Sual: Kur'an okurken nelere dikkat etmek gerekir?
CEVAP
Kur'an-ı kerim okurken şu edeplere dikkat edilmelidir:

1- Abdestli olarak, temiz bir yerde kıbleye karşı diz ustu oturmalıdır! Erkekler başı acık okumamalı, hic değilse bir takke giymelidir! Takkesiz okumak tenzihen mekruhtur.
[Mushafa bakarak okumak, ezbere okumaktan daha sevaptır.]

2- Kur'an-ı kerim okumaya başlarken Euzu ve Besmele cekmelidir!

3- Manasını bilen de, bilmeyen de ağır ağır okumalıdır!

4- Mumkunse, ağlayarak okumalıdır! Ağlayamayan kimse, ağlamak icin kendini zorlamalıdır!

5- Her Âyetin hakkını vermeli, yani azap Âyetini okurken, korkarak, rahmet Âyetlerini heveslenerek, tenzih Âyetlerini tesbih ederek okumalıdır!

6- Kur'an-ı kerim okurken, kendisinde riya, yani gosteriş uyanırsa veya namaz kılan kimseye mani olursa, yavaş sesle okumalıdır!

7- Kur'an-ı kerimi tecvide uygun ve guzel sesle okumalı, fakat teganni etmemelidir!
[Teganni, harfleri, kelimeleri bozarak ırlamak demektir. Teganni yaparken harfler bozulursa haram, harfler bozulmazsa mekruh olur. Halebi'de diyor ki: Kur'an-ı kerimi teganni ile okuyan imamın arkasında kılınan namazın iadesi gerekir.]

8- Kur'an-ı kerim, Allahu teÂlÂnın kelamıdır, sıfatıdır, kadimdir. Ağızdan cıkan harfler, ateş demeye benzer. Ateş demek kolaydır. Fakat ateşe kimse dayanamaz. Bu harflerin manaları da boyledir. Bu harfler, başka harflere benzemez. Bu harflerin manaları meydana cıksa, yedi kat yer ve yedi kat gok dayanamaz.

9- Kur'an-ı kerimi okumadan once, bu kelamı soyleyen Allahu teÂlÂnın buyukluğunu duşunmelidir! Kimin sozu soyleniyor, ne onemli iş yapılıyor iyi duşunmelidir!

Kur'an-ı kerime dokunmak icin, temiz el gerektiği gibi, onu okumak icin de, temiz kalb gerekir.
Allahu teÂlÂnın buyukluğunu bilmeyen, Kur'an-ı kerimin buyukluğunu anlayamaz. Allahu teÂlÂnın buyukluğunu anlamak icin de, Onun sıfatlarını ve yarattıklarını duşunmek gerekir. Butun mahlûkatın sahibi, hakimi olan bir zatın kelamı olduğunu duşunerek okumalıdır!

10- Gaflet icinde okumamalı, okurken başka şeyler duşunmemelidir!

Acık olanın yanında
Sual: Acık duranların yanında Kur’an-ı kerim okumak caiz midir?
CEVAP
Kendi avret yeri acıkken ve avret yeri acık olanların yanında, ezberden de olsa, Kur’an-ı kerim okumak mekruhtur. (S. Ebediyye)

Kur’an okurken
Sual: Evde Kur’an okurken, iceri girene ayağa kalkılır mı?
CEVAP
Bir kişi Kur’an-ı kerim okurken, babası, bir Âlim veya kendisinden ilim oğrendiği hocası iceri girerse, onun icin ayağa kalkması caiz olur. Başkaları icin ayağa kalkmak caiz olmaz. (Hindiyye)

İş yaparken Kur'an okumak
Sual: S. Ebediyye’de, iş yaparken Kur'an okuyana, daha az sevab verileceği bildiriliyor. Buradan, hangi iş olursa olsun, bir işle meşgul olurken, mesela bir kadın olarak, başımız ve kolumuz acık evde temizlik yaparken, bulaşık yıkarken, tuvalet temizlerken Kur'an okumakta mahzur olmadığını anlıyoruz. Bu anlayışımız doğru mudur?
CEVAP
Yanlıştır. S. Ebediyye’deki (İş yaparken) ifadesinden, kotu, uygunsuz işler anlaşılmaz. Kur'an okumaya musait işler anlaşılır. Okunan Kur'ana saygı duymalı. Uygunsuz iş yaparken okumamalı. Kur'an-ı kerime saygısızlık yapmak, insanı kufre kadar goturur. Mubah, uygun iş yaparken okunabilir. Mesela eve girip cıkarken, yolda yururken, ayakta veya otururken okunabilir. Gece yatakta yan yatarken de, ayakları birleştirip veya toplayarak okunabilir.

İkincisi, kadınların sac ve kol gibi avret yerleri acıkken, hicbir iş yapmasalar da, Kur'an okumaları tahrimen mekruhtur.

İş yaparken Kur’an okumak
Sual: S. Ebediyye’de, (Yururken ve iş yaparken Kur’an okuyana, daha az sevab verilir) deniyor. Yapılan her iş boyle mi? Mesela tuvalet temizlerken, soyunurken, tavla oynarken de okunabilir mi?
CEVAP
İş denince elbette her iş anlaşılmaz. Edebe uygun iş anlaşılır. Mesela el işi yapmak, araba surmek, meyve sebze toplamak, duvar yapmak, cift surmek gibi işler anlaşılır. Tuvalet temizlemek, kumar oynamak, calgı calmak, banyo yapmak gibi işler anlaşılmaz.

Kur’an okurken ezan okunsa
Sual: Bir kimse, Kur’an okurken sunnete uygun ezan okunsa, o kimsenin Kur’an okumayı bırakıp ezanı dinlemesi daha mı iyidir?
CEVAP
Evet, ezan sunnete uygunsa, Kur'an-ı kerim okumayı kesmesi mustehabdır. Ezan okunurken, konuşmamalı, selam alıp vermemeli, yuruyorsa durmalı, fıkıh dersinde ise, dersi bırakıp dinlemeli. Ezandan sonra, salevat getirilir ve ezan duası okunur.

Kur'an-ı kerim okurken ezanı işitenin, susup ezanı dinlemesi efdaldir. (Halebî-yi sagir)

Ezan ve kamet okunurken, Kur'an-ı kerim okumakta olan kimsenin, okumayı kesip, ezan ve kameti dinlemesi uygun olur. (Hindiyye)

Mescitte Kur’an-ı kerim okuyan kimse, ezan veya kamet sesini duyunca okumayı bırakır. (Tergîb-us-salat)

Evinde Kur'an-ı kerim okurken ezanı işiten kimse, eğer kendi mescidinin ezanı değilse, Kur'an okumayı bırakmaz, kendi mescidinin ezanı ise, Kur’an okumayı kesip ezanı dinler. (Haleb&#238

Kur’an okunurken
Sual: Toplantılarımızda Kur’an da okunuyor. Odaya girip cıkanlar olunca, Mushaf belden aşağı kalıyor, gunah olmuyor mu?
CEVAP
Girip cıkanla, Kur’an okuyan arasında birkac metre mesafe olunca mahzuru olmaz.

KAYNAK
__________________