Hangi sayfalarınızın dizine eklendiğini ve siteniz dizine eklenirken karşılaşılan sorunları öğrenin.
Raporu anlama
İlk olarak Google Arama'nın işleyiş şeklini okursanız bu raporu çok daha kolay anlayabilirsiniz.
Bu raporda, Google’ın mülkünüzde ziyaret ettiği veya ziyaret etmeye çalıştığı tüm URL’lerin dizine eklenme durumu gösterilmektedir. Özet sayfası, mülkünüzdeki tüm URL'lerin sonuçlarını duruma (hata, uyarı veya geçerli) ve söz konusu durumun belirli nedenine (örneğin, Gönderilen URL bulunamadı (404)) göre gruplandırarak gösterir. Aynı duruma/nedene sahip tüm URL’leri ve sorunla ilgili daha fazla ayrıntı görmek için özet sayfasında bir tablo satırını tıklayın.
Bu rapora ihtiyacım var mı?
Sitenizdeki sayfa sayısı 500'den azsa muhtemelen bu raporu kullanmanız gerekmez. Bunun yerine, site:siteniz dizesini girerek Google'da sitenizi aramak çok daha basit olur; burada "siteniz" terimi yerine "http://" veya "https://" ön eki olmadan sitenizin ana sayfa URL'sini belirtin. Örneğin, site:example.com veya site:example.com/evcilhayvanmağazası. Arama sonuçları, Google'ın sitenizde bilgi sahibi olduğu sayfaları gösterir. Sitenizde belirli sayfaları bulmak için arama terimleri ekleyebilirsiniz. Örneğin, site:example.com/evcil hayvan mağazsı iguanalar zebralar.
Özet sayfası
Üst düzey rapor, Google'ın sitenizde taramayı denediği tüm sayfaların dizin durumunu, duruma ve nedene göre gruplanmış bir şekilde gösterir.
Birincil tarayıcı
Özet sayfasındaki Birincil tarayıcı değeri, Google'ın sitenizi taramak için kullandığı varsayılan kullanıcı aracısı türünü gösterir: Akıllı Telefon veya Masaüstü. Bir mobil veya masaüstü cihaz kullanan kullanıcıyı simüle eder.
Google, bu birincil tarayıcıyı kullanarak sitenizdeki tüm sayfaları tarar. Ayrıca Google, diğer kullanıcı aracısı türü olan ikincil tarayıcı (bazen alternatif tarayıcı da denir) kullanarak sayfalarınızın bir alt kümesini de tarayabilir. Örneğin, sitenizin birincil tarayıcısı Akıllı Telefon ise, ikincil tarayıcı Masaüstü; birincil tarayıcı Masaüstü ise ikincil tarayıcınız Akıllı Telefon olur. İkincil taramanın amacı, sitenizin başka bir cihaz türünü kullanan kullanıcılar tarafından ziyaret edildiğinde nasıl davrandığı hakkında daha fazla bilgi edinmektir.
Dikkat edilecek noktalar
İdeal olarak, siteniz büyüdükçe geçerli, dizine eklenmiş sayfa sayısında kademeli bir artış görmeniz gerekir. Düşüşler veya ani yükselişler görürseniz sorun giderme bölümüne bakın. Özet sayfasındaki durum tablosu, "durum + neden" temelinde gruplanır ve sıralanır; öncelikle en büyük etkiye sahip olan hatalarınızı düzeltmeniz gerekir.
Nelerin olmasını beklememelisiniz
- Sitenizdeki tüm URL’lerin dizine eklenmesini beklememelisiniz. Hedefiniz, dizine eklenen her sayfanın standart sürümünü kullanmaktır. Kopya veya alternatif sayfalar, bu raporda "Hariç bırakıldı" olarak etiketlenir. Kopya veya alternatif sayfalar, büyük ölçüde standart sayfa ile aynı içeriğe sahiptir. Bir sayfanın kopya veya alternatif olarak işaretlenmesi iyi bir şeydir. Standart sayfayı bulduğumuzu ve dizine eklediğimizi gösterir. Herhangi bir URL'nin standart sayfasını bulmak için URL Denetleme aracını çalıştırabilirsiniz. Sayfaların neden eksik olabileceğine dair diğer sebepleri inceleyin.
- Yeni içerik eklediğinizde Google'ın bunu dizine eklemesi birkaç gün sürebilir. Dizine ekleme gecikmesini, dizine ekleme isteğinde bulunarak kısaltabilirsiniz.
Her sayfa aşağıdaki durum değerlerinden birine sahip olabilir:
- Hata: Sayfa dizine eklenmedi. Hata ve hatanın nasıl düzeltileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için ilgili hata türü açıklamasına bakın. Önce bu sorunlara odaklanmanız gerekir.
- Uyarı: Sayfa dizine eklendi ancak dikkat etmeniz gereken bir sorun var.
- Hariç bırakıldı: Sayfa dizine eklenmedi ancak bunun amacınız doğrultusunda olduğunu düşünüyoruz. (Örneğin, bir noindex yönergesine göre bilinçli olarak hariç bırakılmış olabilir veya bu, sitenizde önceden dizine eklediğimiz bir standart sayfanın kopyası olabilir.)
- Geçerli: Sayfa dizine eklendi.
Her durumun (hata, uyarı, geçerli, hariç bırakıldı) belirli bir nedeni vardır. Her durum türünün açıklaması ve nasıl ele alınacağıyla ilgili bilgi için aşağıdaki Durum türü açıklamaları konusuna bakın.
Doğrulama
Bu sorunun doğrulama durumu. "Başarısız" veya "başlatılmamış" doğrulama durumundaki sorunları düzeltmeye öncelik vermeniz gerekir.
URL keşfi açılır filtresi
Dizin sonuçlarını Google'ın URL'yi keşfetme yöntemine göre filtrelemek için grafiğin üzerindeki açılır filtreyi kullanın. Bu listede aşağıdaki değerler bulunur:
- Bilinen tüm sayfalar [Varsayılan] - Google tarafından herhangi bir yöntemle keşfedilen tüm URL'leri gösterin.
- Gönderilen tüm sayfalar - Yalnızca bu rapora bir site haritasında veya site haritası ping'i aracılığıyla gönderilen sayfaları gösterin.
- Belirli site haritası URL'si - Yalnızca bu rapor aracılığıyla gönderilen belirli bir site haritasında listelenen URL'leri gösterin. Bu, iç içe yerleştirilmiş site haritalarındaki URL'leri içerir.
Ayrıntılar sayfası
Söz konusu durum + neden kombinasyonunun ayrıntılar görünümünü açmak için özet sayfasındaki bir satırı tıklayın. Ayrıntılar sayfasında, Daha fazla bilgi'yi tıklayarak seçilen sorunla ilgili ayrıntıları görebilirsiniz.
Bu sayfadaki grafik, zaman içinde etkilenen sayfaların sayısını gösterir.
Tabloda, sorundan etkilenen sayfaların örnek listesi gösterilir:
- Tablo satırında atlama bağlantısını tıklayarak tabloda bir URL açın.
- Tablo satırında incele simgesini
inceleyin. - Bir hatanın veya uyarının tüm örneklerini düzelttiğinizde Google'dan düzeltmelerinizi doğrulamasını isteyebilirsiniz.
Ayrıntılar sayfasındaki Kaynak değeri, listelenen URL'leri taramak için hangi kullanıcı aracısı türünün (Akıllı telefon veya Masaüstü) kullanıldığını gösterir. Her bir kullanıcı aracısı türü, belirli bir cihaz türünü kullanarak sayfayı ziyaret eden bir kullanıcıyı simüle eder (mobil veya masaüstü).