
TURKİYE'NİN GUNEY KAPISI... MERSİN ( İCEL )
Guney sahilimizde,Akdeniz'e acılan bir liman şehrimiz olan MERSİN (İCEL ), palmiye ağacları ile cevrili modern gorunumlu caddeleri,parkları,modern otelleri,cevresinde toplanan tarihi kalıntıları ve genis kumsalları ile gezginlerin ilgi odağı durumundadır.Son yıllarda hızla yukselen sanayisi ile de Turkiye ekenomisinde soz sahibi bir ildir.
Kulakkoy, Taşucu, Susanoğlu, Kurucay, Lamas, Yemişkumu, Kız Kalesi, Ceşmeli, Oren, Balıkova, İskele, Yenikaş, Ovacık, Buyuk Ecelive Anamur Plajları belli başlı doğal kumasallar ve plajlarıdır.
Tarih ve arkeoloji tutkunları; Neolitik Donemden itibaren gunumuze kadar kesintisiz iskanın yaşandığı Viranşehir (Pompeipolis), Roma Donemi'nde inşa edilmiş bir Roma kentidir. Hıristiyanlık Donemi'nde papalık olmuş 525'de depremle yıkılmıştır. Nekropol (mezarlık) tiyatro, hamam, su yolları, tapınak kalıntıları mevcuttur. Eski Cami, Osmanlı Donemine ait (1870) onemli bir yapıdır. Ceşitli donemlerde restorasyona tabi tutulmuştur. Roma Hamamı, ilginc mozaikleri ile buyuk bir ziyaretci akınına uğrayan tarihi yapılardandır.
Mersin Orta Akdeniz Bolgesi'nde olup, Torosların Bolkar dağlarından Akdeniz'e doğru, 1500 metreden başlayan mevcut platolar uzerinde halkın yaz sıcaklarından kacarak mevsimi gecirdikleri yaylaları bol bir ilimizdir. Bu yaylalar; Gozne, Fındıkpınarı, Mihrican, Ayvagediği, Soğucak ve Kızılbağ gibi yaylalardır.
İlin kuzeyi, Kuzeydoğu-Guneybatı istikametinde boydan boya uzanan Orta Toroslar ile cevrilidir. Bolkar Dağı, Elma Dağı, Buyuk Eğri Dağı, Kızıldağ bu dağlar uzerindeki yuksek tepeleri oluşturur. Akdeniz, Mersin kıyılarında buyukce bir kavis cizerek Mersin korfezini oluşturur. Taşucu ve Anamur korfezleri, ilin batı kesiminde ikinci derecede onem taşıyan korfezlerdir.
Mersin ve cevresinde, tipik Akdeniz sıcak ve ılıman iklimi hakimdir. Yaz ayları sıcak ve aşırı nemli, kış ayları ise ılık ve yağışlıdır.
Mersin ve cevresinin en eski yazılı tarihi, Luvi, Kizzuwatna, Hitit, Asur ve Babil krallıklarının tarihleri ile icicedir. Daha sonraları da sırasıyla, Hitit,Urartular, Asurlular, Babiller, Lidyalılar, Persler, Seleukoslar ve Romalılar hukum surmuştur.
7. yuzyıldan Osmanlıların fethine kadar bu bolge, Arapların, Abbasilerin, Mısırlı Tulunoğullarının, Selcukluların, Moğolların, Haclıların, Memlukların, Ramzanoğulları ve Karamanoğullarının eline gecmiş, 16. yuzyıldan itibaren buralar Osmanlı topraklarına katılmıştır.
GEZİLECEK YERLER :
Camiler, Kiliseler ;
Bolge yıllar boyunca ceşitli medeniyetlere beşiklik etmiş, Hıristiyan dunyasının ve Avrupa ulkelerinin değişik olculerde etkilendikleri ozellikle Bizans ve Roma kulturune ev sahipliği yapmıştır.
İlde İnanc Turizmi acısından onemli olan iki merkez vardır. Birincisi İsa'nın Havarilerinden St. Paul'un Tarsus'ta bulunan Evi ve Kuyusu Vatikan tarafından Hac Yeri ilan edilmiştir. Diğeri Musluman ve Hıristiyan alemince onemli olan ve Silifke/Başucu'nda yer alan erken Hıristiyan devrinde Hac Yeri olarak kabul edilen Azize Aya Tekla (Meryemlik) onemli dini ziyaret merkezleridir. Ayrıca Tarsus Ashabı Kehf Mağarası da il sınırları icerisinde bulunmaktadır.
Mağaralar ;
İlde jeolojik hareketler ve aşınma sonucunda pek cok mağara oluşmuştur. Cennet ve Cehennem Obruğu, Narlıkuyu, Koşekbuku, Buğu Deliği Mağaraları onemlidir.
Yat Limanları ;
Yat turizminin Doğu Akdenize kaydırılması amacıyla, uluslararası standartlara uygun yat limanı projesi geliştirilmektedir. Bu nedenle 1994 yılında ihale edilmiş olan 500 yat kapasiteli Mersin Ana Yat Limanı inşaatı surmektedir.
Mersin Camlıbel mevkiinde faaliyet gosteren Yat Baseni 300- 350 yat kapasiteli olup, yatlara icme suyu, elektrik ,temizlik ve guvenlik hizmetleri vermektedir. Yat turizminin Doğu Akdenize kaydırılmasına onculuk etmek amacıyla 11 yıldan bu yana, geleneksel olarak duzenlenen Doğu Akdeniz Yat Rallisi son uc yıldır Mersin Yat Baseni guzergah olarak alınmıştır.
Mersin Yat Baseninde mavi tur, gunluk tur ve mehtap turları da yapılmaktadır.
Kaplıcalar ;
Mersin ilinde Şifalı su kaynakları oldukca boldur. Bunlardan bazıları Mersin-Guneysu, Guneyyolu, Tarsus Akcakoca, Tarsus Keşbuku İcmeleri, Silifke Saparca Ilıcası Mut -Hocantı Kaplıcası'dır.
Yaylalar ;
Yaz aylarında insanlar Toroslardaki ceşitli yaylalara goc etmektedirler. Mersin'de Gozne, Ayvagediği, Kızılbağ, Soğucak, Bekiralanı, Fındıkpınarı, Mihrican, Camlıyayla, Namrun, Sebil, Tarsus'ta, Gulek, Erdemli'de, Sorgun, Guzeloluk, Kucukfındık, Silifke'de, Balandız, Gokbelen, Kırobası, Gulnar'da Bardat, Tersakan ve Kozağac Yaylaları, Mersin nufusunun buyuk bir bolumunun yaz aylarında konakladığı yerlerdir.
Kayak:
Niğde ve Mersin arasında yer alan Bolkar Dağının kuzey yamaclarında Kayak tesisi bulunmaktadır.
Dağcılık:
Pozantı'dan doğuya doğru 50 km. uzaklıkta Aladağlar (Camardı), Demirkazık, Alaca, Guveller ve Cebel Golu dağcılık icin birer cennettir.
Hava Sporları:
THK, yamac paraşutu ve yelken kanat eğitimi yapmaktadır. Usta atlayıcılar icin Emirler Koyunde 267 m yukseklikteki Gelincik Tepesi, acemiler icin ise Mersin Universitesi Ciftlik Koyu Kampusunde 150 m yuksekliğindeki tepe, Tarsus'ta Şelalenin kuzeyindeki Karatepe ve Canaktepe elverişlidir.
Su Sporları:
Mersin'in akarsularda ( Goksu Nehri ) rafting, plajlarda ise yelken, sorf, bot, paraşut, su kayağı gibi su sporları yapmak mumkundur.
Genclik KAMPLARI :
Genclik ve Spor İl Mudurluğu'ne bağlı Mersin-Silifke yolunun 65. km.de Akkum mevkiinde Akkum Genclik Kampı bulunmaktadır. Genclik ve İzcilik Kampı olarak faaliyette bulunan bu tesis 192 yataklı olup, 1 Haziran-30 Eylul tarihleri arasında hizmet vermektedir. Burada okullarca secilerek gorevlendirilen oğrenciler, tatil yapma imkanı bulmaktadırlar.
Ayrıca, gencler uygun fiyatlarla Erdemli Camlığı, Limonlu Cay Deltası, Kızkalesi, Susanoğlu, Akkum, Boğsak, Anamur/Pullu ve Anamur/İskele gibi play-kamp yerlerinde kamp yapma imkanı bulabilirler.
NE ALINIR :
Mersin ili alışveriş merkezleri acısından son derece zengindir. Mersin'in ve ilcelerinin yoresel ozelliklerini yansıtan ceşitli hediyelik eşya ve tatlı ceşitleri alınabilir. El sanatlarına ait guzel ornekleri halılarda, kilim ceşitlerinde ve rengarenk yazmalarda gormek mumkundur.
Ne Yenir ?
Mersin ilinde gelişmiş restoran modellerinde deniz urunleri, kırmızı et yemekleri, ozel kebap ceşitlerini yeme imkanları mevcuttur. Balık ızgaraları, tantuni, cezerye, kuş gozu, humus, telatur, eya dolması, şırdan, bandırma, yuzuk corbası, ovelemec ozel yoresel yemeklerdendir.
Yapmadan Ayrılma :
Silifke'de Cennet-Cehennem Mağaralarını gormeden,
Tarsus'ta St. Paul Kilisesini ve diğer tarihi eserleri gormeden,
Anamur'da Anamuryum Harabeleri, Erdemli'de Kanlıdivane Harabelerini gezmeden,
Goksu'da rafting, Boklar'da trekking yapmadan,
Plajlarında denize girmeden,
İlin meşhur tatlısı cezeryenin, ozel kebap ceşidi tantuninin tadına bakmadan geri donmeyin..
Alıntı:
ALINTIDIR
__________________