Muhammed Bahauddin Nakş-i Bendi (KSA) Hz.leri, yaklaşık olarak Hz. Pir Abdulkadir-i Geylani (KSA) Efendimizin irtihalinden 150 kusur sene sonra dunyaya teşrif etmiştir...
Kendisine Pir Abdulkadir-i Geylani (KSA) Efendimizin şoyle sordular:
- Gavsulazam Şeyh Seyyid Abdulkadir (KSA) : "Kademi hÂz al rakabeti kulli veliyyullahi teÂlÂ" buyuruyor. (Yani butun Allah'ın (CC) velilerinin omuzları benim ayağımın altındadır) Buna ne dersiniz?
Şah-ı Nakş-i Bend (KSA) elini goğsune koyarak şu cevabı vermiştir: "Al anî ve basîretî." (yani başım ve gozum ustune)
Muhammed Bahauddin (KSA) Hz.leri'nin, nakş-i bend ismini alması şoyle olmuştur:
Kendisi anlatıyor:
- Şeyhim Kulal bana ismi celal, yani Allah (CC) ismini telkin etmişti ve bu isilme meşgul olmamı istedi. Ben de bu ismi ceker, tefekkur ederdim. Lakin isim yalnız dudaklarımda kalır, kalbime bir turlu işlemezdi. İşte bundan dolayı sıkıntı icindeydim ve bir gun sahrada dolaşırken Hızır (AS) benim hacetimi keşfedip bana: "Ey Bahaeddin!" dedi, "sıkılma! Elbet senin de derdinin caresi bulunur." Ben ona sual ettim: "Benim derdimin caresi nasl bulunur?" O dedi ki: "Yeryuzunde tasaffur sahibi buyuk bir veli vardır. İsmi Abdulkadir'dir (KSA). Turbesi Bağdat şehrinde. Kim O'ndan (KSA) hacet dilerse, hacetine yerişir."
Bunun uzerine Seyyid Abdulkadir'den (KSA) istimdat ettim. O esnada Hz. Hızır (AS) beni Bağdat'a Hz. Pir Abdulkadir'in (KSA) yanına iletti ve kendimi bir anda Gavsulazam Sultan Şeyh Abdulkadir-i Geylani'nin (KSA) huzurunda buldum. Ve ona derdimi anlattım. "Ey alemlerin elini tutucu. Sen benim elimi tut ki, sana el tutucu desinler." dedim. O anda Hz. Pir Abdulkadir-i Geylani (KSA) bir kere Allah dedi ve mubarek elini uzatıp kalbimin uzerine koydu. O anda kalbimdeki sıkıntı gitti ve bana hikmet perdeleri acıldı. Hz. Gavsulazam Abdulkadir-i Geylani (KSA) şoyle devam etti: "Ya nakşbendî Âlem, nakşi mÂr begir ki tur nakşebend guyend..." (yani: Ey alemlerin nakşını tutucu. Sen benim nakşımı tut ki, sana Nakş-ı bend desinler)
Gozumu goğsume cevirdiğimde orada bir yazı ile Allah ismini okudum ve ve ismim de Nakş-i Bend oldu."
Daha sonra Muhammed Bahauddin Nakş-i Bend (KSA) Hz.leri, hem kendi turbesinde hem de Pir Abdulkadir-i Geylani (KSA) Hz.lerinin turbesinde yazılı olan şu medhiyyeyi soyledi:
Padişahî herduÂlem Şahi Abdulkadirest
Serveri evlÂdı Âdem Şahı Abdulkadirest
Âfutabu MÂhitÂbi Arşı ve Kursiyyi Âlem
Nûr-i Akdes, Nûr-i Âzam Şahi Abdulkadirest..
Anlamı:
Dunya ve ahiretin padişahı Şah Abdulkadir'dir (KSA)
Evlad-u Ademin (insaoğlunun) serveri, Şah Abdulkadir'dir (KSA)
Guneş, Ay, Arş, Kurs, Kalem bunların cumlesi
Nuru Şah Abdulkadir'in kalbinden aldılar...
KAYNAKLAR: Gayb'ın Dili; Abdulkadir Geylani'nin (KSA) menkibeleri, hukmetli sozleri, kadiri tarikatı ve evradı; Muhammed Sadık Ul Sadi, Tercume Seyyid Huseyin Fevzi Paşa; Kitsan Yayınları ISBN 975 - 7557 - 47 - X
Sayfa 334,335; 353, 354
Ariflerin Menkibeleri; Demir Murat Tarık Yuksel; Demir Kitabevi
Sayfa 40, 65-66
Allah'a (CC) emanet olun.
Baki Selamlar
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- GEYLANİ HZ. ve NAKŞİBENDİ isminin sırrı