Bana oyle geliyor ki gunluk olaylar kafamızı, kalbimizi o kadar istila ve işgal ediyor ki, asıl duşunmemiz gereken meseleleri duşunemiyor, hayatın gayesine ait esas konuları hatırlayamaz hale bile geliyoruz. Bu durumda ister istemez İmam-ı Şafii Hazretleri'nin her sabah hayatının gayesini duşunme orneği geliyor aklımıza. Ancak o zaman hatırlıyoruz her sabah bizden de sekiz şeyin istendiğini...
Ne dersiniz Hazreti İmam'ın her sabahki tefekkurunu bugun biz de bir defa olsun hatırlayalım mı? Bakalım bizden de isteniyor mu İmam'dan istenen sekiz şey bir duşunelim mi?
Evet diyorsanız, buyurun, birlikte okuyoruz Hazreti İmam'ın her sabahki tefekkurunu.
Bilindiği uzere İmam-ı Şafii Hazretleri 204'te Mısır'da 54 yaşında vefat eden buyuk muctehidimizdir. Hayatını hep tefekkurle değerlendiren bu buyuk muctehidimiz bir sabah namazından sonra evine doğru yine derin bir tefekkur icinde yururken, yaklaşan biri:
-"Efendi Hazretleri, derin duşunce icinde goruyorum sizi, bir sıkıntınız mı var yoksa?" diye sorar. Hazreti İmam:
- Her sabah benden istenenleri duşunuyorum da onun icin dalgın yuruyorum, der.
Adam merak eder:
- Her sabah sizden istenenler nedir? Neleri duşunuyorsunuz boyle derinden?
- Her sabah yeni bir gune başlarken benden şu sekiz şeyin istendiğini duşunuyorum, diyen Hazreti İmam saymaya başlar her sabah istenen sekiz şeyi:
1- Rabb'im, benden farzlarını istiyor.
2- Resulullah Efendimiz benden sunnetlerini istiyor.
3- Aile ve cocuklarım benden helal nafakalarını istiyor.
4- İmanım ve aklım benden Rabb'imin emirlerine uymamı istiyor.
5- Nefsim ve şeytanım da benden kendilerine uymamı istiyor.
6- Her an amelimi yazan melekler de hep sevap yazdırmamı istiyor.
7- Her doğan guneş bir gun daha yaşlandığımı hatırlamamı istiyor.
8- Her sabah Azrail de kendisine bir gun daha yaklaştığımı duşunmemi istiyor.
Hazreti İmam:
- İşte der, her sabah bu istekleri duşunerek yuruyorum bu yollarda. Dalgın gorunuşumun sebebi bu isteklerdir. Soru sahibi:
-Ya İmam der, bunlar sadece sana mı soruluyor, yoksa bana da soruluyor mu bu sorular her sabah? Hazreti İmam tebessum ederek cevap verir:
- Ben kendime her sabah bu soruların sorulduğunu tespit ettim, belki sana da soruluyordur bu sorular. İstersen kafanı gereksiz konulardan temizle de bir de sen duşun bu soruları!
Adam bir an duşunceye dalar. Cok gecmeden başını sallayarak cevap verir:
- Evet ya İmam der, bu sorular sadece sana değil bana da, hatta her sabah gunluk hayatına başlayan herkese sorulan sorulardır. Bu onemli soruların her sabah bana da sorulduğunu duşundurduğun icin teşekkur ederim. Meğer biz ne kadar gaflet icinde yuruyormuşuz yolumuzda da haberimiz yokmuş...
- Ne dersiniz, kafası gonlu gereksiz olaylarla istila ve işgal edilmiş bizlerden de her sabah boyle sekiz şey istendiğini duşunuyor muyuz? Mesela her sabah bizden de:
- Rabb'imiz farzlarını, Resulullah Efendimiz sunnetlerini, aile ve cocuklarımız da helal nafakalarını istiyorlar mı? Akıl ve imanımız kendilerine tabi olmamızı, nefis ve şeytanımız da asıl kendilerine uymamızı telkin ediyorlar mı? Amellerimizi yazan melekler de hep sevap yazdırmamızı bekliyorlar mı? Guneşin her doğuşu, bir gun daha yaşlandığımızı, Hazreti Azrail'e bir gun daha yakınlaştığımızı duşunmemizi istiyorlar mı?
Ne dersiniz, her sabah gunluk hayata başlarken bunları duşunmek bizim de aklımıza gelmeli mi?
Yoksa boş ver mi diyor, malum tekerlemeyi tekrar edenlere biz de mi katılıyoruz:
Ayağını sıcak tut, başını serin; hayatını yaşa, duşunme derin mi diyoruz?
Oyle ise gelin, kafamızı kalbimizi gunluk olayların istila ve işgalinden birazcık kurtaralım da, Hazreti İmam'dan istenen sekiz şeyin her sabah bizden de istendiğini duşunelim mi? Ne dersiniz?
Ahmed Şahin
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Her sabah sizden 8 şey istendiğini biliyor musunuz?