Az iyiliğe cok sevap
Dini Bilgiler0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Az iyiliğe cok sevap
-
09-09-2019, 04:22:19
Az iyiliğe cok sevap
Sual: Bir hoca ufacık bir iyiliğe, dağlar kadar sevap, ufak bir hataya dağlar kadar gunah olmaz diyor, doğru mudur?
CEVAP
Yanlıştır. Allah rızası icin yapılan iyiliklerin, sadakanın, zekatın karşılığı, verenin ihlas derecesine gore, bire ondan bire yediyuze kadar hatta daha fazla olur. Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Mallarını Allah yolunda harcayanların hÂli, yedi başak bitiren ve her başağında yuz dane bulunan bir tohuma benzer. Allah dilediğine daha fazla da verir. O vasi ve Âlimdir.) [Bekara 261]
[Vasi, takat ve kudret sahibidir, ihsan ettiği şeyler Ona darlık vermez.
Âlim, her şeyi, haliyle, hakikat ve ozuyle bilicidir. İnfak edenin niyetini, ihlaslı olup olmadığını ve infak kudretini bilir.
İnfak, ihtiyac karşılama demektir.]
Sabredenlere verilecek sevap da hesapsızdır. Sabredenlere o kadar cok sevap verilir ki, bunun miktarını Allahu teÂlÂdan başka kimse bilmez. Bir Âyet meali:
(Sabredenlere mukafatları hesapsız verilecektir.) [Zumer 10]
Bire yediyuz almak
Hadis-i şeriflerde ise buyuruldu ki:
(Bir iyiliğe on mislinden 700 misline kadar sevap verilir. Allahu teÂlÂ, "Ancak oruc haric, onun mukafatını ben veririm" buyurdu.) [İbni Huzeyme]
(Zilhiccenin ilk gunlerinde tutulan oruc, bir sene oruc tutmaya, bir gecesini değerlendirmek de Kadir gecesini değerlendirmek gibidir.) [İbni Mace]
(Zilhiccenin ilk on gununden daha faziletli gun yoktur. Bir amele yedi yuz misline kadar sevap verilir.) [Tergib]
(Bugunlerin herbiri fazilette bin gune, Arefe ise on bin gune eşittir.) [Beyheki]
(Aşure gunu gusleden, yeni doğmuş gibi gunahlardan temizlenir.) [Şir’a]
(Aşure gunu, zerre kadar sadaka verene, Uhud dağı kadar sevap verilir.) [Şir’a]
Allahu teÂlÂnın rahmeti, ihsanı boldur. Zerre kadar bir iyiliğe dağ kadar sevap verir. Mulk Onundur. Dilediğine dilediği kadar ihsan eder. Kimse Ondan hesap soramaz. Sevap-gunah miktarını, goklerin buyukluğunu, uzaklıkları ve ahiretteki zamanları ve dunyanın yaratılışını ve mahlukların sayısını bildiren rakamlar, miktar sayısını gostermek icin değil, miktarın cokluğunu anlatmak icindir. (Marifetname)
http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=1213