Dilimiz bizim icin buyuk bir nimettir. Her uzuv gibi onun da bir takım hikmetleri bulunmaktadır. Cenab-ı Hakk’ın eşsiz lutuflarından olan bu uzuv, kendisiyle yaratıcısına isyan edelim diye bize verilmedi elbette. Bilakis, kalbimizin imanını ikrar edelim, şukredelim, zikredelim, insanlarla iletişim kuralım ve bir hata yaptığımızda tovbe edelim diye verildi.

Fakat maalesef Âdemoğlu bu azayı oteden beri kotuye kullandı. Onunla, Allah TeÂla’nın gazabını celbedecek, toplumun huzur ve barışını zedeleyecek, kardeşliğe ve dostluğa zarar verecek işler ortaya koydu.

Halk arasında soz taşımak olarak da ifade edilen “koğuculuk” dille yapılan zararlı fiillerin başında gelir.

Bugun insanlık, onceki zamanlara nazaran daha yoğun ve organize bir şekilde soz taşıma faaliyetlerine ortak olmaktadır. Uzulerek soylemek gerekir ki, Muslumanlar icin de aynı durum soz konusu. Beraberce gulen, oturan, konuşan nice muminler, rahatlıkla birbirlerinin arkasından konuşabilmekte ve bunları gıyabında konuşulan kimselere ulaştırabilmekteler.

Oysa bu durum Muslumanlar acısından tam bir felakettir. “Benden duymuş olma” diye başlayan soz taşıma faaliyetleri Allah’ın rızasına uygun bir davranış olmamakla beraber, muminler arasında, ailelerde, akrabalık bağlarında ciddi problemlere yol acmaktadır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Soz gezdirenler cennete giremez.” (Buhari) buyurarak koğuculuk yapılmaması hususunda muminleri uyarmıştır. Rasulullah’ın (s.a.v.) hadisi şeriflerinde cok rastlanmayan bu denli kuvvetli bir ihtar, soz taşıma faaliyetinin tehlikesini acık olarak ortaya koymaktadır. Boyle bir ihtar karşısında, soz taşıyan mumine ancak, tevbe-istiğfar ederek bu curmu terk etmek duşer. Eğer muminler tevbe ederek koğuculuk gunahından temizlenmezlerse bu gunah azapla temizlenecektir.

Nitekim Allah Resûlu (s.a.v.) bir grup sahabeyle yururken iki kabrin başında durur ve şoyle buyurur: “Şu anda bu kabirdekiler azap olunuyor. Onların bu azabı, işledikleri buyuk gunahlar sebebiyle değildir. Biri idrar sıcramasından kendini korumazdı. Diğeri de insanlar arasında soz taşırdı.”

Alimlerimiz, hadiste gecen “buyuk gunahlar sebebiyle değildir” ifadesini şoyle izah etmiştir: “Siz bu işleri buyuk gunahtan saymazsınız. Oysa Allah katında soz taşımak ve ibadetlere mani olan ağır necasete dikkat etmemek buyuk gunahlardandır.”

Gercekten bugun dahi insanlar soz taşımayı, kotuluk ve gunah olarak gormezler. Haliyle soz taşıyan kimseye de gunahkÂr gozuyle bakılmaz. O nedenle harama duşmemeye itina gosteren, din gayreti icinde olan kimselerin dahi rahatlıkla soz taşıyabildiğine şahit oluruz.

Yahya b. Eksem (rah.) soz taşımanın kotuluğu hakkında şoyle der: “Soz taşıyanlar sihirbazlardan daha şerlidir. Bir soz taşıyan kişi, sihirbazın bir ayda veremeyeceği zararı, bir saatte verir.”

Buyukler koğuculuk hususunda; “Soz taşımak şeytanın vesvesesinden daha tehlikelidir.” demişlerdir. Zira şeytan insana devamlı vesvese verir. Kişi bu vesveseden etkilenir ve gunah işler ya da etkilenmez, sabreder ve gunah işlemez. Boylelikle şeytanın vesvesesi bazen başarılı bazen başarısız olur. Fakat hakkımızda soylenmiş olan sozler boyle değildir. Onların coğu bizi etkiler. Hatta oyleleri var ki kişi bazen bu sozlerin tesirinden bir omur kurtulamaz, neden olduğu yıkımı uzun zaman duzeltemez.

Şu da bir hakikat ki, insani ilişkilerimizdeki bircok problemin kokenine inersek, coğunlukla karşımıza koğuculuktan bir iz cıkar. Dargın olduğumuz, incindiğimiz, soğukluk duyduğumuz kimselerle aramıza giren genellikle, ondan bize, bizden ona aktarılan iki cift soz olmuştur. Ailemizle, akrabalarımızla, komşularımızla yaşadığımız sorunların altında da aynı neden yatmaktadır.

Başta da ifade ettiğimiz gibi Muslumanlar da zaman zaman bu kotu huy icine duşebiliyor. Oysa soz taşıyanlar, kalbi zikirle uyanmış muminler nezdinde arabozucu, sevimsiz ve guvensiz kimselerdir. Dolayısıyla bu kotu huyu taşıyan kişi hem dunyada itibarını kaybeder, hem kabirde azabı hak eder, hem de ahirette Mevla huzurunda mahcub ve mahrum olur. Bu ise hicbir muminin istemeyeceği, goze alamayacağı bir durumdur. Cenab-ı Hak, cumlemizi dilin afetlerinden muhafaza eylesin.
__________________