Sizlere vereceğim aşağıda ki ornek uzerinde, lutfen cok dikkatle duşunmenizi rica edeceğim. Cunku vereceğim ornekte yapılan hatanın, yuzlerce benzerini bizler gunumuzde yapıyoruz, ama farkında bile değiliz.
İmam-ı Şafii nin başından gecen, kendisinin bizzat yaşadığını anlattıkları bir rivayeti nakletmek istiyorum sizlere, cunku aklını kullanan, duşunme melekesini yitirmeyenler icin, bu kıssadan cok buyuk hisselerin cıkarılacağını duşunuyorum. Gunumuzde duşunmeden yaptığımız buyuk yanlışlara sanırım guzel bir ornek.
Bir gun İmam Şafii talebeleriyle birlikte Bağdat sokaklarında gezerken, bir ara bir talebesi bakıyor ki iki kişi bir dini konuda tartışıyorlar. Onlardan biri, kendini haklı cıkarmak icin diğerine, ‘Canım bak İmam Şafii bile bu konuda benim gibi demiş’ diyor. Tabi ki Şafii’yi de tanımıyor; ancak duymuş. Oğrenci bunu duyunca onlara yaklaşıyor, olay nedir diye soruyor.
Kendisine anlatılıyor; fakat Şafii boyle bir şey dememiş; adam kendini haklı cıkarmak icin uyduruyor. Ustelik oyle bir yakışıksız iddia ki, Şafii’nin onu tasvip etmesi mumkun değil. Talebe, ”amca imam boyle bir şey demez”diye mudahale eder; ancak adam onu dinlemez.
Sonucta durumu hocasına iletir, “burdaki adamlardan biri sana layık olmayan bir iftira atıyor, gel bunu hallet” der. İmam gelir; ancak ilk başta ben Şafii’yim demez. İlkin onları dinler, o da oğrencisi gibi, “yanlışsın imam bunu demez” der; ancak adam ona da inanmaz: Şafii soylemiştir diye ısrar eder.
Hoca en son, ‘Kardeşim, Şafii benim ve ben bunu soylemedim. Kaldı ki boyle bir şey soylemem de duşunulemez’ deyince adam,’ Haydi ulan sen de nerden cıktın, sen Şafii olamazsın. Şafii başkasıdır ve demiştir’ diyor ve bildiklerine devam ediyor. Hatta talebeleri olmasaydı belki o adam hoca efendiyi dovebilirdi bile!
Ne dersiniz, yapılan bu yanlışa benzer, gunumuzde yapılanları duşunduğumuzde, bu ornekten alacağımız cokkkk ama cok dersler yok mu sizce. Bu orneği okuyunca, peygamberimiz geldi aklıma, acaba gunumuzde yaşamış olsaydı, onun adına, onca soylenenleri duyduğu zaman, neler soylerdi bizlere. Yorum sizlerin.
Saygılarımla Haluk GUMUŞTABAK
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- İbretlik bir kıssadan hisse.