Turist Rehberleri Meslek Yonetmeliği'nin seyahat acentaları aleyhine hukumler icerdiğini belirten TURSAB, hukuksal sureci başlattıklarını acıkladı.
26.12.2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yururluğe giren Turist Rehberleri Meslek Yonetmeliği'nin seyahat acentaları aleyhine hukumler icerdiğini belirten TURSAB, '' Soz konusu yonetmelik ile ilgili olarak hukuksal yollara başvuru surecine ilişkin calışma başlatmış bulunmaktayız. '' acıklamasında bulundu. Seyahat acentalarının hukuksal surecin sonuclanana kadar yonetmeliğe uymalarını konusunda uyarıda bulunan TURSAB'ın web sitesinde yayınlanan acıklamasının tamamı şoyle:
Sayın Uyeler,
Malumlarınız olduğu uzere 6326 Sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu, 22.06.2012 tarih ve 28331 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe girmiştir. Bu Kanuna dayanılarak hazırlanan Turist Rehberliği Meslek Yonetmeliği ise; siz değerli uyelerimizin aleyhine sonuc doğurabilecek hukumlerine karşı Bakanlıklar nezdinde gercekleştirdiğimiz tum itirazlara rağmen 26.12.2014 tarih ve 29217 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe girmiştir.
Oncelikle belirtmemiz gerekir ki; soz konusu yonetmelik ile ilgili olarak hukuksal yollara başvuru surecine ilişkin calışma başlatmış bulunmaktayız. Ancak hukuksal surecin sonuclanmasına kadar yonetmeliğin, seyahat acentaları aleyhine olan ve dayanağını kanundan almayan duzenlemeleri ile kanunun uygulamasının Anayasaya aykırı hukumlerini kabul anlamı taşımamak ve her turlu itiraz haklarımız saklı kalmak kaydıyla; Resmi Gazetede yayımlanan Turist Rehberliği Meslek Yonetmeliği hukumlerine riayet edilmesi gerekliliği bulunmaktadır.
Bu itibar ile yururluğe giren yonetmeliğin uygulamasına ilişkin uyelerimize aşağıdaki bilgilendirmenin yapılarak herhangi bir idari yaptırımla karşılaşmalarının onune gecilmesi amaclanmıştır.
Turist Rehberliği Meslek Yonetmeliğinin “Turist Rehberliği Hizmetleri '' başlıklı 25. maddesi uyarınca;
“ Turist rehberliği hizmetleri sadece eylemli turist rehberleri tarafından Kanun ve bu Yonetmelik hukumlerine uygun olarak sunulur.
Başka sıfat veya unvanlarla icra edilen, ancak Kanun ve bu Yonetmelik uyarınca turist rehberliği niteliği taşıyan her turlu hizmetin yurutulmesinde mesleği icra etme koşullarını taşıyan kişilerin calıştırılması zorunludur. ''
Uyelerimizin, duzenledikleri tur veya paket turlarda rehber bulundurma yukumluluğu nedeniyle Yonetmeliğin bu maddesindeki hukum uyarınca bulunduracağı rehberin eylemli turist rehberi olması hususuna ozen gostermesi gerekmektedir.
1. Turist Rehberliği Meslek Yonetmeliğinin 26. ve 27. maddesi uyarınca, uyelerimizin duzenledikleri tur veya paket turlarda bulunduracağı rehberlerin ruhsatnamelerinin (Mesleğe kabul koşullarını taşıyan turist rehberlerine Bakanlık tarafından verilen belge) ve calışma kartlarının ( Bir yıl sure ile mesleği fiilen icra edebileceklerine ilişkin kayıtlı oldukları oda tarafından eylemli turist rehberlerine verilen belge) bulunması gerekmektedir.
2. Soz konusu Yonetmeliğin “Mesleğin İcrasına İlişkin Esaslar '' başlıklı 28. Maddesi uyarınca Turist rehberliği mesleğinin sadece eylemli turist rehberleri tarafından serbest meslek erbabı olarak veya 4857 Sayılı İş Kanunu hukumlerine tabi olarak icra edileceği hukum altına alınmıştır.
3. Yine Yonetmeliğin “Seyahat Acentalığı faaliyetinde bulunma yasağı '' başlıklı 32. Maddesi uyarınca; Turist rehberlerinin tur, paket tur, ulaşım, konaklama, transfer gibi seyahat acentacılığı faaliyeti kapsamına giren hizmetleri vermemek koşuluyla yalnızca turist rehberliği hizmetini sunabileceği ve bu hukme aykırı davranan turist rehberleri hakkında ilgili mevzuat hukumleri cercevesinde işlem yapılacağı duzenlenmiştir.
4. Yonetmeliğin 35.maddesinde; Turist rehberlerinin tur, paket tur, ulaşım veya konaklama gibi seyahat acentalığı faaliyeti niteliğine girecek şekilde reklam veya tanıtım yapamayacağı ancak turist rehberliği hizmeti sınırlarında kalınması şartıyla reklam ve tanıtım yapılabileceği, hukum altına alınmıştır.
5. Taban ucret tarifesinin, birlikler ile TURSAB'ın goruşleri alınarak Bakanlık tarafından net ucret uzerinden belirleneceği ve her yıl 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mukerrer 298 inci maddesi hukumleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranından az olmamak kaydıyla artırılarak en gec Aralık ayında, izleyen takvim yılının başından itibaren yururluğe girmek uzere Bakanlık tarafından ilan edileceği ve devamla, taban ucretlerinin tur, paket tur, gece turu ve transfer olarak gunluk ve aylık taban ucreti uzerinden belirleneceği, taban ucret tarifesinin ise; Bakanlık resmi internet sitesinde duyurulacağı Yonetmeliğin 36. maddesinde duzenlenmiştir.
6. Yonetmelikte genel kural olarak “rehberin taban ucret tarifesinde belirlenen ucretin altında turist rehberliği hizmeti sunamayacağı '' duzenlenmiş olup bu kuralın istisnaları da getirilmiştir. İstisna hukumleri;
1) Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının protokol gereği ağırladıkları konuklar,
2) Kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernek ve vakıflar ile resmi ve ozel oğretim kurumları tarafından veya engelliler icin bedelsiz ve tam sponsor desteği olmadan duzenlenen ve gelir getirmeyen geziler.
şeklinde duzenlenmiştir.
7. “Sozleşme yapma zorunluluğu '' başlıklı Turist Rehberliği Meslek Yonetmeliği'nin 38. Maddesi uyarınca;
(1) Turist rehberlerinin tur icin belirlenen ucreti ihtiva eden yazılı turist rehberliği sozleşmesi yapmaları zorunludur. Sozleşme seyahat acentası ile turist rehberi arasında veya doğrudan turist rehberi ile turist/turistler arasında hizmet vermeye başlamadan once yapılır. Haklı nedenlerin bulunduğu hallerde ve gecerli mazeretleri sona erdiği tarihten itibaren en gec yedi gun icinde yazılı olarak duzenlenmek kaydıyla e-posta, faks, telefon mesajı ve benzeri yollarla sozleşme yapılabilir.
(2) Sozleşmede turist rehberinin;
•Ruhsatname ve oda sicil numaraları
•Acentanın isim, acenta belge ve vergi numarasının, tebligat adreslerinin,
•Sozleşme konusu turun calışma dilinin,
•Tur guzergahının,
•Grup milliyeti ve gruptaki turist sayısının; tur programı ile taban ucret tarifesinde ilan edilen ucrete uygun olarak hesap edilen toplam ucretin,
•Duzenleme tarihinin ve tarafların ıslak imzalarının bulunması ve yetkili imzasının olması zorunludur.
(3) 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında yapılan belirli veya belirsiz sureli sozleşmelerde ise,
•Turist rehberinin ruhsatname ve oda sicil numaraları
•Acentanın isim, acenta belge ve vergi numarasının,
•Tebligat adreslerinin ve taban ucret tarifesine uygun olarak belirlenen aylık ucretin ve calışma saatlerinin gosterilmesi zorunludur.
(4) Yapılan sozleşme uc nusha olarak duzenlenir ve birer nushası taraflara verilir. Sozleşme ornekleri Birlik tarafından hazırlanır ve resmi internet sitesinde ilan edilir.
(5) Tur icin yazılı sozleşme yapmayan veya taban ucretin altında ucret ile calışan turist rehberi, Birlik tarafından her bir fiil icin ayrı ayrı olmak, Birlik butcesine gelir kaydedilmek ve uc gunluk taban ucreti tutarından az olmamak uzere turun toplam suresine karşılık gelen taban ucreti kadar idari para cezasıyla cezalandırılır.
8. Yonetmeliğin 41. Maddesi ile “Turist rehberliği hizmetlerinin denetimi '' duzenlenerek aşağıdaki usul ve esaslar belirlenmiştir.
Oncelikle Turist rehberliği hizmetleri ile ilgili olarak 6326 sayılı Kanunda ongorulen her turlu denetimin, Bakanlıkca yetkili kılınacak personel veya Genel Mudurluğun talimatı ile İl Mudurluklerince yetkilendirilen personel veya meslek kuruluşları tarafından yapılacağı duzenlenmişse de bu denetimin iceriği munhasıran turist rehberliği hizmetlerine ilişkin olacağı acıktır.
1618 sayılı Kanuna aykırı fiillerin tutanaklara işlenebilmesi icin, denetimlerde Bakanlık veya İl Mudurluğu temsilcisinin bulunması ve tutanağın bu temsilciler tarafından duzenlenmesi esası getirilmiştir.
Bununla birlikte Denetimlerin meslek kuruluşları ile işbirliği cercevesinde yapılması hukum altına alınarak, İl Mudurluğu veya TURSAB'dan katılımın olmadığı takdirde, Turist Rehberliği Birliği tarafından yetkilendirilmiş iki denetmen marifetiyle yalnızca turist rehberliği hizmetleri ile ilgili denetimler gercekleştirilebilir.
Denetim sırasında denetlenen hususlar;
- Gecerli calışma kartı,
- Tur programı,
- Sozleşme orneği,
- Calışma kartında belirtilen dil veya dillerde, bolgesi dahilinde hizmet verilip verilmediği,
- Turist rehberliği hizmetinin Kanuna, bu Yonetmeliğe, meslek etik ilkeleri ile denetimlerde tespit edilen konular
olarak belirlenmiştir.
Denetim sırasında denetim gorevlilerine her turlu bilgi ve belgenin ibraz edilmesi zorunludur.
Denetim faaliyetleri seyahat acentalığı faaliyetini, turist rehberliği hizmetini veya hizmeti alanları rahatsız edecek şekilde yapılamaz.
9. Tum bu acıklamalarımıza ek olarak TURİST REHBERLİĞİ SERTİFİKA PROGRAMLARI konusuna ilişkin,
•Birlik ve TURSAB'ın ortak onerileri ve Bakanlığın onayıyla turizm sektorunun ihtiyacları dikkate alınarak, belirlenen dillerde Bakanlığın gozetimi ve denetimi altında Birlik tarafından ulkesel veya bolgesel turist rehberliği sertifika programları duzenleneceği,
•Birlik ve TURSAB'ın hangi dillerde sertifika programı acılacağına ilişkin ortak onerilerini yazılı olarak Bakanlığa bildireceği, sertifika programı acılacak dillerin, onerilen diller arasından turizm sektorunun ihtiyacları da gozetilerek Bakanlık tarafından karara bağlanacağı ve bu kararın Birlik ve TURSAB'a bildirileceği,
•Bolgesel sertifika programı acılmasına ilişkin birliklerin ve TURSAB'ın ortak onerilerinin olmaması halinde ise Bakanlığın, turizm sektorunun ihtiyaclarını tespit ederek gerekli gorduğu dillere ilişkin sertifika programı acılmasını talep edeceği, Birliğin ise, Bakanlığın talebi uzerine gerekli işlemleri başlatacağı,
Turist Rehberliği Meslek Yonetmeliği'nin 4. maddesinde duzenlenmiştir.
• BAKANLIĞIN TALEBİ UZERİNE BİRLİK TARAFINDAN SERTİFİKA PROGRAMI ACILMAMASI HALİ İSE; Turist Rehberliği Meslek Yonetmeliği'nin “denetim ve gozetim '' başlıklı 67. maddesinde karşılığını bulmaktadır. Anılı maddeye gore;
“(1) Bakanlık gorevlendirilecek yetkili personel eliyle meslek kuruluşlarının her turlu iş, işlem, faaliyet ve hesaplarını denetleme yetkisini haizdir.
(2) Meslek kuruluşları (Turist rehberleri odaları ve Turist Rehberleri Birliği), Bakanlık denetim gorevlilerine denetim esnasında her turlu bilgiyi vermek, belgeyi ibraz etmek ve talep edilen belgelerin birer orneğini vermekle yukumludur.
(3) Kanunun 10 uncu maddesinin onaltıncı fıkrası uyarınca, meslek kuruluşları amacları dışında herhangi bir faaliyette bulunamazlar. Kuruluş amacları dışında faaliyet gosteren veya bu kanunda belirtilen asli gorevlerini Bakanlığın uyarısına rağmen yerine getirmeyen meslek kuruluşlarının sorumlu organlarının gorevlerine son verilmesine Bakanlığın veya bu kuruluşların bulundukları yer Cumhuriyet Savcılığının istemi uzerine o yerdeki asliye hukuk mahkemesince karar verilir. Gorevlerine son verilen organların yerine Kanun ve bu Yonetmelikteki usul ve esaslara gore en gec uc ay icinde yapılacak genel kurul toplantısına kadar odalar Birlik tarafından, Birlik ise Bakanlık tarafından gorevlendirilen uc kişilik kurul tarafından yonetilir. Gorevlerine son verilen organ uyelerinin her turlu hukuki ve cezai sorumlulukları saklıdır. Organların bu fıkra hukumleri gereğince gorevlerine son verilmesine neden olan ve mahkeme kararında belirtilen tasarrufları hukumsuzdur. ''
Sayın uyeler,
Yonetmelik, yukarıda belirttiğimiz gibi 26.12.2014 tarihinde yururluğe girmiştir. Kanunla zorunlu kılınan ve yonetmelikle asgari şartları belirlenen seyahat acentası ile rehber arasında duzenlenmesi zorunlu yazılı sozleşmenin yapılmaması veya halinde 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunun 13. maddesinin 2. fıkrası ile
14/9/1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununun 27 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine aşağıdaki alt bent eklenmiştir.
'' 5 - Tur icin yazılı rehberlik sozleşmesi yapmayan veya taban ucretin altında ucret ile rehber calıştıran seyahat acentasına her bir fiil icin ayrı ayrı olmak uzere bin Turk Lirası. '' idari para cezası uygulanmaktadır.
2015 yılında bu miktar yeniden değerleme oranında artış gostererek uygulanacaktır.
Seyahat acentalarının konuya hassasiyet gostermeleri ve Turist Rehberliği Meslek Kanunu ve buna dayalı duzenlenen Turist Rehberliği Meslek Yonetmeliği hukumlerine uyulmasını ve denetimler neticesinde idari yaptırımlara maruz kalınmamasını onemle duyururuz.
TURKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ
KAYNAK
__________________
TURSAB, rehberlerle mahkemelik oldu
Turizm ve Tatil0 Mesaj
●36 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Turizm ve Tatil
- TURSAB, rehberlerle mahkemelik oldu