gazetelerde demecler verdik. 2003'te 7 universitenin ortak organizasyonuyla yapılan dinlerarası diyalog toplantılarında yer aldık.
Chavez İslam'a cok yakın
İslam Kultur Merkezi'nde cocuklar ve kadınlar icin neler yapıyorsunuz?
-Cocuklar icin İslam dersleri veriliyor. Kuran, İslam tarihi, hadis oğretiliyor. Kadınlar Kolombiya'da erkeklerin arkasında cemaatle namaz kılıyor. Belki de Latin Amerika tarzı bir İslam olmalı. Latin Amerika Avrupa ve Arap dunyası gibi değil. Biliyorsunuz katoliklik Latin Amerika'da Avrupa ve ABD'den daha guclu. Ancak katolik kilisesine karşı eleştiriler de giderek artıyor. Bu İslam icin bir avantaj. Halk İslam'a cok yatkın. Orneğin Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez İslam'ı araştırıyor. Muslumanlarla katıldığı toplantılarda Arapca selam vererek başlıyor.
YeniŞafak
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Hic musluman tanımamıştı.Ama yinede ...