Şarkoy İlcesi 60 km uzunluğundaki sahilleri ile deniz, balık, uzum, şarap ve karides diyarıdır. Kıyılarındaki turistik konaklama yerleri, motelleri, otelleri, kamping ve deniz siteleri ilce turizmine hizmet vermektedir. Cevre il ve ilcelerden, yabancı ulkelerden gelen turistlerin uğrak yeridir. Yaz nufusu kış aylarındaki nufusun 5-6 misline ulaşır. Sadece Şarkoy ilce merkezinde otel, motel ve pansiyonların yatak kapasitesi 1500'u bulmaktadır.



ImageTurizm yonunden eşsiz bir hazine, bir cennet olan Şarkoy İlcesi, kıyılarının temizliği ile dikkati ceker.Şarkoy plajları "Mavi Bayrak" sahibidir.



İklimi ve denizin ustunlukleri yoreye ayrı bir ozellik katar. Şarkoy sahilleri aldığı Poyraz'la su sporları acısından da son derece uygundur.

İlce sınırları icinde; Gazikoy, Hoşkoy, Golcuk ve Tepekoy dereleri kayda değer doğa guzelliklerini Imagebarındırır. Ancak dereler yaz mevsiminde ya tamamen ya da kısmen kururlar.



Haftanın belirli gunlerinde turistik amaclı olarak Şarkoy’den Avşa, Marmara Adası ve diğer turistik bir cok mekana motor gezileri duzenlenmektedir.

Ozellikle kış ve bahar aylarında da Şarkoy sakin bir dinlenme ortamı sunar.

Turistik Yerleşim Merkezleri

Eriklice: Denizi, uzumu, balığı ve zeytini ile unlu olan belde cok eski bir tarihe sahiptir.

Gazikoy: Şarkoy’e 25 km uzaklıktadır. Bu kıyı koyunun 2700 yıllık tarihi gecmişi vardır.

Ucmakdere: Şarkoy ilce merkezine 36 km uzaklıktadır. Ayrıca Tekirdağ - Barbaros - Naip - Mermer - Yenikoy yoluyla da gidilir. Eşsiz doğa guzelliklerine sahip olan koyun cok ilginc bir yerleşme sahası vardır.

Bozulmamış tarihi dokusuyla onemli bir turistik potansiyele sahiptir.

Ganos dağı Trakya'nın en buyuk yukseltisi olup, yamac paraşutu acısından uygundur.



Şarkoy’un bugunku yerinde Antik ve Bizans devri haritalarında, Tristatis, Agora gibi oturma yerlerine rastlanmaktadır. Roma ve Bizans idaresinde kalmış olan ilcede bazı kalıntılara rastlanmaktadır.

Ucmakdere

ImageTarihi kalıntılara bakılırsa, koyun tarihi epey eskilere gidiyor. Uzerinde cift başlı kartal kabartması ve 1865 tarihi bulunan lahit taşına benzer bir mermer parcası; zamanında şaraphane olarak kullanılan bir binanın bahcesinde icki imalinde kullanılan sarnıc; tuğla ve ahşap yapımı Rum evlerinde Grek alfabesiyle yazılmış yazılar, koy girişindeki ceşmede bir yazıt, kahvehanenin karşısındaki bakkalın damını tutan sac kaplı iri konsollar, uzerinde yaprak motifleri bulunan ahşap bir tavan gobeği tarihi bir atmosferin keyfini yaşatıyor.

ImageHora Feneri

Hoşkoy'de bulunan fener 1876 yılında Sultan Abdulmecid tarafından Fransızlara yaptırılmıştır. Bolgenin ikinci buyuk feneridir. Tamamen metal olan fenerin yapımında kaynak kollanılmamış, metaller cıvata ile tutturulmuştur. Yerden yuksekliği 20 m ve bir o kadar da temelinin bulunduğu soylenmektedir. 96 kristalden meydana gelen fener kendi ekseni etrafında 360° donerek gorev yapmaktadır. Her tam donuş 20 saniyede gercekleşir ve bu surede dort kez cakar. Eskiden gaz lambası ile calıştırılan fener artık elektrikle calıştırılıyor.

ImageGazikoy Bizans Kalıntıları

Eski adıyla "Ganos Kalesi" şimdiki adı Gazikoy olan 130 haneli ve Şarkoy'e 25 km mesafedeki yorede Bizans medeniyetine ait kalıntılar ortaya cıkmıştır. Koyun 100 m yuksekliğindeki yamaclarında istiridye kabukları ve balık fosillerine rastlanmasından burada jeolojik devirlerde bir deniz olduğu anlaşılmaktadır. Bu yuzeyde yıkık kilise ve konutlara rastlanmıştır. Yapılan arkeolojik kazılarda bir tunel meydana cıkmıştır. Ayrıca Gazikoy ceşme yazıtı ve Koca Ceşme Yazıtı dikkat cekicidir.

Cami-i Kebir

İlcedeki en onemli Osmanlı-Turk eseri Gazi Suleyman Paşa tarafından yaptırılan Cami-i Kebir'dir. Caminin bahcesindeki mezar taşları İslam sanatının orneklerindendir.

__________________