Bursa Uludağ Universitesi akademisyenleri, yakından yapılması gereken ve hasta ile doktor arasında virus gecişine neden olabilecek goz muayeneleri icin yeni bir cozum geliştirdi. Uludağ Universitesi Tıp Fakultesi Goz Hastalıkları Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Doc. Dr. Sertac Argun Kıvanc, Doc. Dr. Berna Akova, Muhendislik Fakultesi Makine Muhendisliği bolumunden Dr. Oğretim Uyesi Betul Gulcimen Cakan ile bolumun son sınıf oğrencisi Volkan Mesut Kucukakarsu bu soruna cozum yaratmak icin bir aparat uretti.
Son birkac haftadır bu proje uzerinde calıştıklarını ve 3 boyutlu yazıcıyla muayene mikroskobuna entegre edilebilen bir arac geliştirdiklerini belirten Doc. Dr. Kıvanc, bunun uzerine her turlu akıllı telefonun yerleşmesini mumkun kıldıklarını soyledi. Boylece goruntuler, cep telefonu ekranına yansıtılıyor ve muayene sırasında gerekli sosyal mesafe korunuyor.
[h=2]Uzaktan goz muayenesini sağlayan aparat:[/h]
Yeni geliştirilen yontemle birlikte riski hastalarda goruntuyu kaydetme veya videoya alma imkÂnıyla başka bir odada ayrıntılı inceleme yapılabiliyor. Kıvanc, "Telefon uygulaması ve bilgisayar programı yapan ABD menşeli bir şirketle goruştum, programlarını bize 3 aylığına ucretsiz actılar. Boylece telefon ekranında gorduğumuz goruntunun aynısını kablosuz bir şekilde bilgisayar ekranında gorme şansımız oldu" dedi.
Geliştirilen araca Uludağ Biyomikroskop Adaptoru adı verildi. Araştırmacılar, dunyada goz hekimlerinin boyle bir sistemi uyguladığına rastlamadıklarını belirtti. Soz konusu aracın maliyetine ilişkin Kıvanc, "Cok maliyetli, binlerce liralık kablolu sistemler var ancak bizim sistemimiz 5 ya da 6 liraya mal oldu; hem de daha az karbon ayak izi ile uretildi. Bu sayede Turkiye'nin her koşesindeki hekimlerimizin kullanabileceği bir sistem geliştirilmiş oldu" dedi.
Aparat; katarakt, kornea, iris, goz kapaklarının ve gozyaşı kanallarının muayenesinde kullanılabilecek ancak henuz retina muayenesinde kullanılamıyor. Uygulanan sistemin ulusal ve uluslararası patent başvuruları Uludağ Universitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından yapıldı.