Sağlık Bakanlığı Koronavirus Bilim Kurulu Uyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, "Kurallara uyarsak 2-3 haftada o kritik eşiğe gelir, kırılmayı sağlayabilirsek, yani o yukselmeden sonraki o platoya (yatay duruş) donme eşiğini yakalayabilirsek o zaman biz ulkece başarmış olacağız. Ve boylece de 2-3 ay icerisinde de virusu kontrol altına alma ihtimalimiz olacak" dedi.

Prof. Dr. Levent Yamanel, koronavirus ile ilgili yaptığı acıklamada Turkiye'deki salgının pik noktasına ulaşacağı zamanı, alınan tedbirleri halkın ne derece dikkate alacağının belirleyeceğini anlattı. Yamanel, "Biz vatandaş olarak alınan tedbirlere riayet ettiğimiz zaman 2-3 hafta icerisinde bir kırılma noktası goreceğiz ve bu pik yatay bir plato cizmeye başlayacak, o zaman biz aldığımız tedbirlerin de yerinde olduğunu gormuş olacağız. Ama bu tedbirlere uymazsak da o zaman bu pik seviyeye ulaşmamız daha uzun surecek ve daha cok vakamız olacak. O nedenle vatandaşlardan tekrar rica ediyoruz. Mutlaka alınan bu tedbirlere uymaları, evde kalabilecek olanların evde kalması gerekiyor" diye konuştu.
[h=2]'Kırılma Sağlanırsa Virus Kontrol Altına Alınabilir'[/h] Bilim Kurulu uyesi Prof. Dr. Yamanel, virus icin alınan tedbirler sonucunu yaklaşık 3 hafta sonunda gorebildiğine işaret ederken, 'kritik eşik' olarak adlandırılan onumuzdeki surec icin şunları soyledi: "Kurallara uyup da bu 2-3 haftada bu piki kırabilecek miyiz cok onemli. Eğer biz kurallara uyarsak 2-3 haftada o kritik eşiğe gelir, kırılmayı sağlayabilirsek, yani o yukselmeden sonraki o platoya donme eşiğini yakalayabilirsek o zaman biz ulkece başarmış olacağız. Ve boylece de 2-3 ay icerisinde de virusu kontrol altına alma ihtimalimiz olacak. Yani işi olmayanın mutlaka evde kalması lazım ki izole olsun ve virusten uzak kalsın. Burada tabii kronik hastalığı olanlar, 65 yaşın ustunde olanlar cok onemli, bir de 20 yaşın altı tabii, hem bu hastalığı daha sağlıklı gecirdiği icin hem de gezerek, dışarıda daha cok bulunarak daha fazla yaydığı icin. Calışması gereken grupların da sosyal mesafeye cok dikkat etmeleri, 1,5-2 metrelik mesafeyi korumaları, kalabalık ortamlarda maske takmaları ve el hijyenine mutlaka ozen gostermeleri lazım."

[h=2]"Damlacık 8 Metre Yayılabilir"[/h] Hastalığın kişiden kişiye damlacık yoluyla bulaştığını vurgulayan Prof. Dr. Yamanel, "Eğer konuşurken siz 10-15 dakika 1 metreden fazla yanaşıyorsanız karşıya bulaştırabiliyorsunuz. Ağzını kapatmıyorsanız oksurmeyle veya hapşırmayla karşıya bulaştırabiliyorsunuz. Bu nedenle ozellikle tek kullanımlık mendille, oksururken hapşırırken ağzımızı kapatmak cok onemli bir şey, eğer elimizde tek kullanımlık mendil yoksa o zaman dirsek icini kullanıyoruz. Cok şiddetli bir hapşırmayla mesela damlacığın 8 metre yayıldığını biliyoruz. Bu yayılmayı onlemek amacıyla mutlaka kurallara uymamız gerekiyor" dedi.

[h=2]'Dengeli Beslenme Onemli'[/h] Prof. Dr. Yamanel, yaklaşan ramazan ayına da dikkat cekerek "Bağışıklık sistemimizin guclu olması lazım biliyorsunuz bu virusle savaşmak icin. O yuzden de Ramazan ayı boyunca mutlaka dengeli ve yeterli beslenmeye dikkat etmek gerekiyor ve bol sıvı tuketmek de cok onemli biliyorsunuz. Yine uyku duzeninin de iyi olması gerekiyor, o yuzden 8 saatlik uykuya, bol sıvı tuketmeye ve yeterli ve dengeli beslenmeye Ramazan ayında da dikkat etmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.