Koronavirusu cevreleyen tartışmaların başında, havada uzun sure kalıp kalmadığı geliyor. Salgının ilk zamanlarında Cin’de yapılan bazı araştırmalar, virusun 30 dakika boyunca havada kaldığını gosterse de Dunya Sağlık Orgutu’nden (DSO) uzmanlar, virusun sadece damlacık yoluyla bulaştığını ve havada kalmadığını soyluyor.
DSO’ye gore damlacıklar; konuştuğunuzda, oksurduğunuzde veya hapşırdığınızda 1 metreye kadar ilerleyebiliyor ancak bağırdığınız veya yuksek sesle konuştuğunuz takdirde bu mesafe daha da uzuyor. Bu yolla dışarı cıkan damlacıklar kısa sure sonra yere duşuyor. Kısacası koronavirus hava yoluyla değil, viruslu damlacıklar aracılığı ile bulaşıyor.
[h=2]DSO: Koronavirus yalnızca damlacık yoluyla bulaşıyor[/h]
Bununla birlikte Finlandiya'daki Aalto Universitesi, Finlandiya Meteoroloji Enstitusu ve Helsinki Universitesi'nden uzmanların yer aldığı bir araştırma ekibi, viruslu damlacıkların hemen yere duşmediğini ve birkac dakika boyunca havada suzulerek farklı noktalara ilerlediğini belirledi.
Calışma kapsamında araştırmacılar, oksuruk, hapşırma ve konuştuktan sonra havaya ne kadar kucuk solunum partikulleri sacıldığını inceledi. Ekip, enfekte bir kişinin bir supermarkette oksurduğu ve parcacıklarının reyonlar arasında hızla yayıldığı bir senaryoyu modelledi.
[h=2]Yapılan yeni simulasyon, viruslu damlacıkların birkac dakika boyunca havada kaldığını gosteriyor[/h]
Paylaşılan videoda, virus dolu mikrodamlacık bulutunun hemen yere duşmediği ve havalandırma sisteminin de etkisiyle birkac dakika boyunca havada asılı kalabildiği goruluyor. Kısa sure icinde supermarketin neredeyse tamamına yayılan partikuller, kapalı alanlarda maske takmanın ne kadar onemli olduğunu bir kez daha gozler onune seriyor.
Aalto Universitesi'nden Profesor Ville Vuorinen, "COVID-19 hastası bir kişi oksurduğu yerden uzaklaşsa dahi, arkasında koronavirusu taşıyan aşırı kucuk aerosol parcacıklarını bırakır. Bu parcacıklar daha sonra cevredeki başkalarının solunum yollarına girebilir” dedi. Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitusu Baş Uzmanı Jussi Sane ise kendilerini iyi hissetmeyen kişilerin muhakkak evde kalmaları gerektiğini soyluyor.
Massachusetts Teknoloji Enstitusu’nde (MIT) gorev yapan araştırmacı Lydia Bourouiba, gectiğimiz hafta yayınladığı makelesinde, koronavirusun 8 metreye kadar ilerleyebileceğini soyleyerek, oksuruk ve hapşırık nedeniyle ortaya cıkan partikul ve damlacıkların saatlerce havada kalabileceğini ifade etmişti.
[h=2]Viruslu damlacıkların kapalı ortamda yayılımını gosteren korkutucu video[/h]