Arefe gununun onemi

Sual: Arefe hangi gune denir ve onemi nedir?
CEVAP
Kıymetli geceye kendinden sonra gelen gunun ismi verilir. Fakat Arefe ve Kurban bayramının uc gecesi boyle değildir. Bu dort gece, bugunleri takip eden gecelerdir. Arefe, yalnız Zilhiccenin 9. gunudur. Başka gune Arefe denmez.

Arefe gunu yapılacak işlerden bazıları şunlardır:

1- Arefe gunu sabah namazından, Kurban bayramının dorduncu gunu ikindi namazına kadar, erkek-kadın herkes, cemaatle kılsın, yalnız kılsın, 23 vakit farz namazda selam verir vermez, (Allahumme entesselam...) demeden once, bir kere, vacib olan teşrik tekbirini soylemeli, yani, (Allahu ekber, Allahu ekber. La ilahe illallahu vallahu ekber, Allahu ekber ve lillahil-hamd) demelidir.
Camiden cıktıktan veya konuştuktan sonra, artık teşrik tekbirini okumak gerekmez. (Halebi)

2- Zilhiccenin ilk dokuz gunu oruc tutmak sevaptır; fakat Arefe gunu oruc tutmak daha cok sevaptır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Arefe gunu oruc tutana, Âdem aleyhisselamdan, Sûr’a ufurulunceye kadar yaşamış butun insanların sayısının iki katı kadar sevap yazılır.) [R. Nasıhin]

(Arefe gunu tutulan oruc, bin gun [nafile] oruca bedeldir.) [Taberani]

(Arefede tutulan oruc, iki bin kole azat etmeye, iki bin deve kurban kesmeye ve Allah yolunda cihad icin verilen iki bin ata bedeldir.) [T. Gafilin]

(Arefe gunu [Besmele ile] bin İhlas okuyanın gunahları affolup duası kabul olur.) [Ebuşşeyh]

(Arefe gunu tutulan oruc, gecmiş ve gelecek yılın gunahlarına kefaret olur.) [Muslim]

(Şeytan, Arefe gununden başka bir gunde daha zelil, rezil, hakir ve kinli gorulmez.) [İ. Malik]

(Allahu teÂlÂ, Arefe gunu kullarına nazar eder. Zerre kadar imanı olanı affeder.) [Gunye]

(Rahmet kapıları dort gece acılır. O gecelerde yapılan dua, reddolmaz. Ramazan ve Kurban bayramının birinci gecesi, Berat ve Arefe gecesi.) [İsfehani]

(Arefe gecesi ibadet eden, Cehennemden azat olur.) [S. Ebediyye]

İbadet olarak ilim oğrenmek en faziletlisidir. İlmihal okumakla en uygun ilmi oğrenmiş oluruz.

3- Bugunu fırsat bilip dua etmeli! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Duanın faziletlisi, Arefe gunu yapılanıdır.) [Beyheki]

4- Arefe gununu ibadetle, zikirle, tefekkurle gecirmeli, insanlara iyilik etmeye calışmalı! Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Arefe gunune hurmet edin! Arefe, Allahu teÂlÂnın kıymet verdiği bir gundur.) [Deylemi] (Hurmet etmek, gunah işlememekle olur.)

(Arefe gunu, kulağına, gozune ve diline sahip olan mağfiret olur.) [Taberani]

Kulağına sahip olmak, gıybet, calgı gibi haram olan şeyleri dinlememektir. Eğer biz istemeden kulağımıza gelmişse, bize gunah olmaz. Gozune sahip olmak da, haram olan şeylere bakmamak ve mubah olarak baktığı şeylerden ibret almaktır. Diline sahip olmak ise, yalan soylememek, dedikodu etmemek, laf taşımamak, kotu soz soylememek, hatta boş şey konuşmamak, kimseyi diliyle incitmemek demektir. Bunlara riayet eden, Arefe gununu değerlendirmiş olur.

Bin İhlas okurken
Sual: Hadis-i şerifte, (Arefe gunu [Besmele ile] bin İhlas okuyanın gunahları affolup duası kabul olur) buyuruluyor. Bunu okurken, ihtiyac hÂlinde, arada konuştuktan veya başka bir iş yaptıktan sonra devam etmenin bir mahzuru olur mu?
CEVAP
Hayır, bir mahzuru olmaz. Peş peşe okumak şart değildir. Mesela, bir kısmı sabahtan, bir kısmı oğleden veya ikindiden sonra okunabilir.


KAYNAK
__________________