Oğrenmek istediğiniz herşeyi (Ctrl+F) arama yaparak oğrenebilirsiniz!


Alıntı:
Dikkat edilmesi gereken hususlar..

Bavulun hazırlanması..

İlk yapman gereken yanında goturmeyi duşunduğun her şeyin bir listesini cıkartmak. Boylece tatilde “onu unuttum bunu unuttum” diye ağlayıp sızlamazsın!
Eğer yanında bavulundan haric bir de el cantası almayı duşunuyorsan cok ağır olmamasına dikkat etmelisin. Bunun icin tekerlekli tercih edebilirsin.
Bavulunun icine koyacağın katlanabilen bir el cantası tatilden donerken cok işine yarayabilir. Genellikle tatile giderken bavullarımız duzenli olur ama donuşte icine sığmak bir turlu mumkun olmaz! Tatilde alınan eşyalardan mıdır bilinmez sen en iyisi yanına yedek el cantasını almayı unutma!
Bir bavulun icine gunlerce lazım olacak eşyaları tıkıştırmak hic de kolay bir iş değil! Bavulunda aradığını kolayca bulman icin kıyafetlerini ayakkabılarını bakım urunlerini ayrı ayrı duzenlemelisin. Orneğin ic camaşırlarını bir torbaya; takılarını kucuk bir keseye doldurmakla işe başlayabilirsin.
Ağırlıktan ve bavulunu gereksiz yere doldurmaktan kurtulmak icin şampuan ve cilt urunlerinin kucuk boylarını tercih etmelisin. Ya da bu urunleri azaltarak yanına alabilirsin.
Banyo malzemelerini bir poşet icinde taşımanda fayda var boylece akmaz ve sağa sola bulaşmaz. Orneğin buyuk şampuan taşımak yerine sağlam kucuk bir şişeye tatil boyunca işini gorecek kadar şampuan koyabilirsin.
Belki cok luks bir otelde konaklamıyor olabilirsin. Bunun icin hijyen acısından yanına el temizleme jeli veya ıslak mendil almayı unutma.
Ayakkabılarını veya terliklerini bavulun ceplerine yerleştirmen en doğrusu. Hatta altlarından kir bulaşmaması icin naylon poşetlere koymayı unutma!
Bavulunda yer kazanmak icin once buyuk eşyalarını yerleştirmelisin. Arada kalan boşluklara da buruşmasından veya kırılmasından endişe duymayacağın eşyalarını gonul rahatlığıyla yerleştirebilirsin.
Kıyafetlerinin buruşmasını istemiyorsan duzgun katlı olmalarına ozen gostermen gerekli. Tabii yanında utu taşımayacaksan…
Jean veya kumaş pantolonlarının buruşmasını engellemek istiyorsan rulo yapabilirsin. Eğer duz katlı koymak istiyorsan bacakları dışarıda kalacak şekilde alta yerleştir; uzerine diğer kıyafetlerini ekledikten sonra en son pantolonun bacaklarını kıyafetlerin uzerine kapat!
Son olarak bavulun icindeki kumaş emniyet kemerlerini cok sıkmadan bağlama boylece kıyafetlerinin kırışmasını engellersin.

Yanında neler olmalı

İster luks bir otele git istersen arkadaşının yazlığına… Her tatilde mutlaka yanında olması gereken bazı şeyler var! Haydi sen de kendine bir liste hazırla!

√ Diş fırcası
√ Diş macunu
√ Tarak
√ Oje
√ Tırnak makası
√ Torpu
√ Aseton
√ Pamuk
√ Şampuan
√ Sac tokası
√ Fon makinesi
√ Yuz ve vucut havlusu
√ Parfum
√ Gozluk
√ Cep telefonu şarjı
√ Bikini
√ Pareo
√ Parmak arası terlik
√ Şapka
√ Spor ayakkabı
√ Tişort
√ Mini etek
√ Hırka veya ceket
√ Jean pantolon
√ Koruyucu faktorlu guneş kremi
√ Guneş sonrası losyonu
√ Takı
√ Makyaj malzemesi
√ Gunluk ped
√ Kitap
√ Mp3calar
√ Deniz yatağı
√ İskambil kağıdı
√ Kutu oyunları (Scrabble Monopoly gibi)
√ Fotoğraf makinesi


Tatil oncesi onlemler

Sağlık cantasında neler olmalı?

Ciddi sağlık risklerinin bulunduğu bolgelere yolculuk planlanırken

√ Acil sağlık ihtiyaclarını karşılamak icin yeterli tıbbi malzemeyi yanımızda bulundurmalıyız.
√ O bolgede sık gorulen hastalıklara karşı onlem amacıyla aşılar yaptırılmalıdır ( Sarı Humma hepatit vb.)
√ Gezi sırasında ilacların kaybolma riskini en aza indirmek icin tum ilaclar el cantasında taşınmalıdır.
√ Bu cantada sık rastlanan hafif hastalıkları tedavi etmek icin temel ilaclar ilk yardım malzemeleri ve bir yolcuya lazım olabilecek diğer birtakım sağlık malzemeleri bulunmalıdır.
√ Birtakım ilac recetesi ceşitleri yolcunun o ilac tedavisine ihtiyacı olduğunu onaylayan ve bir doktor tarafından imzalanan tıbbi belge ile taşınmalıdır.

Sağlık Cantasının İceriği
İlk yardım malzemeleri:

√ Antiseptik yara temizleyici
√ Tıbbi Flaster
√ Steril sargı bezi
√ Goz damlaları ( suni gozyaşı)
√ Bocek kovucular
√ Alerji ve yanık kremleri
√ Burun acıcı damla
√ Makaslar ve emniyet iğneleri
√ Basit ağrı kesici (or. Parasetamol)
√ Bandajlar
√ Termometre

Kişiye ve gidilecek yere gore değişen ek malzemeler;

√ İshal onleyici ilaclar
√ Mantar onleyici ilaclar
√ Sıtma onleyici ilaclar
√ Prezervatifler
√ Gecmişteki bir hastalıkla ilgili ilaclar
√ Yatıştırıcılar
√ Steril şırıngalar ve iğneler
√ Su dezenfektanları


Guneş gozluğu alırken dikkat!

Yaz ayları ulkemizde guneşle ozdeşleşmiştir. Sağlığımız icin sayısız faydası bulunan guneş ışınlarının cildimize verebileceği zararları biliyoruz peki ya gozlerimize…
Guneşten kaynaklanan ultraviyole (UV) ışınları gozun mercek ve retinasına zarar vererek cocukların ve erişkinlerin ilerideki yaşamlarında katarakt olmasına ve gormesini etkileyecek başka rahatsızlıklar yaşamasına neden olabilmektedir. Bu nedenle guneşe cıkarken baş ve gozlerin aşırı guneşten korunması cok onemlidir.
Hem cocuklar hem de erişkinler uzun sure guneşte kaldıkları her zaman mutlaka guneş gozluğu kullanmalıdırlar. Guneş gozluğu kullanmaya başlamak icin hicbir yaş cok erken değildir.
Gozleri iyi bir şekilde koruması icin guneş gozluğunun UV ışınlarının en az %99’unu suzmesi gereklidir. İyi bir guneş gozluğu pahalı olmak zorunda değildir ancak mutlaka gozluk camlarının UV filtreleme ozelliğinin olmasına dikkat edilmelidir.
Bu acıdan yalnızca şu ozelliklere sahip olduğundan emin olduğunuz guneş gozluklerini tercih edilmelidir.

√ Ultraviyole (UV) ışınlarını %99 oranında engelleyen
√ 400 nm’ye kadar UV absorbe etme ozelliği olan
√ Avrupa standardı - EN 1836-1997
√ Amerika standardı - ANSI Z80.3 – 1996
√ TS EN 1836: Kişisel Goz Koruması standartlarına uygun olan

Gozluk camının renginin koyu olması UV filtreleme kapasitesi ile ilişkili değildir. Guneş gozlukleri renginin koyu olmasından değil camlarına ozel bir kimyasal madde eklenmesinden dolayı guneş ışınlarından korurlar. Benzer şekilde polarize camlar ve aynalı camların da uygun şekilde uretilmiş ve etiketlendirilmiş olmadığı surece guneş koruyuculuğu yoktur.
Geniş camlı yuze iyi oturan ve goze yakın yerleşen gozlukler en iyi korumayı sağlar. Yanları siperli gozlukler cevresel ışınlara karşı koruma da sağlar. Cocuklar icin en uygun gozlukler plastik kırılmaz cam ve cerceveli gozluklerdir. Numaralı gozluk ya da lens kullananların guneş gozlukleri de numaralı olmalıdır. Kontak lensler UV koruması sağlamaz dolayısıyla kontak lens kullananlar da guneş gozluğu takmalıdır.
Guneş gozluğunun yanında guneş kremleri ve siperlikli şapkalar gibi diğer koruyucu onlemlerin de alınması gereklidir. 10.00-15.00 arasındaki sure guneş ışınlarının en tehlikeli olduğu zamandır. Yuksek rakımlı yerler plajlar karla kaplı alanlar ve geniş su birikintileri ultraviyole ışınlarına maruz kalma derecesini onemli olcude artırır. Guneş gozlukleri gozleri direkt olarak guneşe bakmanın verebileceği ciddi zararlardan korumaz. Guneş gozluklerinin fiyatları da geniş bir yelpazeye dağılıyor. Cok ucuza gozluk bulunabileceği gibi mucevher fiyatına gozlukler de satılmakta. Gozluğun kalitesini fiyatı belirlemiyor onemli olan camlarının UV filtreli olup olmadığı bunun icin pahalı bir gozluk almak gerekmiyor ama sokak aaagahlarında satılan gozluklerin hemen hicbirinde bu ozellik bulunmuyor.


Tatile cıkmadan once uzerinde araştırma yapmanız gereken konular

Bilincli her insan tatile cıkmadan once gideceği yerle ilgili bir araştırma yapar. Aşağıdaki 10 değerli bilgiye dikkat edin:

10 Numara

Lisan bilin
Kitapcılarda bulabileceğiniz seyahat rehberleri fonetik olarak kelimeleri telaffuz etmenizi "teşekkur ederim" "banyo nerede?" gibi ve diğer rica-istek ifadelerini oğrenmenizi sağlar. Yabancı bir dilde rakamları oğrenmek taksi ve restoran ucretini oderken pratik olmayı getirecektir. Bircok yerde oranın dilini oğrenmeye calışmanız yerel halkın hoşuna gider ve sizi misafirperverlikleriyle odullendirirler. Gunde sadece 5–10 dakika bir calışma yeterli olacaktır.

9 Numara

Paranızı kontrol edin
Gezeceğiniz bircok yerde para değişimi yapmanız gerekecek. Bu konuda gidebileceğiniz değişim buroları ya da ATM’lerin nerelerde bulunduğunuparanızın en cok nerede değerli olduğunu araştırmanız gerekir.
İlk olarak bir banka yada bir ATM’nin yerini tespit edin(ulkenin turistler icin hazırladığı siteleri inceleyerek) ve kartınızı burada kullanıp kullanamayacağınızı oğrenin. Dunyanın farklı noktalarında kişisel bir bilgi olan PIN kodunu kullanarak işlem yapabilirsiniz. Bu nedenle PIN kodunuzun gecerli olup olmadığını oğrenin; değilse bankanıza ne yapılabileceğini danışın. Dort haneli bir PIN kodu dunyanın hemen hemen her yerinde size kolaylık sağlayacaktır.

8 Numara

Havayı onceden tahmin edin
Hava herhangi bir seyahatte oldukca onemli bir faktordur. Tatile cıkmadan once ilgili web sitelerinden bir araştırma yapın ve giysilerinize buna gore karar verin.
Hawaiian shirt ve şortunuz muhtemelen Londra’da kullanılamayacaktır. Bu nedenle yanınıza yağmurlu ve guneşli havalarda gece ve gunduz giyebileceğiniz giysiler alın.

7 Numara

Turist mevsimlerini araştırın
Turist yoğunluğunun hangi mevsimde az yada fazla olacağını bilmek karar vermeniz konusunda size yardımcı olacaktır. Gideceğiniz yerle ilgili turist mevsiminin tarihini araştırın ve tam olarak tatilinizi planlayın.
Bazıları seyahatlerinde ozel bir durumla (Rio Karnavalı New Orleans daki Mardi Gras) karşılaşmak isterler eğer siz de bu insanlardan biriyseniz her yıl ceşitlenen karnaval tarihlerini araştırmalısınız.

6 Numara

Ozel gorgu kuralları ve kanunları oğrenin Her ulke ister yazılı olsun ister değil farklı kurallar icerir. Bu konuda bilincli olmanız nasıl davranmanız gerektiği konusunda size ipucu verecektir.
Ek olarak tarihi onemi olan yerleri ziyarete gittiğinizde saygılı olmak adına nasıl davranmanız gerektiğini oğrenin(orneğin bir katedrali ziyaret ederken omuzlarınızı ve bacaklarınızı orter misiniz?).

5 Numara Aşı olun

Hasta olmak seyahat sırasında istenmeyen bir durumdur. Ozellikle tropikal bir bolgeye gidiyorsanız kendinizi salgınlara karşı koruyun. Kinik ve hastaneler sıtma hepatit ve diğer bolgesel hastalıklara ve viruslere karşı ziyaretciler icin bir bolume sahiptir. Ozellikle "yeni ve gelişmiş" bakterilereviruslere ve diğer hastalık yapıcı etkenlere karşı risk almak istemezsiniz. Daha fazla bilgi almak uzere Dunya Sağlık Orgutunun web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Varmadan once ani rahatsızlık ya da yabancı besinlerden kaynaklanan kotu bir reaksiyon durumunda kullanmak uzere acil telefon numaralarının bir listesini yapın.

4 Numara

Kara Ulaşımını Oğrenin
Şehir otobusu metro yada tren kullanmakla sadece tasarruf etmekle kalmaz aynı zamanda etrafı buyuk olcude gezmiş olursunuz. İstediğiniz yerlere gitmek icin şehir haritalarını kullanın ve ulaşım ağını oğrenin.

3 Numara

Onemli noktaları belirleyin Yerel yemekleri tadabileceğiniz yerleri keşfetmeyi unutmayın. İnternet bu amacla kullanabileceğiniz en iyi aractır.

2 Numara

Tarihi bilgi edinin
Tarihsel bir on bilgi şehrin kulturu hakkında bilgi edinmenizi sağlar. Orneğin Filipinler in onceden İspanyol bir koloni olduğunu ve bağımsızlıkları icin savaştıklarını bilmeniz anlamlı olacaktır.

1 Numara

Yola cıkmak icin hazırlanın Yerel yemekler hakkında bilgi sahibi olmanız hazımsızlık gibi mide problemlerini onlemenize yardımcı olacaktır. Suyun kalitesini araştırmayı da unutmayın.


Gebelikte seyahat etmek sakıncalı mı?

Gebelik genel olarak kesinlikle seyahat etmeyi ve ozgurluğu tamamen kısıtlayan bir surec değildir. Gebelerin seyahate cıkmamaları icin neden yoktur. Ustelik gebelerin ruh sağlığı acısından da tatil yapmaları oneriliyor. Alınacak birkac onlem ve dikkat edilecek kurallar seyahat icin hicbir sakınca doğurmamaktadır.

Dikkat edilecek kurallar;
√ Tatile cıkmadan once doktorunuz ile goruşup guvenliğiniz icin neler yapmanız gerektiğini oğrenmek
√ Yolculuğa cıkarken kendinizle ilgili tıbbi bilgileri yanınıza almanız acil durumlarda size yardımcı olacaktır.
√ Gideceğiniz yoreye ait sağlık bilgilerini ve hastane adreslerini edinmenizde fayda vardır.
√ Uzak diyarlar ve aktiviteli turlar klima değişiklikleri sizi ve bebeğiniz yorabilir. Sizi daha az yoracak daha dinlendirici yerler secin
√ Gebeler guneşte cok uzun kalmamalılar. Uzun sure guneşe maruz kalmak vucutta sıvı kayıplarına yol acar bu durum gebeliği riske sokabilir.
√ Hamileliğinizin 7. ayından itibaren ucakla cıkacağınız yolculuklar icin havayolu şirketleri doktorunuzdan ucabileceğinize dair rapor istemektedir.
Gebeler seyahat icin her turlu ulaşım araclarını secebilir. Ancak her birinin ozelliğine gore seyahat oncesi onlem almalılar.

Kara taşıtlarıyla yolculuklarda alınması gereken onlemler;
Kara ve demir yollarıyla seyahatlerde en onemli problem uzun sure hareketsiz kalmaya bağlı gelişen dolaşım bozuklukları. Ayak ile bileklerde şişmelere neden olabilir. Bu nedenle uzun sureli yolculukta her 15–2 saatte bir mola vererek hafif yuruyuş yapmalı ve kan dolaşımınızı arttırmalısınız. Hafif yiyecekler tuketip bol sıvı almalı rahat kıyafetler giymeliler. Ayrıca seyahat rotası uzerindeki tıbbi kurumlar hakkında bilgilenmeliler.
Gebelikte sık gorulen ancak normal kabul edilen şikayetlerden birisi de sık idrara cıkmadır. Bu yuzden yolculuğa başlamadan once mutlaka tuvaletinizi yapınız. Yolculuk sırasında da idrarınız gelsin veya gelmesin mola yerlerinde mesanenizi boşaltınız. İdrarınızı uzun sure ile tutmanız idrar yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir.
Bu yolculuklarda emniyet kemerinizi takmayı unutmayın. Bu sarsıntılarda bebeğinize gelebilecek zararları onleyecektir. Oluşabilecek bulantılar icin onceden doktorunuza danışıp ilac alabilirsiniz.

Hava taşıtlarıyla yolculuklarda alınması gereken onlemler;
Ucak yolculukları gebeler icin kısa surmesinden dolayı oldukca rahat bir ulaşım şekli. Ancak kabin basıncı ayarlanmış ucaklarla seyahat etmeliler (Gunumuzde hemen hemen tum ucaklar kabin basınc ayarlı oldukları icin hamilelikte bir sorun oluşturmaz.)
THY web sitesindeki bilgiye gore;
√ 7 ayını (28 hafta) bitirmiş hamile yolcular kendi doktorundan aldığı "Ucakla Seyahatinde Sakınca Yoktur" ibaresi yer alan bir rapor ile seyahat edebilirler.
√ Bu raporun tarihi 7 gunden eski olamaz.
√ 7 aya (28 hafta) kadarki hamile yolcuların seyahatinde ise yolcu beyanı esastır.
Hamilelik sırasında yapılan ucak yolculuklarında uzun sure rahatsız bir pozisyonda hareketsiz oturmak “tromboz (damar ici pıhtısı)” ve varis riskini arttırır. Ucuş suresince ozel varis corabı giymeniz bacaklarınızdaki kan dolaşımını destekler ve damarların şişmesini engeller. Ucak yolculuklarında bol sıvı alın. Ucarken vucudunuz daha kolay su kaybedip dehidrate olabilir. Bu nedenle uzun sureli yolculukta her 15–2 saatte bir mola vererek hafif yuruyuş yapmalı ve kan dolaşımınızı arttırmalısınız. Hafif yiyecekler tuketip bol sıvı almalı rahat kıyafetler giymeliler.

Deniz taşıtlarıyla yolculuklarda alınması gereken onlemler;
Deniz yoluyla seyahat oldukca guvenlidir. Ancak gebelik bulantı ve kusmaları iyice artabilir. Ağır bulantılılar mumkunse deniz yoluyla seyahatlerden kacınmalı. Hafif bulantısı olanlar ya da hic olmayanlar da olası deniz tutmasına bağlı onleyici ilaclar almalılar. Tropik bolgelere seyahat
Genelde malarya (sıtma) acısından risk taşıyan tropik bolgelere gidilmesine izin verilmez. Bu hem anne hem cocuk icin riskli olur. Annenin olu doğum yapma riski artar. Ayrıca hamilelikte sıtma ilacları zararlıdır. Aşılama
Hamilelere ozellikle canlı virus aşıları onerilmez. Ağızdan alınan olu polyo (cocuk felci) aşısı uygulanabilir. Doktorunuz ile aşılamanın tum ayrıntılarını konuşmalısınız


Cocuklarla yolculuk

Cocuk sahibi olmanız tatile cıkamayacağınız anlamına gelmez ama cocuklu aile icin seyahate cıkmak cok eğlenceli ve hoş olabileceği gibi herkes icin alabildiğine yorucu da olabilir. Cocuğunuzla gecireceğiniz tatilinizi kolaylaştırmak icin;

Tatile cıkmadan once
√ Uzun seyahat planladıysanız ve son kontrolunden itibaren uzun bir sure gecmiş ise cocuğunuzun sağlığının iyi olduğundan emin olun
√ Son bir ay icinde muayene oldu ise sadece doktorunuz ile yapacağınız bir telefon goruşmesi yeterli olabilir.

Yolda
√ Yola gunun hangi saatinde cıkacağınız cocuğunuzun değişikliklere verdiği yanıt seyahat şekliniz ve suresi ile yakın ilgilidir.
√ Seyahatlerinizin yolcu sayısının az olduğu saatlerde olmasına dikkat edin. (Daha fazla koltuk boş olabilir bebeğiniz daha geniş bir hareket alanı bulur ve daha az kişi rahatsız olur).
√ Eğer bebeğinizde arabada uyuma alışkanlığı varsa ve uzun bir araba seyahati duşunuyorsanız yol aldığınız saatlerin coğunluğunu onun uyku saatlerine getirin eğer araclarda uyuyamayacak kadar cok heyecanlı oluyor ise o zaman uykusunu uyutup sonra yola cıkmalısınız.

Şayet ucakla yolculuk yapılacaksa
√ Ozellikle ucak yolculuğunda cocuğunuza ozgu menu siparişini 24 saat onceden verebilirsiniz.
√ Bununla birlikte yanınıza bir miktar kahvaltılık alın bu uzun suren gecikmeli yolculuklarda size yardımcı olacaktır.
√ Ucakla seyahatte on koltuklardan uygun değil ise koridordan yer alın . Eğer ucak tamamen dolu değil ise o zaman yanı boş olan bir koltuktan yer ayırtmayı deneyebilirsiniz. Tatilde
√ Cocuklar icin kuluplerin bulunduğu otelleri tercih edin.
√ Seyahat sırasında gereksiz problemlerden kacınmak istiyorsanız hemen oncesinde gereksiz değişiklikler yapmayın; orneğin seyahatin hemen oncesinde cocuğunuzu memeden kesmeye calışmayın.
√ Alışılmamış ortamlar ve gunluk programdaki değişiklikler zaten yeterince stres oluşturur bunları arttırmayın.
√ Yola cıkış gununden once tum rezervasyonlarınızı kontrol edin.
İyi tatiller…


Hava yolculuğu riskleri

Uzak yerlere tatile gitmeye hazırlanan ya da sık iş yolculuğuna cıkmak durumunda kalan kişilerinin sıklıkla tercih ettikleri ulaşım aracı ucaktır.

İşte sorulması gereken soru ‘’ Acaba ucak yolculuğu icin hazır mıyım?’’ Seyahat icin hazırlanmak havalimanında uzun bekleyişler gumruk ve bagaj işlemleri insanların kolaylıkla strese girmeleri neden olur. Tum bu olaylara tıbbi bir sorunun da eklendiğini duşunurseniz daha ucuşa başlamadan bircok sorun belirmektedir.
Yapılan araştırmalar ucuşlarda tıbbi acillerin cok yaygın olmadığını gostermekle birlikte; yirmi binde bir yolcu ciddi sıkıntı yaşamaktadır. Bu problemlerin %25’i kalp ve akciğer kaynaklıdır.
Ucak yolculuğu ozellikle de uzun mesafeli yolculuk yolcuları sağlık durumlarını olumsuz bir şekilde etkileyebilecek bircok faktore maruz bırakmaktadır.
Kabin icerisinde bulunan oksijenin miktarı havadakinden az olabilir. Bu durum sağlıklı kişilerde sorun yaratmazken akciğer veya kalp sorunu olan kişilerde bazı şikayetleri tetikleyebilir. Kalp-damar solunum hastalıkları ve anemi gibi kan hastalıkları olan kişilerde oksijen duşukluğu sorun yaratabilir. Bu yuzden bu tur rahatsızlıkları olanlar mutlaka ucuş oncesi doktor kontrolunden gecmeli ve ucuş esnasında hareket yapmalı ve bol su tuketmelidirler. Alkolun beyindeki etkisi oksijensizlik ile daha da artmaktadır. Cok fazla kahve veya alkol tuketimi duzensiz kalp ritmine veya carpıntı gelişmesine neden olabilir.
Hayatı tehlike yaratmasa da tatilin başlangıc ve bitiş konforunu bozan cok kucuk tıbbi problemleri de goz ardı etmemek gerekir.
Normal kabin basıncında hava genleşir. Vucudumuzdaki hava boşlukları: sinusler orta kulak ve diş curukleri genleşen havaya ağrı ile yanıt verirler. Ucuş esnasında ciddi ağrılar oluşabilir. Bu yapılara ait problemi olanlar ucuş oncesinde mutlaka doktor kontrolunden gecmelidirler. Unutmayın! Bu rahatsızlıklar gazlı iceceklerin fazla tuketilmesi ile birlikte daha da artabilir.
Ucak icerisindeki hava kalitesi dışarıdaki hava kadar iyi olmayabilir. Bir solunum yolu hastalığı varlığında kuru olan ucak havası rahatsızlığınızın artmasına sebep olabilir. Bu nedenle ucuş oncesinde doktorunuza danışın kullanacağınız basit dekonjestan(burun acıcı) ilaclar ucuş esnasında sizi oldukca rahatlatabilir.
Ucaktaki hava basıncının ucak yukselirken veya alcalırken değişmesi başınızda ve kulağınızda rahatsızlığa neden olabilir.

Ucak yukselirken veya alcalırken;
√ Burun ve ağzınızı kapalı tutun ve sık sık esnemeye calışın.
√ Yutkunmak sakız ciğnemek veya şeker yemek bu durumdan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
√ Yakın zamanda ucuş esnasında bir sorun yaşadıysanız hava yolculuğunuz iki hafta sonraya erteleyin.
√ Hareket hastalığı veya deniz hastalığı oykusu olan yolcular ucuş oncesinde hareket hastalığını onleyici ilaclar alabilir. Her ilac kullanımında olduğu gibi kendi doktorunuza danışmak en doğru hareket olacaktır. Sorunların Onlenmesi
√ Hava limanına gitmek icin bolca zaman ayırın.
√ Eşyalarınızı taşımakta zorlanıyorsanız bagaj taşıyıcıları kullanın gerekirse yetkililerden yardım isteyin. Yukunuzu bolmek kaslarınızdaki gerilmeyi azaltır.
√ Onlem almanın en iyi tedavi metodu olduğunu unutmayın
√ Ucuşunuzu planlayın ve hazırlanın.
√ Bolca su icin.
√ Alkol ve kafeinli iceceklerden sakının
√ Kabinde hareket edin.
√ İlaclarınızı yanınıza alın.
√ Varsa hastalık ve kullandığınız ilacların listesini taşıyın.


Tatile Cıkmanın Dokuz Faydası

Yorgunsunuz ve sabah zorla kalktınız. İşiniz hobileriniz ve sosyal yaşantınızla ilgili heyecanınızı yitiriyorsunuz. Tatil yapmak uzere biraz zamanınız var fakat elinizdeki para yeterli değil bu durumda girişiminizin yerinde olup olmayacağını merak ediyorsunuz. Butceyle ağır programlar arasında zaman yaratmak ve seyahat planı yapmak oldukca zordur. Fakat kısa bir sure icin de olsa kendinizi iyi hissetmenizi sağlayabilir. Seyahat icin gercekten zaman ayıramayabilirsiniz.

1- Stresiniz azalacak
Tatil rahatlamanız ve stresten uzaklaşmanız icin size şans verir. Eğer iş seyahatiniz sizi saatlerce bir konferansta kalmaya zorluyorsa başka bir şehir yada ulkede olduğunuzu duşunun. Seyahat stresli olabilir fakat bu stres pozitif strestir ve stresteki azalma daima sağlıklıdır.
2- Monotonluktan uzaklaşacaksınız
"Bir değişiklik yapmak en az dinlenmek kadar iyidir." Herhangi bir seyahat sizi gunluk yaşantınızdan uzaklaştıracak ve yalnız kalmak enerji verecektir. Ayrıca bedeninizin ve zihninizin durgunlaşmasını onleyecektir.
3- Dışarı cıkacaksınız
Seyahate cıktığınız zaman ofis dışında olmanın rahatlığını yaşayacaksınız. Bunun anlamı temiz hava alacak dışarıda olmanın verdiği aaafi yaşayacaksınız. Aynı zamanda guneşten yararlanacaksınız fakat zararlı etkilerinden korunmak amacıyla onlem almanız gerekecek.
4- Aktif olacaksınız
Tatil ilave aktiviteler icerir. Belki de planlarınız arasında rafting yuruyuş yada voleybol vardır. Zamanınızın tumunu evde dinlenerek gecirmek isteseniz de normal yaşantınızın dışına cıkmak icin yuruyuş yapmanın da iyi geleceğini goreceksiniz.
5- Yemek yemekten aaaif alacaksınız
Muhtemelen sushi moussaka ya da couscous gibi farklı yiyecekler deneyeceksiniz. Porsiyonlarınızı dikkate almayacaksınız fakat midenizin hassasiyetini de goz ardı etmemelisiniz.
6- Tutumunuz değişecek
Plan yapmak eğlencenin bir parcasıdır. Seyahat etmek size farklı kulturler ve yaşam bicimlerini değerlendirme şansı tanır. Ayrıca yaşadığınız şehre farklı bir acıdan bakmanızı sağlar.
7- İnsanlarla tanışacaksınız
Seyahat etmek dunyanın bircok yerinden gelen insanlarla tanışmanıza olanak tanır. Sosyalleşmek en iyi terapidir ve diğer kulturleri oğrenmenize yardımcı olur.
8- Unutulmaz deneyimler edineceksiniz
Eğer tercihinizle ilgili hedeflediğiniz her yere gitmek istiyorsanız cok gec olmadan yerine getirmelisiniz. Eğer Avustralya ya gitmeyi hayal ediyorsanız şimdi tam zamanı olabilir.
9- Partnerinizle tekrar goruşeceksiniz
Tatil partnerinizle kaliteli vakit gecirmenizi sağlar.


Yuzme havuzları ve denizden bulaşabilen hastalıklar

Sağlıklı ve mutlu bir yaşam icin onerilen sporların başta gelenlerinden biri yuzmedir. Yuzmek icin ise deniz gol gibi doğal bir su kaynağı ya da yapay bir yuzme havuzu gerekir.
Yuzme havuzları bir cok kişinin ortak kullanım alanı olarak bircok sağlık problemine yol acabilirler. İnsan cıkartıları ile kirlenen ve uygun dezenfeksiyonu yapılmayan havuzlar aracılığıyla pek cok hastalık bulaşabilir. Yeterince temiz olmayan havuz ve deniz suyu ile bulaşabilecek hastalıklar; mide-barsak enfeksiyonları ust solunum yolu enfeksiyonları kulak goz ve cilt enfeksiyonlarıdır.
Bunlardan ozellikle tifo hepatit A ve E ishal kanama ve sarılıkla seyreden leptospira ile weil hastalığı daha ağır hastalıklardır. Ozellikle cocukluk cağında ağız yoluyla bulaşan hepatit A bu suların dışkıyla kirlenmesi sonucu aşılı olmayan insanları enfekte eder.
Yuzme mevsimiyle birlikte denize ve havuza dalışlar sinuzit olgularının sayısında artışa neden olmaktadır. Hijyenik olmayan yuzme havuzları ve plajlar ozellikle bayanlarda sık gorulen idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Bu durumun belirtileri; sık idrara cıkma idrarda yanma ve sızlama bazen kasıklara ve bele vuran ağrılar olabilir. Kontrol edilmeyen hastalarda yuksek ateş ve titremeler ortaya cıkabilir.

Hangi onlemler alınmalıdır?
√ Kanalizasyon karışan alanlara yakın bolgelerde ve şiddetli yağmurlar sonrasında denize kesinlikle girilmemelidir.
√ Durgun ve kirli sularda yuzeyi kopuklu ve yeşil gorunumde olan denizde yuzulmemelidir.
√ Havuz ve deniz suyunu mumkunse yutmamak gerekir (suya atlarken burun kapatılmalıdır)
√ Ciltte sıyrık ve kesik alanları varsa yuzme sonrasında temiz su ve sabunla cilt temizlenmelidir.
√ Kulak enfeksiyonlarını onlemek icin kulak tıkacları kullanılmalıdır
√ Goz enfeksiyonlarını onlemek icin gozluk veya maske kullanılmalıdır
√ Gelişebilecek ishal solunum sistemi cilt kulak ve goz enfeksiyonlarında mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurmak onerilir.


Yazın davetsiz misafiri: Mantar!

Yuzme havuzları havaya ve cevreye acık oldukları icin dışarıdan gelen etkilere maruz kalırlar. Bu etkenler arasında mikroplar bakteriler virusler ve mantarlar yer alır. Hastalıklara neden olan mikroplar ruzgar ile veya yuzuculer tarafından havuza taşınırlar. Havuz ve deniz mevsimi aynı zamanda cilt hastalıkları bakımından riskli bir donemdir. Yeterince temiz olmayan havuz ve deniz suyu ile bulaşabilecek hastalıkları tanımak ve onlem almak gerekmektedir. Yaz aylarıyla birlikte guneş havuz ve deniz isteği artıyor; ama bu istekler başta mantar olmak uzere ceşitli enfeksiyonları da beraberinde getiriyor.
Mantarlar deride ve tırnakların altında coğalan ve ancak mikroskop ile gorulebilecek kucuk organizmalardır. Bu organizmalar butun cevremizde ozellikle ayakkabı ve terliklerde havlularda bahcede evde genel kullanıma acık duşlar jimnastik salonları yuzme havuzlarının basamakları otel halıları gibi ortamlarda bulunurlar.

Mantar hastalıklarını onlemek icin;
√ Havuzdan sonra vucudunuzu nemli bırakmayın iyice kurulanın.
√ Plajda ya da havuzda başkasına ait terlik ayakkabı ya da havlu kullanmayın.
√ Islak ve nemli zeminlerde cıplak ayakla dolaşmayın.
√ Hastalık ayakta sık goruluyor. Bu yuzden de ayaklarınızı nemli bırakmayın.
√ Terletmeyen acık ayakkabıları tercih edilmelidir.
√ Mantar hastalıkları inatcıdır ve Tedavisi uzun surer. Doktorunuzun onerdiği Mantar hastalıklarının tedavisinde kullanılan antimikotik denilen ilacları duzenli almalısınız.


Guneş cildin baş duşmanıdır!

Guneşin iliğimize kadar ısıtıcı ışınları altında kendimizden gecmek kadar acık renk giysiler icinde bronzlaşmış bir tenle dolaşmak da cok hoş. Bu nedenle sık sık guneşlenmeye koşuyoruz. Ancak unutmamamız gereken bir gercek de guneşin bazen insanı cok kotu yakabileceği.
İnsan derisine renk veren melanin guneşin zararlı ışınlarına karşı koruyucu etki yaratır. Guneşe maruz kaldıkca renk hucreleri (melanosit) giderek daha fazla melanin salgılar. Rengimiz koyulaştıkca cildimiz daha fazla korunmuş olur.
Mevsimin başında cildimizin korunma onlemi almadığı bir donemde guneşin altında biraz fazla kalırsak guneş yanığı oluşabilir. Acık renk tenli bir kişi oğle guneşi altında 15 dakika korunmasız kalırsa ciddi yanıklar oluşabilir. Cok koyu tenli bir kişi icin bu sure birkac saate kadar uzayabilir.
Sıcak yakmalarının tersine guneş yanığı anında fark edilmez. En kotu tablo yandıktan 6 ile 48 saatlik sure sonrasında kendini gosterir. Toksin salgılanmasına bağlı ateş ve kırıklık ciltte odem (şişlik) ozellikle bacaklarda gorulebilir.Ağrı bazen dayanılmaz boyutlara varabilir.
Uzun donemli yani yıllar icindeki yanıklar malign melanom denilen tehlikeli cilt kanseri hızlı yaşlanma yaşlılık lekeleri bazal ve skuamoz tip cilt kanserleri oluşumuna yol acabilir. Katarakt denilen goz merceğinin saydamlığını kaybetmesi hali de ultraviyole ışınının yol actığı sonuclardan biridir.


Oğle saatlerine dikkat
Saat 10 ile 14 arasında guneş ışınları iyice dik gelir. Yaz saati uygulaması nedeniyle bu saatleri 11 ile 15 arası olarak duşunmek daha doğru. Guneş ışınlarının atmosferde katettiği mesafe kısa olduğu icin atmosferin filtre etkisi azalır ve bu saatlerde tehlike daha fazladır. Aynı nedenlerle yuksek irtifalı yerlerde (dağlar vs.) de tehlike daha yuksek olmaktadır. Kumun suyun yansıtıcı etkisi nedeniyle şemsiye altında oturanlarda bile ciddi yanıklar gorulebilmektedir.

Belirtiler
Yukarıda da belirttiğimiz gibi guneş yanığı hemen belirti vermez. Belirti vermeye başladığında cilt sıcak ve kızarıktır. Dokunmakla acır. Ciltte şişmeler gorulebilir.Birkac gun sonra su toplamaları başlar daha sonra bu deri soyulur. Bazen toksik etki nedeniyle titreme ateş bulantı kusma gibi belirtiler de gorulebilir. Şuur bulanıklığı ve kramplar gibi belirtilerin gorulmesi sıcak carpması belirtisidir ve acil mudahaleyi gerektirir.

Guneş yanığına nasıl mudahale emeliyiz?
Guneş yanığı oluştuğu hallerde ilk olarak yapılması gerekenler soğuk duş ve yanık yerlere soğuk suyla ıslatılmış havlularla kompres uygulanmasıdır. Kompres uygulanacak suya karbonat katılması ağrıyı azaltabilir. Bu cilde buz uygulanması yanığın artmasını sağlamaktan başka bir işe yaramaz.. Nemlendirici bir losyonun uygulanması gerginliği azaltarak rahatlatıcı olabilir. Vazelin ve benzeri yağlı pomatların kullanılması cildin hava alması engellediği icin yanığın etkilerini arttırır ve iyileşmeyi geciktirir.
Ciltte reaksiyonun cok olduğu hallerde kortizonlu kremlerden yararlanılabilir. Yanığın sistemik belirtilerinin yoğun olduğu hallerde doktorlar hap veya iğne şeklinde kortizon uygulamaları yapabilmektedir.
Titreme ve ateş ile ağrıları azaltmada ağrı kesici ateş duşurucu etkili haplardan yararlanılabilir.

Korunma
Ozellikle guneşin dik geldiği saatlerde guneşe cıkmamak onemlidir. Koruma faktoru en az 15 olan koruyucu krem ve losyonlar kullanılmalı burun kulak yuz ve omuzlara daha fazla dikkat etmelidir.
Koruyucu kremlerin guneşe cıkmadan 20-30 dakika kadar once uygulanması suya her girdikten sonra tekrarlanması tam etki acısından onemlidir.
Ozellikle cocuklara geniş kenarlı şapka giydirmeye dikkat etmek gerekir. Ultraviyole ışınlarına karşı filtre edici ozelliği bulunan guneş gozluğu kullanmakkatarakta karşı gozleri koruyacaktır. Dudakların korunması yoktur. Bu nedenle uzun sureli olarak guneş altında kalanlarda dudak kanserleri de gorulur. Guneşte cok duruyorsanız dudaklarınıza da koruyucu (lip balm) surmeyi ihmal etmeyin.


Saclarınız yazın ihmale gelmez!


Sacların mat ve bakımsız gorunmesine yol acan sebepleri ortadan kaldırın. Yazı bakımlı ve guzel saclarla karşılayın. Yaz aylarında guneş ve suyun aaafini cıkartırken saclarımıza da gerekli ozeni gostermeliyiz. Cunku klorlu su ve sıcak sacımızı olumsuz bicimde etkiliyor; saclarımız yıpranıyor matlaşıyor ve kırılıyor. Bu sebeple de yazın saclarımızı yıpratıcı etkenlere karşı ozel urunlerle korumamız şart.
Yaz aylarının sac uzerinde olumsuz etkisi sandığımızdan daha cok. Guneş su ve sıcak birleştiğinde sacı hassaslaştırıyor. Ayrıca kum klorlu ve tuzlu su sacı yıpratıp kurutuyor sacları matlaştırıyor. Ve saclarımız yazın olumsuz etkilerine karşı ne yazık ki korumasız kalıyor.

Yaz aylarında sacınızın ve sac derinizin bakımına daha fazla ozen gosterin.
√ Boyalı permalı sacların yazın ozellikle bakıma ihtiyacı vardır.
√ Kullanacağınız urunlerin guneş korumalı olmasına dikkat edin.
√ Sacınıza nem verecek bakım maskeleri uygulayarak besleyin; sacınızdaki kuruluğu ve yıpranmayı onleyerek canlı parlak bir gorunum sağlayacaktır.
√ Sacınızı deniz tuzu ve klordan tamamen arındırmak icin cok iyi durulayın.

Saclarınızı iki gunde bir yıkıyorsanız genellikle tek bir kez şampuan yapmak yeterli olur. Eğer bolca jole ya da sac spreyi kullanıyorsanız o zaman iki kez şampuanlamak saclarda urunlerden kalan artıkları temizler. İnce telli saclara sahipseniz dolgunlaştırıcı şampuanlar yıkama sırasında saclarınızın dış koşullara karşı koyma gucunu artıracaktır. Şampuanı saclarınıza homojen olarak dağıtın ve sac derisi uzerinde parmak masajıyla ovarak kopurtun. Gunluk olarak pahalı olmayan bir Vitamin alın. Sacınızı fazla taramayın. Sadece gerektiğinde şekil vermek icin tarayın. Kaliteli bir tarak ya da fırca kullanın. Keskin :-):-):-):-)l ya da plastik uclar saclarınızın uclarının kırılmasına neden olur. Kaliteli sac urunleri kullanın. Yıkadığınız saclarınızı doğal kurumaya bırakmak icin yaz ayları en guzel fırsattır. Boylece sac kurutma makinesinin olumsuz etkilerinden de kurtulmuş olacaksınız. Tatil yorelerinde beslenmenize dikkat etmeniz saclarınıza da yayarfazla tuzlu yemeyin proteinli gıdalara ağırlık verin meyve-sebze tuketimini artırın. Ne kadar dengeli beslenme o kadar sağlıklı saclar sağlar. Bu arada balık yemeye ayrıca ozen gosterin.


Tatilde yeme icme rehberi


Yiyecek temini ve su kaynakları yolcular icin tatilde gereksim duydukları vazgecilmez unsulardır. Asıl problem temiz olmayan icinde parazit bakteri ve virus gibi mikrobik canlılar barındıran su kaynakları ile yıkanmamış sebze ve meyveler yolcular icin hastalık kaynağı olmasıdır.

Alınması gereken onlemleri sıralamak gerekirse;
√ Ellerinizi devamlı olarak temiz su ile sabunlayarak yıkamak bircok hastalığı gecişini engeller.
√ Mikroplu olma olasılığı bulunan yemek ve icecekler tuketilmemelidir.
√ Ambalajlı olarak satılan tum gıdaların son kullanma tarihlerine dikkat
√ Tamamen pişmiş olan ve hala sıcak olan yemekleri tercih etmeli
√ Birkac saattir oda sıcaklığında bulunan pişmiş yiyecekleri yememeli
√ Pastorize olmayan (ciğ ) sutleri icmeden once kaynatmalı
√ Guvenliğinden şupheli olduğunuz icme sularını kaynatınız; kaynatmak mumkun değilse onaylı ve iyi bakımlı bir filtre ve/veya bir dezenfektan ajan kullanılabilir.
√ Guvenli bir sudan olmayan buzla kullanmamalı.
√ Guvenli olmayan su ile dişler fırcalamamalı
√ Şişedeki veya paketteki soğuk icecekler kapalı olduğu muddetce guvenlidir; sıcak iceceklerde genellikle guvenlidir.
√ Sokak satıcılarından yemek almaktan kacınılmalı.
√ Sokak satıcıları gibi guvenilir olmayan yerlerden dondurma alınmamalıdır.
√ Şişeden su icilirken dikkat edilmeli şişe kapağı ve ağzı iyice temizlenmeli gerekirse icecek kamış yardımı ile icilmelidir.


Sağlıklı guneşlenme icin tavsiyeler

Guneşin kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladığı bu gunlerde cildimizi guneş ışınlarından korumak cok onemli. Yeryuzune ulaşan guneş ya da ultraviyole (UV ) ışınlarının insan ve insan derisi icin pek cok faydasının yanı sıra goz ardı edilemeyecek zararları da vardır. Dermatologlar deri uzerindeki cil ve ben gibi renkli alanların sayısı buyukluğu bicimi ya da rengindeki değişiklikleri gormek icin duzenli aralıklarla kendinizi muayene etmenizi oneriyorlar. UV ışınlarının cildinize olan zararlarını nasıl en aza indirebilirsiniz? Guneşin sebep olabileceği cilt rahatsızlıkları ve guneşten korunmanın yollarını bu yazıda bulabilirsiniz.
Guneş ışınlarında bulanan Ultraviole A ve Ultraviole B ışınları derimiz icin zararlıdır. Aşırı guneş ışınının derinin erken yaşlanmasına ve deri kanserine yol actığı kesindir.

Kimler risk altında?
√ Beyaz ırktan kişiler diğer gruplara gore daha fazla risk taşır
√ Guneşin UV ışınlarına korunmadan aşırı derecede maruz kalan kişiler
√ Acık renk cildi olan kişilerde risk 20 kattan fazla yukselmektedir
√ Erkeklerde bazal hucreli karsinom ya da skuamoz hucreli karsinom riski 2–3 kat daha yuksektir
√ Ailelerinde deri kanseri oykusu olanlar
√ Arsenik endustriyel katran komur parafin ve petrol turlerine maruz kalanlar

Cilt kanserini belirtilerinin ABC’si
√ Asimetri (renkli alanın iki yarısının birbirine benzer olamaması)
√ Duzensiz ya da puruzlu kenarlar
√ Her alanda farklı renkler gorulmesi
√ Capın 6 mm'den fazla olması durumunda mutlaka bir dermatologdan yardım alınmalıdır.

Diğer belirtiler ise;
√ Uzeri kabuklu pullu iyileşmeyen yaralar
√ Hızlı buyuyen benler
√ Devamlı kanayan benlerdir.

Guneşten nasıl korunmalıyız?
Guneşten korunmak erken yaşlanmayı ve deri kanserlerini onler. UV ışınlarının erken ve gec donem zararlı etkilerinden korunmak veya en aza indirgemek mumkundur. Bu amacla temel bazı onlemlerin alınması gerekir.
√ Uygun giysiler zararlı guneş ışınlarından maksimum korunmanızı sağlar.
√ Geniş kenarlı şapkalar sıkı dokunmuş renkli giysiler ve uygun guneş gozluklerinin kullanılması uygun olur.
√ Guneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (10 00–16 00 arası) guneşten korunmalıyız.
√ Yaz aylarında mutlaka koruma faktoru en az 15 (SPF:15) olan urunler kullanılmalı hatta acık tenli kişilerde bu faktorun 30 veya daha uzeri olmasına dikkat edilmelidir.
√ Mumkun olduğunca golgede kalmaya calışınız.
√ Periyodik olarak benlerinizi kontrol ediniz.
√ Şupheli bir belirti yakaladığınızda mutlaka doktora başvurunuz. Sonuc olarak cocukluktan başlayarak herkesin yaşamının butun donemlerinde guneşten bilincli bir şekilde korunması gerekir. Kısa sureli guneşlenme uygun guneşten koruyucu kullanma ve guneş yanığı oluşturmadan guneşten kacınma korunmanın temel kurallarıdır.


Denizde kramp girerse ne yapılmalı?

Kaslarımız yurume koşma gibi her turlu hareketi yapabilmesi icin iskelet sistemine en cok yardımcı olan en onemli hareket sistemi organlarıdır. Vucudumuzun her yanı kaslarla kaplıdır. Kaslarımızın bazıları bizim isteğimiz ile calışırken bazıları ise bizim isteğimiz dışında calışırlar. Bazen bir bazen birden fazla kas demetinde birden gorulebilen kısa bazı durumlarda 5-10 dakikaya varan istemsiz kasılmalara kramp ismi verilir. Kas krampları genellikle yoğun egzersizler ve dinlenme pozisyonlarında ortaya cıkar.
Kas krampları; ani başlayan ve kişiye oldukca fazla acı veren kas kasılmalardır. Kramp giren uzvumuz oldukca gergin ve dokunmaya karşı bile aşırı duyarlıdır. Kramplar yoğun egzersiz esnasında veya sonrasında meydana gelebileceği gibi şeker hastaları bobrek hastaları kalp damar hastalığı olanlar ve gebeler de sıklıkla kramplardan şikayetcidir. Bobrek hastalarının krampları diğerlerine gore daha şiddetli olabilir. Kas kramplarında mineraller onemli yer teşkil eder. Magnezyum potasyum ve kalsiyum eksiklikleri kramplara zemin hazırlar. Kas krampları en cok kaval kemiğinin arkasında bulunan kaslarda meydana gelir. Rahatsızlık verici bir durum olan kramplar bazı durumlarda tehlikeli de olabilir. Ozellikle yuzerken su icerisinde meydana gelen kramplar kişinin hareketlerinin kısıtlanması nedeniyle boğulmalara neden olabilir.

Kramplarda Neler Yapılabilir?
Eğer deniz ya da havuzda kramp girmiş ise yapılması gereken tek şey sakin olup karaya doğru sırtustu kendinizi yormadan yuzmektir. Panik yapmanız en cok kendinize zarar verir. Eğer suyun icinde yanınızdaki kişiye kramp girdi ise siz suyun icinde arkadaşınızın bacağını ovalayarak ya da hafif vuruşlar yaparak rahatlatmaya calışabilirsiniz. Krampların kişiyi normalden daha fazla yorgun duşureceği unutulmamalıdır. Bu nedenle krampta azalma olmuyorsa vakit kaybetmeden sırt ustu yuzerek karaya ulaşmaya calışmak yapılacak en doğru hareket olacaktır. Kas krampı geciren birine yapılabilecek en iyi yardım oncelikle yardım eden kişinin sakin olmasıdır. Gerilen kasları nedeniyle dokunmaya karşı bile aşırı duyarlı olan kişiye nazik ve sabırlı davranmak cok onemlidir. Bacağına kramp giren kişiye yardımcı olabileceğinizi soyleyin ve rahatlamasına yardımcı olun. Kıyıya ulaştığınızda hastayı duz bir zemine yatırın. Bir elinizle kramp girmiş ayağı diğer elinizle hastanın baldırını sıkıca kavrayın. Kramp giren ayağı yavaşca eski haline getirmeye calışırken (yukarı doğru kaldırırken ) baldırına da hafifce baskı uygulayın. Bu sayede bacak ile ayak arasında 90 derecelik bir acı oluşturmuş olacaksınız. Bir sure bu pozisyonda durduktan sonra hastanın ayağını ileri ve geriye yavaşca hareket ettirerek krampın azalmasına yardımcı olun.
Eğer sizin bacağınıza kramp girdi ise ve size yardım edecek biri yoksa ayağa kalkıp ellerinizi sert bir yere dayayın. Kramp giren bacağınızı bukmeden geriye doğru kaldırabildiğiniz kadar kaldırın. Bir sure bacağınızı bu şekilde hareket ettirin. Diğer bacağınız ile de yaylanma hareketi yaparak kramp girmiş bacağınıza yardımcı olabilirsiniz.

Krampları onlemek icin nelere dikkat etmeli?
Uyku dengesizliği hava değişimi stres yorgunluk gibi faktorler krampın ortaya cıkmasındaki en temel nedenlerdir. Kramplardan uzak durmak icin aşırı sıcak gunlerde sıvı tuketimimize onem vermeliyiz. Yaz gunlerinde normalden daha hızlı sıvı kaybedeceğinizden bu donemlerde daha fazla su ayran ve meyve suyu tuketilmelidir. Asla alkol alarak denize girmeyiniz. Alkol kramp riskini daha da artıracaktır. Tek başınıza kimseye haber vermeden denizde acılmayınız. Vucutta kramp giren bolgeye pek cok kişinin uyguladığı germe veya iğne batırma kıl cekme gibi yontemler ise uzmanlar tarafından onerilmemektedir.


Boğulma vakalarında ilk yardımın onemi!

Suda boğulma yaz aylarında cok sık gorulen kazalar arasında yer alır. Yuzme bilmeyenler kadar iyi yuzme bilenler de tanımadıkları bolgelerde yuzerken dalga akıntı ve kramp girmesi gibi nedenlerle boğulma tehlikesi atlatabilirler. Suda boğulma solunum yollarına su girmesi ile meydana gelir ve havanın serbest gecişi engelleyerek akciğerlere ulaşması bloke ederek oluşur. Kısaca vucuttaki oksijen yetersizliğinden ileri gelen bir durumdur.

Bunları unutmayın!
√ Boğulmakta olan bir insan yardım icin bağıramaz.
√ Denizde veya başka yerde boğulmak uzere olan biriyle karşılaşıldığında ilk once guvenli bir şekilde cevrede ona ulaşabileceğiniz bir arac arayın.
√ Eğer boğulan kişiye ulaşabileceğiniz uzaklıkta ise suyun kenarına eğilin ya da yere yatın sıkıca tutunarak ona bir direk kurek ya da havlu yardımı ile uzanın.
√ Ulaşamayacağınız kadar uzakta ise tahta veya can simidi gibi batmayan bir cismi ona doğru fırlatın
√ Boğulan kişi ulaşılamayacak kadar uzakta fakat sığ suda ise kendi guvenliğiniz alarak ona doğru hareket edin
√ Şayet yuzmek durumunda iseniz onu suda gorduğunuz en son yeri aklınızda tutun ve yanınıza mutlaka cisim alın size sarılmasına izin vermeyin.
Suda boğulmalarda boğulma sırasında nefes borusu girişinin kasılmasına bağlı olarak cok az miktarda su akciğerlere girer. Bu nedenle bu suyu cıkartmaya uğraşmak zaman kaybıdır. Vakit kaybedilmeden hemen suni solunuma başlanmalıdır.

Boğulmalarda ilkyardım kuralları;
√ Eğer mumkunse hemen ambulans yardımı istenmelidir.
√ Boğulmalarda ilkyardımın temel amacı akciğerlere hava girmesini sağlamaktır
√ Suda boğulmalarda ağızdan ağza ya da ağızdan buruna solunumun suda yaptırılması mumkundur ve bu uygulamaya su icerisinde iken başlanmalıdır. Bu uygulama derin sularda mumkun olmayabilir bu nedenle kazazede hızla sığ suya doğru cekilmesi gerekir.
√ Kazazede bir kurtarma botuna veya can salına alındığında eğer giyinik ise suni solunumu zorlaştıracak kuşak kemer kravat ve yakası ilikli gomlek gibi giysiler suratle kişiyi rahatlatacak şekilde cıkarılmalı veya gevşetilmelidir.
√ En kısa zamanda ciğerindeki suyu boşaltmak icin zaman kaybetmeden ağızdan ağza yapay solunuma başlayın. Solunum başlayıncaya kadar surdurun.
√ Kuvvetli suni solunum yapılır verilen hava icerideki havanın kopurerek cıkmasını sağlar.
√ Soluk verdiği zaman başı yana cevrilir.
√ Kazazedenin uzerindeki ıslak elbiseleri cıkarılır ve bir battaniyeye sarılarak vucut ısısı artırılır.

Bunları yapmayın!
√ Kazazedeye kolunuz uzatarak bir bot yardımı ile ona atabileceğiniz bir cisimle onu kurtarabilecek konunda iseniz sakın suya atlamayın.
√ Boğulmakta olan kişinin size sarılmasına izin vermeyin cunku sizi de aşağı cekebilir. Suyla boğulan kişi akciğerlerinde suyun yol actığı hasarı değerlendirmek amacıyla mutlaka hastaneye kaldırılmalı ve 48 saat sureyle kontrol altında tutulması gerektiği.


Neler karın ağrısına neden olur?

Bu durum cok dramatik gozukse de her zaman buyuk bir sorun olduğu anlamına gelmez. Coğunlukla sorun yemek alışkanlığınızın değişmesinden ve kotu sağlık bilgisi koşullarından yemeklerden kaynaklanır. Karın ağrısına ishal eklenir ve genelde kendiliğinden gecer. Eğer ağrının suresi 4 saati gecerse ve ağrı şiddetlenirse mutlaka bir doktora başvurmak gereklidir.

Neler karın ağrısına neden olur?
√ İshal
√ Kabızlık
√ Parazitler
√ Apandisit
√ Fıtık
√ Bağırsak duğumlenmesi
√ Bobrek hastalıkları
√ Bazı ateşli hastalıklar
√ Karında kitle
√ Bademcik iltihabı
√ Psikolojik


Seyahat hastalığı

Turistlerde en cok gorulen hastalık olan Turist İshali yapılan yolculukların konforunu epeyce kacırmaktadır. Hastalığın gorulme oranı; Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'ya gidenlerde %10'dan az Guney Avrupa (Turkiye dahil) ve uzak doğu adalarında %10-30 ve dunyanın geri kalanında %30'dan coktur. Hastalığın ana kaynağı iyi yıkanmamış ya da kirli sularla yıkanmış acıkta satılan yiyeceklerin tuketilmesi. Yolcular icin mikroplu sular ve yemekler ile ilgili en onemli sağlık problemi bircok bulaşma ajanı tarafından kaynaklanabilen "turist ishali"dir. Turist İshali yolcuların en cok karşılaştığı sağlık problemidir ve riskli yerlere giden yolcuların yaklaşık %80'ini etkiler. Kısa bir ishal nobeti bile bir tatili mahvedebilir veya bir iş gezisini bozabilir. Mide bulantısı kusma ve ateş ishale eşlik edebilir. Yolcu ishali birincil olarak mikroplu yemek icecek ve sudan gecer. Bu vakalardaki mikrop gecmesi patojen mikroorganizmaların varlığı sebebiyledir. Bircok farklı bakteri virusler ve bazı parazit ve mantar hastalığı yolcu ishaline neden olabilir. Tedavi olarak yapılması gereken şey kaybedilen sıvının yerine konması olacaktır. Sıvı kaybı az ise ağız yolu ile cok ise damar yolu ile kayıp yerine konmalıdır.

Nasıl Korunmalı?
√ Kaynağını bilmediğiniz yiyecek ve icecekleri tuketirken dikkatli olunmalı.
√ Tuvaletleri kullandıktan sonra mutlaka ve ozellikle yemek yemeden once eller yıkanmalı.
√ Temiz suları tuketiniz.
Sonuc olarak guvenilirliliğinden emin olmadığınız acıkta satılan yiyecek ve icecekleri tuketmeyiniz.


Sıcak yorgunluğu

Tatil bolgelerinin dolup taştığı şu gunlerde sadece tatilcilerin değil şehir merkezlerinde yaşayanların da sıcaklara karşı dikkatli olmaları gerekmektedir.
Sıcaklarla ilgili problemler hissedilen sıcaklığın 32 derecenin uzerine cıktığı zaman ısı carpması ısı yorgunlukları ve kuvvetli “ termal stres” ortaya cıkabilir. Ozellikle 5 yaş altındaki cocuklar ile 65 yaş uzerindeki yaşlılar ile kalp tansiyon ve akciğer hastalarının sağlığını olumsuz etkilenebilir.
Sıcak havalarda guc harcayanlar da cok ısı uretirler aşırı terlerler Terle birlikte tuz ve su yitirilmesi "sıcak yorgunluğu" denen duruma yol acabilir. Cocuklar ve yaşlı insanlar bedenlerindeki ısı duzenleyici mekanizmalar yetersiz olduğundan sıcaklık değişikliklerinden fazla etkilenirler. Ayrıca yaşlılargenellikle sıcakta gereğinden fazla giyinirler.