Sual: Selefî’yim diyen biri, (En’am sûresinde, “Huvallahu, fissemÂvÂti ve fil ardı” Âyeti, Allah'ın gokte olduğunun acık delilidir. Bu Âyette, “Allah goklerde ve yerdedir” deniyor. Arş’ta olduğuna dair de Âyet vardır. Bu konuda hadisler de var. Bir cariye Allah'ın gokte olduğunu soylediği zaman, Peygamberimiz cariyenin dediğini kabul ediyor. Başka bir hadiste de, “Allah, seher vakti gok semasına iner” deniyor. Âyet ve hadisler gosteriyor ki, Allah goklerdedir, yere de indiği oluyor) diyor. Allah mekÂndan munezzeh değil midir?
CEVAP
Selefî’yim diyenler VehhÂbîdir. Allahu teÂlÂ, elbette mekÂndan munezzehtir. Yerleri gokleri yani kÂinatı yaratmadan once de, Allahu teÂl vardı. MekÂn tayin etmek, iner, cıkar, gezer demek mahlûklara benzetmek olur. Bid’at ehlinin Kur’an-ı kerimi anlayamayacağını İmam-ı GazÂlî hazretleri bildiriyor. VehhÂbîler, bid’at ehlinin en zararlılarından biridir. Kur’an-ı kerimi anlayamazlar.
VehhÂbîler, deyimi ve mecaz ifadeleri bilmedikleri icin boyle buyuk yanlışlıklara duşuyorlar. Kur’an-ı kerimde (Karyeye sor!) deniyor. Yani, (Koydeki, şehirdeki insanlara sor!) demektir. Koyun kendisine sorulmaz ki. Turkcede de (Soba yanıyor) demek sobanın kendisi değil, icindeki odun komur yanıyor demektir. Bunları bilmeyen de, hÂşÃ‚ Allah'ı yerde, gokte ve Arş’ta zanneder.
Biri bize, (Falanca benim gozumden duştu) dese, biz gozden duşme deyiminin anlamını bildiğimiz icin, o kişinin bunun yanında itibarının kalmadığını anlarız, ama bu deyimi bilmeyen biri, demek ki, o fiziksel olarak gozunden aşağı duştu zanneder. VehhÂbîler de, bunları bilmediği icin Allah goklerde zannediyor. (O Allah, goklerde ve yerdedir) Âyet-i kerimesini mufessirler, (Goklerde ve yerde ibadete lÂyık yalnız O Allah’tır) şeklinde acıklıyorlar.
Cariye, (Huvallahu, fissemÂvÂti) diyor. Bunu (Allah goktedir) diye kelime kelime tercume etmek elbette yanlış olur. Cariye, (Goklerin sahibi, ibadete layık yalnız Allah vardır) anlamında soyluyor. Cariye Âyet-i kerimeye uygun soylediği icin Peygamber efendimiz tasdik ediyor. Cariye, (Koye sorun!) deseydi, onu da tasdik ederdi. Cunku koyden maksadın koy halkı olduğunu onlar biliyordu. (Semada) demek de onlara yetiyordu.
www.dinimizislam.com
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Allah gokte denmez