Dinde nakil esastır
Sual: Aklıma uymayan dini hukumlere uymam gerekir mi?
CEVAP
Dinde aklın yani şahsi goruşlerin yeri yoktur. Dinde nakil esastır. Akla gore din olmaz. İslamiyet, nakle dayanan, selim akıl dinidir. Selim akıl, yanılmayan akıldır. Birinin aklına uygun gelmeyen bir şey, selim akıl sahibi icin uygun gelebilir. Akla gore din olsa, insan sayısı kadar din olur. İslamiyet’te aklın ermediği şey coktur. Fakat, selim akla uymayan bir şey yoktur.
Sual: İslam artık toplumun gereklerine gore değişmelidir. Mesela teknoloji ilerledi, Avrupa uygarlığını benimsemek ve kadınların, tesetturu bırakarak daha ozgur olması gerekmez mi?
CEVAP
İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
(Yapacakları değişiklikle, dini duzelteceğini sanıp dinin noksanlığını tamamladığını soyleyenler cıkıyor. Halbuki din noksan değildir. Kur’an-ı kerimde mealen, (Bugun sizin icin dininizi ikmal eyledim, uzerinize olan nimetimi tamamladım, size din olarak İslamiyet’i vermekle razı oldum) buyuruldu. Dini noksan sanıp, tamamlamaya [reform yapmaya] calışmak, bu Âyeti inkÂr olur.) [m.260]
Dini insanlar cıkarmadı ki insanlar değiştirsin. Kadının nasıl giyineceğini insanlar tespit edemez ki. Allah’a inanan kimse, O ne demişse ona inanması gerekir, uyarsa daha buyuk nimettir. (Ben hepsini uygulayamıyorsam da hepsine inandım) demelidir. Yoksa, gunaha alışıp da bu gunah mubah olmalıydı veya (bu asırda bu da gunah olur mu) demek Allah’a inanmamak olur.
Boyle soyleyenler Allah’a inanmıyorlar, inansalar boyle demezler. Allah her şeyi bilmez mi, bugunku toplumu bilmiyor muydu? İslam’da reform demek ben Allah’a inanmıyorum demektir, yahut Allah’ı basit bir varlık gibi gorup bu işi iyi yapmamış demektir.
HÂşÃ‚ Allah yirminci, otuzuncu asırlarda toplumların duyacakları ihtiyacları bilememiş mi? Toplumun ihtiyacı var diye dini değiştirmek dini yıkmak olur. Birinin cıkıp acıktan acığa, (ben İslam dinini yıkacağım) dediğini gordunuz mu hic. Elbette demez. Niye desin ki, o zaman onu herkes tanıyacak, gercek suratını herkes gorecektir. Ama dini kuralları bozarak bu cirkin emeline ulaşmaya calışır.
Peygamber efendimiz, (Âlimler benim vÂrisimdir) buyuruyor. Mezhepsizler ise, duşunce ozgurluğu diyerek Ehl-i sunnet Âlimlerine saldırıp, (Âlimlere gore değil, hakka gore olc!) diyorlar. Hakkı biz biliyoruz da, Âlimler bilmiyor mu? Hakkı, Âlimler bilemezse biz nasıl bileceğiz? (Elimizde temel olcu olarak Kur'an olduğuna gore hakkı bÂtıldan ayırırız) diyorlar. Peki, Âlimlerin ellerinde Kur'an-ı kerim yok muydu? Onlar yanılabiliyor da mezhepsizler niye yanılmıyor? Butun maksatları Âlimler koprusunu yıkmaktır. Bunlar, fikir anarşisi cıkartmak, hak ile bÂtılı karıştırmak ve hak yol uzerindeki kopruleri yıkmak istiyorlar. Ehl-i sunnet Âlimlerinin kurduğu kopruleri yıkıp, bid'at denizinde insanları boğmak istiyorlar. Fakat, Âlimlerimizin kurduğu bu kopruler, bid'at ehlinin ufurmesiyle yıkılacak kadar zayıf değildir. Ama, kime ve neye hizmet ettikleri malum olmayan bu mezhepsizlere inanan zavallılara yazık oluyor. Bunu bildiği halde susanlar da vebal altındadır. Cunku bir hadis-i şerifte buyuruluyor ki:
(Bid'atler yayılıp, bu ummetin sonra gelenleri, oncekilere lanet edince, ilim sahipleri bunu herkese bildirsin! Bildirmeyip ilmini gizleyen, Kur'an-ı kerimi gizlemiş sayılır.) [İ.Asakir]
Her Musluman gucu nispetinde Ehl-i sunnet Âlimlerinin eserlerini yaymaya calışarak bu vebalden kurtulmaya calışmalıdır. Bozuk kitapların dağılmasına sebep olmak ayrıca vebaldir.
Yanlış vasıtaya binen istediği yere değil, vasıtanın gittiği yere gider. Mesela Paris’e giden ucağa binen, KÂbe’ye varamaz. Ehl-i sunnet yolu kurtuluş ve saadetin tek vasıtasıdır.
http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=732
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Dinde nakil esastır (İSLAM TİM)