Seyyit Battal Gazi'nin Kabri

Zaman 1204 yıllarında, Anadolu Selcuklu'larının başında Sultan AlÂeddin Keykubat'ın hukumran olduğu cağlardır.
AlÂeddin Keykubat, son derece adil, aydın ve sevilen bir insandı. Annesi Ummuhan Hatun da, tıpkı oğlu gibi, adalette, comertlikte, iyilikte kimsenin yarış edemeyeceği bir kadındı. Gunlerden bir gun, bir ruya gordu. "Tasvir gibi guzel, Hamza gibi kuvvetli, Ali gibi heybetli" bir yiğit Ummuhan Hatun'a dedi ki:
"Ey Hatun! Ben O kişiyim ki Diyarı Rûm'u aldım, kÂh karada, kÂh denizde doksan yıl gazilik ettim. Sonunda Mesihiye kalesinde şehit oldum. Gel beni ziyaret et, Uzerime bir turbe yap!."
Ummuhan Hatun, ruyasını oğluna anlattı, AlÂeddin Keykubat haznedarlarına emir verdi, ne lazımsa develere yukletildi. Sultan Hatun Mesihiye kalesine doğru yola cıktı.
Hacı Emre koyunden, kutluca Coban o devirlerde harap bir halde bulunan Mesihiye kalesi cevresinde koyunlarını otlatırdı. Coğu cobanlar gibi uyanık gonullu, keşfi acık, nasipli bir insandı.
Bir gun koyunlarını otlatırken, koyunların bir yere gidince yuruyemediklerini, sanki onlerindeki toprağa basmak istemediklerini farketti. Acaba yanılıyor muyum diye bir denedi, iki denedi, fakat gordu ki hicbir koyun o yere ayağını basmıyor. Kutluca Coban ertesi gun, belki unutmuşlardır diye suruyu gene dun işaretlediği o topraklardan gecirmek istedi ama nafile! Coban gorduklerinde yanılmıyordu. Burada bir şey vardı, hayvanların basmak istemedikleri, her halde kutlu bir şey, belki bir mezar...
Bir gun, beş gun, on gun... Coban artık o topraklardan ayrılamaz oldu. Bir gece, gene aynı yerde, koyunlar otlar, coban derin derin duşunurken, ansızın, gokten bir nur dalgasının , koyunların asla ciğnemediği o toprak parcasına indiğini gordu.
Kendinden gecti, mest ve hayran kadı, koyunlar da yerlerinden kıpırdamadılar, gun ışıyıncaya kadar oyle kaldılar.
Kutluca Coban gece gorduklerini vardı, gitti Mesihiye beyine anlattı. Bey, hemen o yerin etrafına bir duvar cektirtti,
" Kimse iceri abdestsiz girmesin, kimin ne haceti varsa orada iki rekat namaz kılıp istesin, niyazları kabul olunur." dedi.
Gunlerden bir gun, Ummuhan Hatun'un kervanı geldi Mesihiye kalesinin yolunda bir yere kondu. Bey, Ana Sultan'ı karşılamaya varınca Ummuhan
" Bu kale yakınında hic ziyaretgÂh var mıdır?" diye araştırdı.
Bey bilmiyordu. Ancak, Kutluca Coban'ın gorup anlattıklarını Ana Sultan'a aktardı,
" Ne vardır bilmem ama ben etrafına duvar cektirttim, şimdi herkes oraya gider" dedi.
Ummuhan Hatun ses etmedi, kalktı Kutluca Coban'ın bulunduğu yere gitti, bir de onu dinledi. Sonra orada iki rekÂt namaz kıldı ve
"Gorduğum ruya Allah katından ise bana onu yine goster" diye yalvardı.
Evet! Ummuhan Hatun'un ruyası Allah katındandı. Cunku o tasvir gibi guzel, Hamza gibi guclu, Ali gibi heybetli insanı gene gordu."Kılıc belinde, imame başında, nikab yuzunde idi" idi.Nikabını actı:
"Ol gorduğun benim! Seyyit Battal Gazi'yim. O kişiyim . Turbemi sen yaptır. Bir mescit, bir de tekke bunyad eyle. Alimler ve dervişler getir, vakıflar yap" dedi. Ummuhan Hatun ağzı dili bağlanmış, karşısında divan duruyordu. Seyit Gazi ona iki kitab verdi
" Bizim yÂdigÂrımız olsun!" dedi.
Hemen ertesi gun Ummuhan Hatun'un emriyle mimarlar,nakaşlar, ustalar, kalfalar, ciniciler, boyacılar, camcılar... kısaca Selcuk ulkesinde ne kadar sanatcı varsa, Mesihiye kalesine cağrıldı. Seyit Battal Gazi'nin istediği gibi mescit, medrese, semÂhane, aşhane, misafirhane binaları yapıldı.
Butun bu sayılanlar guzelliğine ve değerine paha bicilemeyen bir cift kupenin tekiyle yapılmıştır. Bir gun turbe yıkılır, yanar, yeniden yapımı gerekirse diye, kupenin tekini Ummuhan Hatun direklerden birinin dibine bir demir kutu icinde gomdurdu. Ama hangisinin altında olduğunu direkler bile bilmiyor. Onun icin Her Allah'ın gunu "Benim altımda, hayır benim altımda" diye cekişip dururlar.
Turbenin buyuk kapısında
"EsselÂmun aleykum ya Sultan Seyit Gazi" diye yazar.Giriş kapısında ise
"Bu mubarek makam Sultan Seyit Battal Gazi'nindir. Hak rahmet eylesin" diye haber verir.

Alıntıdır.

Bundan once "Allah Dostları olmez imiş" bir yazı vermiştim o yazıyıda bu yazıyı aldığım siteden almıştım ama 2 arkadaş yorum yapmış ve bilgiclik taslayarak "hercanlı olumu tadacaktır" ayeti kerimesini yazarak guya mesaj vermeye calışmış.ve konu kilitlenmiş neden kilitlendi anlamak mumkun değil.Allah Dostlarının oldukten sonrada insanlara gorunduyle ilgili belki binlerce hikaye var.Bİlmeden iş yapmayalım lutfen.

not:Bu yazıları aldığım site bir tarikate bağlı insanların kurduğu profesyonel bir sitedir.